Categories
electricity energy supply chain zAll pages

03.1.002.018.00.0118 Supply chain crisis, energy crisis, electricity crisis, electricity prices, elräkningen, electricity bill; attack on Nordstream pipeline; reduktionsplikten, biofuel blending …, bensin, bensinpris, gas price oil crisis 003 …; high speed trains, tgv; Arlanda flygplats, säkerhetskontroll, airport security check

Only use this mirror site if snowleopard.info is under maintenance.

TRANSLATE THIS PAGE:
(can also use tab at screen bottom right)

TITLE

cont’d from here

—-

infidel: 81021605

Ryssarna bygger en helt ny anläggning på 54 månader / 4.5 år. Alla statligt ägda bolag är genomsyrade med energimarxister precis som alla verk är genomsyrade med kulturmarxister. Dags att inse att det är automatkarbinen, kulsprutan och granatgeväret som kommer att ge oss en fungerande energiförsörjning. Det går aldrig att fixa Sverige om inte problemet med medvetet sabotage inifrån löses på ett tillfredsställande sätt. Döda marxister kan inte ljuga och undergräva, och så länge svensson nöjer sig med att knyta näven i fickan och trösta sig med “jag har mitt” så kommer inget att hända. Men med början i höst så kommer den nya stora depressionen att börja, och svenne bonnläpp, belånad över öronen, kommer att förlora allt som han har lånat till och mer, allt utom sina skulder. Det är först då det finns potential för att tillräckligt många mongon ska vakna ur sin konsumtionsdimma.

—-

BehindRayban: 81021614

1. 7 öre per kWh låter prisvärt och bättre än de 200 till 1400 öre som vissa fått pynta vissa timmar tidigare.

2. Staten köper energireklam i massmedia för typ 100 miljoner per år. Då är det svårt att kritisera handen som föder den.

3. Färdigflashbackat!

1. Det är bara Miljöpartiet och Liberalerna som hittills producerat vallöften efter 2022 om att de ska göra elpriserna högre.

2. Socialdemokraterna och Moderaterna vill antagligen utveckla statens affärer, exempelvis genom utländskt energiägande och energiexport.

3. Färdigflashbackat!

—-

cont’d from here

sequence of some energy posts starts here

—-

wwr: 81021701

Ja, det är bara att inse att samtliga våra politiker står för samma politik:

Socialisterna vill strypa vår energiproduktion. De borgerliga vill låta utländska företag ta hand om energin.

Så det gemensamma är uppenbart. Eftersom jag börjat läsa om energi så kan man säga att socialisterna stryper “supply” och de borgerliga angriper “load”. I vilket fall blir det svenska folket utan el. Båda partigrupperna ser till att vi får frysa i vinter. S.k. blocköverskridande samarbete.

(och de Grönas uppgift är att ta skulden för hela röran fast de bara har någon procent väljare.)

—-

wwr: 81028414

1. När kabeln till Tyskland är avstängd för reparation så kostar elen bara några öre i Sydsverige. Men inget större parti vågar ta upp detta med EU

2. Praktiskt taget samtliga de stora partierna har enats om att lägga ned kärnkraften i Sverige.

Energiöverenskommelsen 2016 är en överenskommelse mellan fem av svenska riksdagens åtta partier om långsiktig inriktning för svensk energipolitik. Den ses som en betydelsefull politisk kompromiss efter decennier med partipolitiska meningsskiljaktigheter om den energipolitiska färdriktningen.

Överenskommelsen slöts den 10 juni 2016 mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna samt oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Syftet med överenskommelsen var att skapa långsiktiga spelregler för den svenska energiförsörjningen. Målet i överenskommelsen är att Sverige ska ha hundra procent förnybart elproduktion år 2040.

—-

sv.m.wikipedia.org

Ingen politiker agerar i det krisläge som råder.

Så för tillfället verkar det kört. EU:s svältagenda mot de europeiska länderna kan fortsätta.

—-

cont’d

Madagascar: 81022006

Här är en intressant tabell:

scb.se

Nettoexporten till Tyskland och Litauen ökar. Den ökar MYCKET till Danmark.

Vår totala nettoexport ökar MASSOR.

12 mån, juni-20 till maj-21 var nettoexporten: 22 TWH

12 mån, juni-21 till maj-22 var nettoexporten: 29 TWH

scb.se

—-

wwr: 81022082

Det är väl därför vår överföringskapacitet från norr till söder börjar nå gränsen och EU-krafter försöker lura oss att bygga ut överföringskapaciteten när vår lösning är att minska överföringen till kontinenten.

—-

wwr: 81022183

Nästan vad man än läser om energi i Sverige så sker olika felbeslut eller misstag. Norge skickade strömmen till kontinenten istället.

Sydvästlänken är en stamnätsförbindelse från Hallsberg i Närke till Hörby i Skåne som byggts av Svenska kraftnät. Dess norra del mellan Hallsberg och Barkeryd togs i bruk i april 2015, medan södra delen mellan Barkeryd och Hurva togs i bruk i juli 2021.[3][4][5][6]

Beslutet togs i samband med stängningen av Barsebäcks andra reaktor 2005 för att föra över mer ström från Mellansverige (elområde 3) till Skåne (elområde 4).[7]

Från Hallsberg är det 18 mil luftledning med 400 kilovolt växelström till Barkeryd i norra Småland. Därefter kommer en 25 mil lång, till större delen nedgrävd, likströmsförbindelse med en kapacitet på 2×600 megawatt.[8] Projektet innefattade också en gren från Barkeryd till Tveiten sydväst om Oslo, som slopades april 2013 då Norge 2012 slutit avtal om fler kablar till Tyskland och Storbritannien.[9]

Många förseningar och ökade kostnader …

—-

sv.wikipedia.org

Sydvästlänkens fulla kapacitet kan inte utnyttjas

—-

elinstallatoren.se

Jag har inte kunnat belägga det. Men jag har hört att Sverige ville teckna avtal med Norge för att i norr skicka el till Norge och i söder ta emot el från Norge. Men detta stoppades av EU eftersom EU-länder är förbjudna att teckna handelsavtal. Stämmer det?

—-

wwr: 81022574

Visst. Vissa saker måste staten garantera. Polis, sjukvård, utbildning t.ex. Dit hör även el i rimlig mängd till rimligt pris åt alla. Det funkar inte när Wallenberg, BMW och Mercedes bara kan gå in och trissa upp priserna när de behöver. Speciellt inte när de gör det med Coronapengar som skattebetalarna skänkt till dem.

—-

wwr: 81033272

EU vill dra ned gasen till Europa med 15%, men de europeiska länderna protesterar och det förhandlas.

theguardian.com

Vad jag sett beror den möjliga minskade ryska gasleveransen på att deras turbiner varit på service i Kanada och EU:s och västmakternas egna sanktioner förhindrar att de skickas tillbaka till ryssarna. Trudeau skrev visst på ett dokument som gjorde att en turbin skulle skickas. Nu gäller det den andra.

EU knäcker oss själva.

we will share the pain” säger den tjeckiske ministern. Undrar hur kallt han kommer att ha hemma i vinter?

Jozef Síkela, the Czech minister of industry and trade, who brokered the final deal, said: “I know the decision was not easy but I think at the end everyone understands that this sacrifice was necessary. We have to and we will share the pain,” he told reporters.

—-

—-

cont’d from here

sequence of some energy posts starts here

—-

wwr: 81038483

OliverCromwell: 81037105

Stämmer det verkligen att M vill bryta zonindelningen?

Vet inte vad det skulle vara bra för. Mer än att alla får det lika dåligt som de har det nere i söder.

Håll tassarna borta från Norrlands låga elpris, M

expressen.se

—-

Att bryta zonindelningen låter helt vansinnigt. Då kommer hela Sverige att vara med och subventionera den tyska industrin. Utsugningen kan bara drivas längre.

Våra politiker samarbetar helt i att svälta Sverige på energi enligt EU:s order. Ett annat tokigt råd är att öka överföringskapaciteten från norr till söder. Då kommer bara landet att utarmas på energi snabbare. Det är inte där problemet ligger.

EU är ett socialistiskt system med centralstyre. Där måste centralmakten vara starkare än de provinser den styr. Därför utarmas Norden på energi. Vi skall reduceras till en provins under kontroll av Frankrike som verkar ha utsetts till huvudstad i Europa av de ekonomiska nätverk som ligger bakom planen.

Spoiler:
Jag har inget emot Frankrike. Jag har tillbringat en del tid där och läst franska där. Jag respekterar fransk kultur, liksom svensk. Men det kommer inte att fungera när ett land skall styra andra. Hysterin runt Frankrike är total i media. Duplantis får extremt positiv publicitet eftersom han har franskt påbrå och ger ett franskt “intryck”. OS 2024 blir ett nytt Berlin-OS.

De sydeuropeiska länderna lider när de subventionerar den tyska industrin genom att sänka euron och underlätta exporten. Det fick vi vara med och betala genom Coronapengarna där t.ex. Italien fick motsvarande 1700 miljarder kronor och Sverige 35 miljarder. (Fast Italien hotar ibland med att lämna euron och får då “bidrag” av denna typ.)

Coronapengarna användes även för den nu aktuella attacken mot de europeiska länderna. EU krävde in 750 miljarder euro som gavs till företagen och produktionen/gasförbrukningen ökade kraftigt efter Corona. Gaslagren var dessutom tomma. Detta var en viktig del i skapandet av energikrisen. Sedan kom sanktionerna “mot Ryssland” men som mest skadar oss själva.

Socialistiska länder bygger på en utvecklad centralmakt och en eftersatt provins. Både Vietnam och nu aktuella Burma har mindre utvecklade provinser och stark centralmakt i Saigon (HCM) resp. Yangon. Dessutom har båda lagt ut huvudstaden skild från det ekonomiska centrum, i Hanoi resp Naypyidaw. I EU förläggs centrum i Paris och regeringen i Bryssel.

Denna del av inlägget är naturligtvis lite mer spekulation. Men det står alldeles klart att Norden står under hård attack nu. Nordisk enhet motarbetas.

EU stryper gasen vidare med 15% och elpriserna stiger. De europeiska politikerna är köpta. De låtsas protestera men går i stort med på svältpolitiken.

“We will share the pain” säger den tjeckiske ministern.

theguardian.com

EU knäcker oss själva för att försöka ta makten i Europa.

Sverige behöver göra två saker:

1. Avsluta elexporten till kontinenten. Den ger våra privatkonsumenter samma elpriser som den tyska industrin är beredd att betala (+skatt) (vilket industrin fått hjälp att betala genom Coronapengarna!).

2. Omedelbart starta nedlagda kärnreaktorer och bygga ut kärnkraft (precis som Frankrike och Belgien gör, men man försöker maskera genom att lägga ut detaljer om att t.ex. Frankrike skulle behöva släcka gatubelysningen).

—-

wwr: 81043020

I Sverige har vi full kontroll över vår elproduktion. Vi är inte beroende av EU:s svälttaktik med gas. Vi måste koppla loss oss från den kontinentala prissättningen.

Sedan måste staten garantera el till ett rimligt pris (typ förra årets) i en rimlig mängd till privatpersoner.

Därefter kan Wallenberg, BMW, Mercedes och andra industrier som bl.a fått Coronapengar slåss om resten av strömmen.

Vi bör dessutom bygga kärnkraft så vi kan sälja el till industrierna som verkar kunna bjuda hur högt som helst. Vi har redan nu ström att sälja.

“Gärna en rejäl elexport, men först ett rimligt pris till svenskarna” 😀

—-

LaurentiusLucidor: 81016718

Det uppstår ofrivillig komik när en upprörd och förvirrad Per Bolund beskyller moderaterna för att “ta varje chans de får att stoppa vindkraften” medan inte ett ord nämns rörande det faktum att tyskarna betalar danska vindbolag för att “vaska” ström motsvarande vad 300 000 hushåll förbrukar varje år.

Här och nu, pyttsan. 😀

Bygg inte fler snurror. Låt de som fortfarande fungerar självimplodera:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/vindkraftverk-pa-hastkullen-har-rasat-ihop-ingen-person-skadad

https://sverigesradio.se/artikel/vindkraftverk-havererade-i-viksjo

—-

Onkel Kostia: 81041867

Per Bolund går längre än så. Han anklagar inte bara Moderaterna för att motarbeta vindkraft. Han hävdar även att detta ligger bakom dom höga elräkningarna.

Citat från Per Bolunds Twitter:

Tack Moderaterna för elräkningen! Hittills har M stoppat nära 100 TWh vindkraft, mest till havs och i södra Sverige där den behövs som mest.

—-

Vilken nytta skulle vi ha av fler vindkraftverk, när elpriset redan är lågt när vinden blåser? Någonting har brunnit i Per Bolunds huvud.

—-

OliverCromwell: 81037105

Stämmer det verkligen att M vill bryta zonindelningen?

Vet inte vad det skulle vara bra för. Mer än att alla får det lika dåligt som de har det nere i söder.

Håll tassarna borta från Norrlands låga elpris, M

expressen.se

—-

Onkel Kostia: 81043831

Det där debattinlägget kommer från företrädare för Centerpartiet. Centerpartiet har varit pådrivande till att slå ut en stor del av energiförsörjningen i södra Sverige. Dom påpekar också att norrlänningarna har fått acceptera vattenkraftens stora ingrepp i miljön. Det är ju helt riktigt. Men ifall man har invändningar på vattenkraftens ingrepp i miljön, så ska man inte motarbeta atomkraften.

Centerpartisterna avslutar med:

När Jähnke och Petersson fått Moderaterna att ompröva sina ställningstaganden i dessa frågor, då är vi beredda att diskutera elprisområdenas utformning. Till dess är de välkomna att gråta sig en egen kraftverksdamm.

—-

Så anser jag om centerpartisterna. Dom förtjänar att leva med både ingrepp i närmiljön, och skyhöga elpriser. Det var så dom ville ha det.

Andra norrlänningar, som inte har drivit på att förstöra Sydsveriges energiförsörjning, får gärna ha åsikter om elpriset, och om elprisområdenas utformning. Men inte centerpartister.

Till centerpartisterna säger jag: Håll tyst, och var nöjda med det som ni har uppnått med er kamp mot miljövänlig energiförsörjning.

—-

wwr: 81044248

Nu har EU beordrat våra politiker att försöka sätta olika landsdelar i konflikt mot varandra. – Klassisk EU taktik. EU kör hela trollerilådan. Det känns nästan som om EU är lite pressade efter alla tjuvknep de tillgripit för att hissa upp elpriserna. 😀

Vi måste naturligtvis enas och sluta skicka strömmen till kontinenten med åtföljd att våra priser rusar.

Om EU trodde att de skulle kunna skapa det “elektriska inbördeskriget” i Sverige så trodde de fel.

—-

Bensinskatt, bensinpris, reduktionsplikt

Senast uppdaterad: 2022-07-25

Måndagen den 25:e juli kostade bensinen 20,73 kronor litern. 46 procent, eller 9,52 kronor, av priset utgjordes av skatter. Bensinskatt är ett samlingsbegrepp för koldioxidskatt, energiskatt och moms.

ef

Biobränslen, som etanol, HVO, eller RME är dyrare att tillverka. I Sverige är dessa bränslen lägre beskattade, men bara om de säljs rena. Blandar man däremot in dem i vanlig diesel eller bensin måste man enligt EU:s regler beskatta dem lika som vanliga fossila bränslen. Det gör att en ökat inblandning höjer skatten rejält och därmed priset.

diesel så höjdes reduktionsplikten till 30.5 procent för diesel och 7,8 procent för bensin, nu, första januari. (2021-22)

I dag är ungefär 40 procent av priset på diesel skatt. För bensin är 60 procent skatt.

HVO som utgör större delen av inblandningen går bra att köra rent i dieselmotorer. 2023 ska nivån var 35 procent. 2030 ska den vara 60 procent.

snn

27/7-2022

Reduktionsplikten hade varit vettig om den hade gällt i samtliga EU-länder, vilket skulle ha skapat en rättvisare spelplan för såväl företag som konsumenter.

di

På kort sikt väntas förslaget leda till prishöjningar på bensin och diesel på 15-60 öre (exkl. moms) litern per år, vilket fram till 2030 slutar på 2-5 kronor litern, mest för diesel. Att inte uppfylla lagkraven blir dyrt för drivmedelsbolagen. För diesel utan biodrivmedel kommer de 2030 att tvingas betala en straffavgift på nästan 9 kronor litern, för bensin drygt 4 kronor litern.

np

reduktionsplikten räknat i CO2-avgivning

ef

“Grön el-principen”

Sedan 1 juli 2018 sker försäljning av drivmedel i Sverige enligt en så kallad massbalansprincip. Detta kan liknas med elmarknaden, där köpare av grön el stödjer produktionen av förnybar energi men behöver nödvändigtvis inte få grön el i sina eluttag.

preem


Elprisets beståndsdelar

electricity price components

Madagascar: 78419601

[2021 12 22]

Som jag har förstått det så är det ytterst få som betalar dygnspriser. De flesta betalar rörligt pris per månad. (Vissa betalar per timme.)

Om vi tar månadsexemplet

Genomsnittet Nordpool spot december ligger hittills på hiskeliga 1.95 kr i SE3. Säg det slutar på 2 kr för december, vad blir då genomsnittspriset per kWh för konsument som bor i SE3 i december?

Spot: 2.0

Elhandlarens påslag: 0.2 (?)

Nätavgift: 0.4

Energiskatt: 0.356

Summa: 2.956

Summa inkl moms: 3.7 kr/kWh

Så 2 kronor i genomsnitt på spotmarknaden blir ca 3.7 kronor för konsumenten.

Sedan tillkommer fasta avgifter på nätbolag och elhandlare, totalt 100-200 kr inkl moms per månad tror jag…

Så en konsument som bränner 1000 kWh i december kan se fram emot en decemberräkning på knappt 4000 kr.

Och en konsument som bränner 2000 kWh i december kan se fram emot en decemberräkning på ca 7500 kr.

—-

Inför torsdagen har elpriset fastställts till 2:30 kronor per kilowattimme (kWh) i Sydsverige (elområde 4), enligt elbörsen Nordpool. Det är ungefär samma nivå som de senaste dagarna, men klart högre än snittet för april som hittills ligger strax över en krona per kWh.

Att priserna dragit iväg mer tydligt i Sydsverige har andra flera förklaringar, bland annat tillfälligt lägre överföringskapacitet mellan elområde 3 och 4, vilket gör att Sydsverige får en starkare koppling till de tyska priserna,

Sedan 18 april står kärnkraftsreaktorn i Oskarshamn stilla till följd av årligt underhållsarbete

Från nästa vecka stängs en reaktor i Forsmark ner av samma skäl. Och när Sverige numera har mindre kärnkraft totalt sett tillgänglig, parat med en fortsatt kylig vår och relativt lite vind prognostiserat för nästa vecka,

Ovanpå det så kallade spotpriset på elbörsen tillkommer elbolagens påslag, skatter och moms plus elnätsavgiften, totalt över en krona mer än priset på Nordpool.

nt

LaurentiusLucidor: 81052094

Enligt energiforsk så hade elpriserna kunnat vara 30-50% lägre om man inte hade stängt kärnkraftsblocken genom “informell styrning” (tillsätta kärnkraftsmotståndaren Tomas Kåberger i Vattenfalls styrelse med uppdrag att verka för nedstängda reaktorer).

Ansvaret för de höga elpriserna ligger därmed på Bolund och MP, något som det är viktigt att understryka för de S-väljare som nu säger sig vara villiga att stödrösta på detta destruktiva parti vars politik enbart leder till kaos och elände vad de än tar sig för.

Elpriserna i södra Sverige hade kunnat vara 30-50% lägre under hösten 2021 om vi haft ytterligare elproduktion i drift. Det visar en ny studie som Energiforsk utfört i samarbete med Ea Energianalyse.

https://energiforsk.se/nyhetsarkiv/storre-elproduktion-hade-kunnat-ge-lagre-elpriser/

“Informell styrning”:

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/s-och-mp-maste-erkanna-sitt-ansvar-for-elbristen/

—-

wwr: 81056967

Tyskarna släcker ned fasadbelysningen på katedralen och inför kalla duschar i badhuset.

theguardian.com

Allt medan BMW- och Mercedes-fabrikerna dånar vidare, delvis på svensk ström som får våra elräkningar att rusa fast vi inte använder gas alls. :no:

—-

hivnegativ: 81060292

Putin-priset i Ryssland: $0.08/kWh

Sosse-priset i Sverige: $0.226/kWh

Föredömet Danmark som satsat hårt på den “lönsamma och konkurrenskrafriga” vindkraften: $0.389/kWh

globalpetrolprices.com

—-

wwr: 81064245

Vi måste starta båda processerna nu.

1. Nästa statsminister måste omedelbart ta tag i energiförsörjningen. Vi måste bryta kopplingen med de europeiska elpriserna. Det kommer omedelbart att återställa Sveriges elpriser till det normala, dvs ungefär som förra året innan elräkningarna började rusa.

2. Nästa regering måste också förklara Energiöverenskommelsen avslutad och meddela att regeringen ser positivt på kärnkraft och kommer att underlätta byggandet av kärnkraftverk och återstartande av reaktorer.

Stopproppar som den sannolikt mutade direktör som på video nyligen sade att det behövdes 5 år för att återstarta Ringhals skall omedelbart få sparken. Ryssarna byggde visst ett nytt kraftverk på 4.5 år och enligt en källa på internet tar det ungefär 5 år att bygga ett nytt kärnkraftverk. I det krisläge som råder skall man bygga snabbare.

—-

wwr: 81064760

Men det är där man måste snabba på. Det får inte ta 40 år att bevilja ett tillstånd. Det sölas givetvis med avsikt.

Man framförallt måste vi koppla loss oss från de tyska priserna omedelbart.

—-

Konrad: 81064827

Det låter sig nog inte lösas på annat sätt än att vi i så fall hoppar av EU antar jag.

—-

wwr: 81064893

Som det är nu går det att visa siffror på hur mycket vi går back. Tyskland följer inte heller EU:s riktlinjer med zonuppdelning. När Italien drabbas för hårt av euron hotar de att hoppa av. Senast tvingades vi skicka dem 1700 miljarder.

Orbán införde exportförbud för energi.

Politikerna måste våga ta upp till förhandlingar vad som drabbar Sverige, så får man se vad förhandlingarna leder till. Tyskland får inget straff när de bryter mot 70% cross-border capacity.

Men hela vår förljugna politikerkår står på EU:s lönelista och kommer att försöka mörklägga detta stora problem över valet.

(Självklart vore det bäst att lämna EU, men det kanske inte alla har insett ännu. – Hur många fler kriser behövs det innan opinionen vänder?)

—-

wwr: 81068274

Visst tar det 20 år att bygga ett kärnkraftverk som alla EU-förespråkarna hävdar (ironi). Den korrumperade direktören vi hörde på video behövde 5 år för att starta upp de stängda reaktorerna i Ringhals.

Här kommer sanningen:

Sveriges första kärnkraftverk, i Ågesta var en prototyp man byggde 1957 för att lära sig bygga kärnkraftverk. Alla beräkningar utfördes för hand. (Det var väl typ 10 år före den första miniräknaren.) Det tog 7 år ????????????

R4 i Marviken tog 4 år innan den var färdig för provdrift.

ASEA Atoms reaktorer tog i genomsnitt 52 månader att bygga (= 4 år och 4 månader)

20 ÅR FÖR ATT BYGGA ETT KÄRNKRAFTVERK?

Den första kraftproducerande reaktorn i Sverige var R3 i Ågesta som togs i drift 1964 (första kriticitet 1963). Ågestaverket började byggas 1957 och byggtiden var sju år. Det är anmärkningsvärt kort med tanke på att anläggningen var en prototyp och användes för att man skulle lära sig bygga kärnkraftverk. Alla beräkningar och ritningar gjordes dessutom för hand.

Parallellt med Ågesta inleddes arbetet med R4 i Marviken. Anläggningen beställdes 1964 och var färdig för provdrift 1968. Den planerade driftstarten vid årsskiftet 1969-1970 blev emellertid inte av – tungvattenlinjen övergavs till förmån för de lättvattenreaktorer som används idag.

Under tungvattenepoken hann man även med att bygga fem forskningsreaktorer, två urangruvor med tillhörande processanläggningar och två bränslefabriker.

Den genomsnittliga byggtiden (byggstart till bränsleladdning) för de anläggningar som levererades av ASEA-Atom var 52 månader.

Det finns med andra ord inga tekniska eller vetenskapliga problem som gör det omöjligt att bygga kärnkraftverk på kort tid – problemen skapas på politisk väg av krafter som ogillar kärnkraft. Om man menar allvar med att lösa effektbristen kan det göras på kort tid genom att utnyttja beprövad teknik och befintliga lokaliseringar.

—-

vonklopp.se

Det finns en tabell i länken.

Det är bara EU-bluff att det tar så lång tid att bygga kärnkraftverk.

Det här är precis som månfärderna. På 60-talet skickade man upp sex bemannade raketer till månen med bl.a tre bilar. Det var 10 år innan Sony Walkman uppfanns och Neil och Buzz navigerade till månen med sextant och Omegaklocka. Nu har amerikanerna och Musk hållit på sedan 2017 och har i stort sett inte kommit någonstans förutom att de privata konsortierna träter om anslag.

Greta Thunberg försökte kasta oss tillbaka till stenåldern genom klimatregleringar. Det kom av sig när EU brassade på koldioxiden med Coronafonderna. Men nu kommer nästa bakåtsträvarprogram – energisvälten.

Det globala systemet går bara bakåt ????????????

—-

Snabb utbyggnad av ny kärnkraft är fullt möjligt

I bloggtexten nedan skriver jag om att många länder nu satsar på att bygga SMR:er och att en lång rad sådana reaktorer beräknas komma på plats de kommande 5-10 åren. Nya satsningar presenteras nästintill varje vecka. Senast igår tecknades ett intentionsavtal mellan företag i Kanada och Polen att bygga 10 SMR färdiga tidigt 2030-tal.

Huvudsyftet med detta inlägget var att kontrastera den bild som ofta framkommer i den offentliga debatten att ny kärnkraft per automatik tar väldigt lång tid att bygga. Inte sällan pratas det om minst 20 år. Uttalanden som görs i syfte att diskvalificera kärnkraften som en klimatlösning. Så behöver det alltså inte vara. Själva byggtiden för dessa reaktorer beräknas vara omkring tre år.

fortum

Madagascar: 81070736

Redan idag kan man spara på vattnet i dammarna när man importerar.

Men jag antar du menar Norge skulle kunna bygga fler pumpkraftverk? Jo det skulle man kunna göra i Sverige också för övrigt.

2021 nettoexporterade Norge:

17 TWh (25 export, 8 import)

De senaste 12 rapporterade månaderna nettoexporterade Sverige:

29 TWh (35 export, 6 import)

Sverige har nettoexporterat extremt mycket senaste året. Det måste vara ett nytt rekord som slår det gamla med hästlängder.

statnett.no

scb.se

—-

Snapcount: 81072451

Tydligen press ifrån Tysklands grannar, att de skall hålla sina kärnkraftverk igång (så att gassparandet inte skall bli så dramatiskt :

Faktum är att flera EU-länder nu driver på för att den tyska kärnkraftsutfasningen ska skjutas upp. Ur länder som Ungern, Rumänien, Slovakien och Frankrikes synvinkel skulle fortsatt drift av tyska kärnkraftverk kunna ge ett betydande bidrag till att spara gas, eftersom cirka 15 procent av elen i Tyskland fortfarande genererades i gaseldad kraftverk.

“Om Tyskland vill spara gas, snälla håll sina kärnkraftverk igång”, sade Slovakiens ekonomiminister Richard Sulík.

welt.de

Finns mer i artikeln, bla hur de gröna har ljugit om att det var omöjligt att fixa nya bränslestavar.

—-

wwr: 81072918

Snapcount: 81072451

Tydligen press ifrån Tysklands grannar, att de skall hålla sina kärnkraftverk igång (så att gassparandet inte skall bli så dramatiskt :

Faktum är att flera EU-länder nu driver på för att den tyska kärnkraftsutfasningen ska skjutas upp. Ur länder som Ungern, Rumänien, Slovakien och Frankrikes synvinkel skulle fortsatt drift av tyska kärnkraftverk kunna ge ett betydande bidrag till att spara gas, eftersom cirka 15 procent av elen i Tyskland fortfarande genererades i gaseldad kraftverk.

“Om Tyskland vill spara gas, snälla håll sina kärnkraftverk igång”, sade Slovakiens ekonomiminister Richard Sulík.

welt.de

Finns mer i artikeln, bla hur de gröna har ljugit om att det var omöjligt att fixa nya bränslestavar.

—-

Madagascar: 81072668

Ja, det är ganska magstarkt av EU att förvänta sig att alla medlemsländer ska dra ner sin gaskonsumtion samtidigt som tyskarna lägger ned sin sista kärnkraft.

—-

EU har kanske inte formellt fattat alla beslut. Men i praktiken ligger EU bakom blockaden av rysk gas. Nu skall vi sänka ytterligare 15% menar EU Detta är en av de väsentligaste orsakerna till de stigande elpriserna.

Så EU använder sin klassiska taktik att försöka splittra länder eller landsdelar.

Det har redan varit uppe att norrlänningarna och även andra icke sydliga delar av Sverige skall sponsra mer av den tyska industrin.

Nu försöker EU splittra länderna mot Tyskland.

Problemet är naturligtvis att EU drar ned den ryska gasen.

Sverige kan lösa problemet direkt genom att koppla loss sina priser från Tyskland. Vi bör även bygga kärnkraft. Vi bör även försöka påverka EU att upphöra med gasblockden som skadar oss själva men knappast Ryssland som går bra ekonomiskt nu. Höga råvarupriser och stark rubel.

—-

Madagascar: 81074451

Så hellre än att strypa exporten stänger man av elen för svensken?

Sverige har nettoexporterat 29 TWh det senaste året!! Rekordmycket.

(juni 2021 tom maj 2022)

—-

Uschling: 81076267

Ja, det tror jag tyvärr faktiskt att man kommer att göra.

Det och mycket annat som drabbar oss vanliga gräsrötter/privatpersoner.

Vid protester och mothugg kommer man förmodligen bara att orera en massa svammel om att EU eller någon form av lag eller avsaknad av lag, eller kontrakt skulle rättfärdiga aktionerna.

Förmodligen kommer utspelen att lyda ungefär såhär: “Nu måste vi alla kraftsamla och hjälpa våra systrar och bröder på kontinenten!!!…Sverige kommer självklart inte att blunda för de problem ni har!!!…”

Man lär väl köra lite med de vanliga strategierna, odla lite mer rädsla hos folket och spela ut människor mot varandra så folk tappar fokus på den egentliga genomföraren, allt det där gamla vanliga du vet.

—-

Jiren: 81077644

Mer aktuell idag än någonsin:

Redan 2020 varnades att Google, Amazon och Facebooks datorhallar i Sverige kan komma att hota till elbrist.

Källa: expressen.se

Hur mycket drar dessa satans datorhallar? motsvarande 3 kärkraftverk med subventionerat Kwh pris dessutom.

Källa: cornucopia.se

Tror ni att de planerade strömavbrotten kommer inkludera tech-jättarnas datorhallar. Det tror inte jag 🙂

Arma rövknullade svenskar.

—-

Snapcount: 81081318

Tydligen är de grönas egna väljare för en förlängd drift, utav de tre sista :

Enligt en undersökning är en majoritet av de gröna väljarna för att förlänga livslängden för de återstående kärnkraftverken i Tyskland. I en representativ undersökning av opinionsforskningsinstitutet Insa för ”Bild am Sonntag” var 54 procent för en förlängning för att göra energiförsörjningen mindre beroende av rysk gas. 38 procent av de gröna väljarna var emot fortsatt drift.

Stödet är större hos allmänheten :

I allmänheten är 70 procent för förlängningen, 20 procent emot och 10 procent osäkra.

welt.de

Få se då vad “top brass” beslutar..

.., och industri-jättarna har vaknat, låt gå i 11 timmen..;)

General Metal President efterlyser byggandet av nya kärnkraftverk

Ordföranden i arbetsgivarföreningen Gesamtmetall, Stefan Wolf, har inte bara uttalat sig för att förlänga livslängden, utan kan även tänka sig nya kärnkraftverk. “Men vi måste också ha en debatt om byggandet av nya kärnkraftverk,” sa Wolf till tidningarna för mediegruppen Funke . “Det byggs för närvarande 50 nya kärnkraftverk över hela världen, och tekniken har avancerat. EU har precis stämplat kärnenergi som grön energi.«

spiegel.de

—-

wwr: 81081463

Kärmnkraft blir säkert byggd i Tyskland också. Macron har lovat bygga i Frankrike.

Det är vi svenskar och andra som bor i EU:s förorter som skall svältas. Vi måste vara svagare än Frankrike, annars kan vi inte kontrolleras från Paris/Bryssel.

—-

wwr: 81092434

Bygg kärnkraft nu och sluta koppla våra priser till Tyskland och kontinenten.

Vill man få ett stabilt elnät i södra Sverige går det bara att välja kärnkraft.”

Många förespråkare för väderberoende kraft missar hur elnätet fungerar. Det skriver Jan Blomgren som är professor i tillämpad kärnfysik och företagare inom energisektorn.

—-

sydsvenskan.se

SMR tar tre år att bygga stod det någonstans. Kanske man kan bygga centralt och distribuera?

De som förespråkar sol- och vind-kraft, har de räknat med vad rullande elavbrott kostar samhället?

—-

wwr: 81094102

fermion: 81093730

Fusion kanske kommer, men ingen skulle kunna säga när. Minst sagt komiskt att du är så klarsynt med drömkraften fusion för att sen gå all-in på solceller och batterier som “marknaden” ska fixa bara det ekonomiska incitamentet får fri yta att verka på. Ditt wunderwaffe-batteri kommer lika fort som fusion. Solen kommer aldrig att ge kraft på vintern eller natten.

Kärnkraft finns, gör otrolig nytta både för CO2-utsläpp och elförsörjning, och kan byggas till en relativt känd och i sammanhanget låg kostnad om folket ser till att politikerna fattar långsiktiga beslut och processen görs kort med förrädare och quislingar och deras överstegurus inom akademi, C och MP.

För övrigt är detta att makten nu plötsligt är så positiv till SMR ( små modulära reaktorer) säkert något som sabotörerna listat ut ska vara den nya fördröjningsstriden så att S och faktiskt även M slipper fatta något som helst beslut som kan låsa ute någon potentiell koalitionspartner i kampen om makten. Vattenfalls VD får 1200000 kronor i månaden för att aldrig *någonsin* mopsa sig – vilket hon ändå inte skulle vilja.

Havsbaserad vindkraft är *verkligen pengarna* i sjön. Målet om 100% förnybar energi 2040 måste åtminstone ersättas med mål om fossilfritt för att inte omöjliggöra alla andra lösningar in spe.

—-

Bra inlägg.

Nu kommer vi att få lära oss att väderberoende kraft (som inte är stabil) är det vi skall satsa på. Vi skall även hoppas på fusion (som helt enkelt inte fungerar ännu).

Nu kommer det att bli diskussioner om man skall bygga små eller stora kärnkraftverk. Därmed kommer inget att hända. Kanske man blir oense om vilken färg de skall målas i också? (ironi) Vad jag kommer ihåg lyckades EU bromsa alla gröna förändringar i jordbruksbudgeten genom att rådet ville ha 17% och parlamentet 30%. Det blev noll, i alla fall så länge jag följde ärendet!

EU:s energisvältagenda har som mål att kasta Europas länder tillbaka till stenåldern för att garantera amerikanskt världsherravälde. Det värsta är att vi som bor i Europas utkanter skall försvagas mest så att vi blir lätta att styra från Paris och Bryssel. Tidigare starka länder, som de nordiska, attackeras hårdast

—-

wwr: 81094734

Riv bara upp de två idiotbesluten:

1. Sverige får inte ha mer än 10 reaktorer

2. Sverige skall avveckla all kärnkraft inom 18 år. (Frankrike har t.ex beslutat om nybyggnation av reaktorer)

så kommer förmodligen allt att lösa sig.

—-

wwr: 81098260

Idag: 3 miljarder till stamnätet.

Jag kan inte avgöra om detta är tekniskt nödvändigt. Men om det handlar om att kunna flytta större mängder el från norra till södra Sverige så är det EU-order för att kunna dränera våra resurser snabbare.

Regeringen ger klartecken till Svenska kraftnäts begäran att få investera 3,2 miljarder kronor i åtta stamnätsstationer.

—-

nt

svd

—-

wwr: 81098328

Guardian uppfattar tävlingen som en start-up för Trumps valrörelse 2024 (om han nu skall ställa upp).

Bra bild på Henrik och Trump. 🙂

theguardian.com

—-

wwr: 81098568

wwr: 81098568

I april gick 8 miljarder till stamnätet. Då hänvisade man till detta:

Det pågår en grön industriell revolution i norra Sverige

—-

Men efter att ha följt energidebatten lite grand så ställer jag mig allt mer tveksam till våra politikers syften. Den gröna revolutionen verkar inte heller bli av. Northvolt i Skellefteå har t.ex. startat minst sagt trevande.

Jag kan inte bedöma det tekniska tillräckligt väl. Men just nu har vi höga elräkningar pga EU:s gasblockad och att vi är sammankopplande med kontinenten. Man undrar om dessa investeringar i stamnätet kan ha att göra med att vi skall skicka mer energi till kontinenten och höja våra elräkningar ännu mer? Men som sagt, jag kan inte bedöma det rent tekniskt.

Grönt ljus för elnätsinvestering på 8,4 miljarder kronor

Publicerad 12 april 2022

Regeringen ger Affärsverket svenska kraftnät tillåtelse att investera 8,4 miljarder kronor i elnätsinvesteringar och kraftstationer längs kusten i Norrland. Investeringarna syftar till att öka kapaciteten i stamnätet för att snabbare kunna möta det nya och mycket stora effektbehov som kommer från industrin i området. Investeringarna gör det även möjligt att ansluta ny vindkraft.

Pressmeddelande från Infrastrukturdepartementet

Grönt ljus för elnätsinvestering på 8,4 miljarder kronor

Publicerad 12 april 2022

Regeringen ger Affärsverket svenska kraftnät tillåtelse att investera 8,4 miljarder kronor i elnätsinvesteringar och kraftstationer längs kusten i Norrland. Investeringarna syftar till att öka kapaciteten i stamnätet för att snabbare kunna möta det nya och mycket stora effektbehov som kommer från industrin i området. Investeringarna gör det även möjligt att ansluta ny vindkraft.

Det pågår en grön industriell revolution i norra Sverige, då behöver vi både mer elproduktion och mer överföringskapacitet. För att möta industriernas behov och nå klimatmålen behöver elnätet byggas ut i en mycket snabb takt. Regeringen ger nu Svenska kraftnät klartecken att arbeta vidare med investeringar för en snabbare utbyggnad av kraftnätet längs Norrlandskusten, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

—-

regeringen.se

—-

—-

Svenska kraftnät har investeringsplan på 100 miljarder

dn

wwr: 81108080

Snapcount: 81107592

En smula “nykterhet” ifrån Norge, angående det nedlæggningshotade gaskraftverket :

Statnett ber Equinor utsette nedstengningen av gasskraftverket på Mongstad

Statnett ber Equinor videreføre driften av gasskraftverket på Mongstad fram til utredningen om tiltak i kraftkrisen er ferdig.

e24.no

Annars ær det nærmast dagligen rubriker angående strømprisen. Blir nog något mer, ifrån regeringen i den saken. Det “smygs inte undan”..

—-

Vi i Sverige måste nog ha bland de sämsta tidningarna som existerar. Det är en starkt bidragande orsak till att landet håller på att klappa ihop. Aftonbladet skriver på ett hörn på förstasidan att elen kan komma att stängas av. Men det väsentligaste är priserna på lång sikt. AB har även ett reportage om Zelensky som alltså har skickat tusentals soldater i döden och förlorat en femtedel av Ukrainas yta (och bidragit till elpriserna, han tigger även om att vi skall strypa oss själva mer). Reportaget handlar om honom och hans fru “Jag är olycklig utan dig”! Hon poserade nyligen i modetidningen Vogue mot bakgrund av soldater och krigsförödelse. Presidentparet kallas modiga, när de bor i Kiev där livet pågår normalt, medan tusentals soldater har stupat vid fronten. Expressen verkar skriva om pensionärernas förhoppningar utgående från partiernas diffusa löften.

Det går inte att ta våra tidnignar på allvar. De jobbar för EU och skriver vilken smörja som helst utom det som är viktigt för folk.

Kommer våra politiker med massmedias hjälp att under valrörelsen kunna mörklägga hur de trissat upp elpriserna genom att godta EU:s elregler och inte koppla fri Sveriges prissättning från kontinenten. De bör även omedelbart undanröja de hinder som finns för att bygga kärnraftverk.

—-

Snapcount: 81108145

Misstänker att det hela ifrån svensk msm är en slags “stealth-propaganda” att hjälpa/bibehålla MP/Soc kvar. “Allt är mera” normalt, finns ingen egentlig el-kris i antågande att skriva om. Chekar ju även tyska blaskor, och nog skrivs det relativt friskt där också.

—-

wwr: 81108080

Snapcount: 81107592

En smula “nykterhet” ifrån Norge, angående det nedlæggningshotade gaskraftverket :

Statnett ber Equinor utsette nedstengningen av gasskraftverket på Mongstad

Statnett ber Equinor videreføre driften av gasskraftverket på Mongstad fram til utredningen om tiltak i kraftkrisen er ferdig.

e24.no

Annars ær det nærmast dagligen rubriker angående strømprisen. Blir nog något mer, ifrån regeringen i den saken. Det “smygs inte undan”..

—-

Vi i Sverige måste nog ha bland de sämsta tidningarna som existerar. Det är en starkt bidragande orsak till att landet håller på att klappa ihop. Aftonbladet skriver på ett hörn på förstasidan att elen kan komma att stängas av. Men det väsentligaste är priserna på lång sikt. AB har även ett reportage om Zelensky som alltså har skickat tusentals soldater i döden och förlorat en femtedel av Ukrainas yta (och bidragit till elpriserna, han tigger även om att vi skall strypa oss själva mer). Reportaget handlar om honom och hans fru “Jag är olycklig utan dig”! Hon poserade nyligen i modetidningen Vogue mot bakgrund av soldater och krigsförödelse. Presidentparet kallas modiga, när de bor i Kiev där livet pågår normalt, medan tusentals soldater har stupat vid fronten. Expressen verkar skriva om pensionärernas förhoppningar utgående från partiernas diffusa löften.

https://www.vogue.com/article/portrait-of-bravery-ukraines-first-lady-olena-zelenska
2022 08 02
2022 08 02

Det går inte att ta våra tidnignar på allvar. De jobbar för EU och skriver vilken smörja som helst utom det som är viktigt för folk.

Kommer våra politiker med massmedias hjälp att under valrörelsen kunna mörklägga hur de trissat upp elpriserna genom att godta EU:s elregler och inte koppla fri Sveriges prissättning från kontinenten. De bör även omedelbart undanröja de hinder som finns för att bygga kärnraftverk.

—-

Snapcount: 81108145

Misstänker att det hela ifrån svensk msm är en slags “stealth-propaganda” att hjälpa/bibehålla MP/Soc kvar. “Allt är mera” normalt, finns ingen egentlig el-kris i antågande att skriva om. Chekar ju även tyska blaskor, och nog skrivs det relativt friskt där också.

—-

liksom-fb: 81110756

Gamla kärnkraftverk har låg kapacitetsfaktor och är mycket avstängda för reparationer och uppgraderingar mm. Elen blir ganska dyr därifrån. Det är ingen lösning att köra på ett gäng gamla sunkiga kärnkraftverk.

Det är så med gamla vindkraftverk också. Ingen lönsamhet i att köra de vidare heller. (Detta brukar gå bra för Postmodernisterna at acceptera. Men dom klarar inte av att acceptera att det också gäller för kärnkraftverk).

—-

Det där är bara spekulationer. Man kan lika bra säga att reaktorena redan är byggda och kan drivas till låg kostnad.

Det är alldeles uppenbart att myndigheterna ljuger när en direktör säger att det tar 5 år att återstarta Ringhals. Det tog ASEA mindre än 5 år att bygga nya reaktorer. Sveriges första kärnkraftverk byggdes på 7 år, m.h.a. penna, papper och räknesticka! (Ågesta, byggdes 1957-64. Man byggde verket för att lära sig hur man bygger kärnkraftverk.)

Sverige måste

1. Koppla bort sig från EU:s kontinentala prissättning.

2. Riva upp idiotbeslut om att inte ha mer än 10 reaktorer och avveckla all kärnkraft till 2040. T.ex. Frankrike bygger nytt.

Vattenfall utesluter inte ny kärnkraft

Men nu är inga nya avvecklingar i sikte. Elbehovet är rekordstort och de sex reaktorer som finns kvar är uppgraderade med oberoende härdkylning och kommer köras minst till 2040–2045. Samtidigt har kärnkraftens roll blivit ännu viktigare i takt med den kritiska energi­situationen till följd av Ukrainakriget – och ett helt nytt prisläge.

Torbjörn Wahlborg, chef elproduktion Vattenfall.

Torbjörn Wahlborg, chef elproduktion Vattenfall.

– Lönsamheten har varierat under senare år. Det var extremt låga priser 2020, men väldigt höga priser 2021. Samtidigt säkrar vi ju elförsäljningen i förtid. Men den befintliga kärnkraften är väldigt konkurrenskraftig – vi producerar elen för 22–24 öre/kWh, säger Torbjörn Wahlborg, chef elproduktion på Vattenfall.

Vattenfall äger fem av landets sex reaktorer, som samtliga har runt 40 år på nacken.

vattenfall

wwr: 81111259

Snapcount: 81111117

Här är ett exempel på “stealth-propagandan” som jag tänker på. På SVT idag :

Spoiler:
Nya grepp i Bayern för att minska ryskt gasberoende

Den tyska delstaten Bayern har beslutat att införa ett fem-punktsprogram för att förbereda sig inför ytterligare nedskärningar av de ryska gasleveranserna.

Enligt programmet, som beslutades om på tisdagen, ska offentliga kontor värmas upp till en maximal temperatur på högst 20 grader celsius och vattnet i badrummen i offentliga byggnader kommer inte att värmas upp på vintern.

Ljuset i korridorerna i offentliga byggander kommer att släckas eller justeras så att det bara fungerar vid vissa tidpunkter. Affärsresor ska undvikas eller göras med kollektivtrafik och anställda kommer att tillåtas att arbeta hemifrån om det är möjligt, rapporterar Reuters.

Åtgärderna ligger i linje med EU-kommissionens uppmaning om att minska beroendet av rysk gas med 15 procent.

svt.se

Notera att det är gas och sparande.., ok och sedan Bloomberg för tre dagar sedan :

Spoiler:
German Minister Open to Extending Life of Bavarian Nuclear Plant

Germany’s environment minister signaled she’s willing to consider extending the operating life of an EON SE nuclear plant in Bavaria into next year if an ongoing government assessment concludes this is necessary.

bloomberg.com

Om jag har förstått det hela rätt, är situationen svårast i Bayern. Finns flera artiklar på detta och.., största behovet (o viljan) att låta kärnkraften gå på där. SVT undviker detta helt och hållet. Syns man är oärlig i.o.m att man ej tar upp detta.

—-

Jag skulle tro att Bayerische Motoren Werke o. dyl. suger upp all ström där och regionalpolitikerna är mutade att tvätta sig i kallvatten på dagarna medan Sverige släcks. Tilldela svenska privatkonsumenter en rimlig mängd ström till rimligt pris och låt sedan BMW och Wallenbergfabrikerna betala marknadsmässiga priser. Då kommer de nya reaktorerna att växa som svampar ur jorden.

—-

wwr: 81117706

Snapcount: 81116011

NU börjar det lyftas fram i Norge (artikeln leder löpet !) att det vore bra för strömpriserna om Tyskland kör vidare, samt återstartar !

Tysk snuoperasjon kan gi billigere strøm i Sør-Norge

Tre stengte atomkraftverk kan gjenåpnes, mener tysk kraftverk-kontrollør. – Det ville senket prisene i Tyskland, og også smitte inn i Sør-Norge, sier kraftanalytiker.

Om landet fikk seks kraftverk i drift i vinter, ville verkene produsert like mye strøm som halve den norske strømproduksjonen, ifølge Lilleholt.

nrk.no

aftenbladet.no

—-

ag skulle inte tro att tyskarna stänger helt i vinter. Allt ändras efter hand.

Det genomförs ingen grön agenda. Det blir ingen grön omställning. Efter Corona tog EU av oss 7500 miljarder för att öka produktion och CO2-utsläpp.

Allt är svepskäl för att EU skall kunna hålla Europa svagt så att EU kan dominera de europeiska länderna. En slavägare måste hålla slavarna så svaga att de orkar arbeta men inte orkar rymma. Så vi hålls hela tiden på sparlåga. Den ryska gasen minskas 15% till, vissa länder har slutat köpa helt men belastar då sina grannar, osämja frodas etc.

—-

infidel: 81118764

En sidoeffekt av det här saboterandet är att europeiska företags aktiekurser sjunker som stenar, så att de kan köpas upp billigt av amerikanska fonder. Ju fortare Sverige bryter med EU och NATO desto bättre. Sedan är det dags att gå ur FN också. Det är ännu en subversionsorganisation vilket visats i samband med Corona (WHO är en del av FN) och agenda 2000/21/2030.

—-

wwr: 81119359

EU har avslöjat kraftbolagens roll i ål-döden. De verkar ha fuskat med ål-siffrorna. Där kommer nog några öre till på elräkningen. Eller kanske bäst lägga ned alla ål-farliga kraftverk så att inte elproduktionen hotar ålproduktionen.

Larmet: Kraftig felberäkning om åldöden – storbolagen gynnas

Förra hösten avslöjade Uppdrag granskning vattenkraftbolagens roll i den svenska åldöden. Nu kan Uppdrag granskning visa att mycket tyder på att planen för att rädda ålen och återställa arten bygger på en kraftig felberäkning.

Ålen är akut utrotningshotad och EU har bestämt att Sverige och alla andra EU-länder ska göra det som krävs för att rädda den.

—-

svt.se

Vattenkraft är givetvis också miljöfarlig. All energiproduktion är extremt farlig.

—-

wwr: 81120242

Nu har det hettat till ordentligt i turbinkriget. Der Scholzomat uppträder framför en turbin till Nordstream 1 och garanterar att den fungerar och kräver att Ruski tar tillbaka den. Peskov låter dock avvaktande.

theguardian.com

Svårbedömt. Men Scholzomaten har stängt tvåan så han är klart misstänkt.

—-

wwr: 81120843

Madagascar: 81120683

Jag trodde det var en tysk myndighet som valde att inte ge tillstånd till tvåan.

—-

Det är ett enda gäng som attackerar Europa. Politiker och myndigheter på samma sätt. Biden sade till tyskarna att hålla NS2 stängd. Men det har ingen betydelse. EU kontrollerar Europa, de europeiska politikerna och pressen. EU attackerar de europeiska länderna för att garantera amerikansk hegemoni. Samma krafter kontrollerar hela systemet.

Man måste ur EU för att rädda vår situation. Men våra politiker och press är köpta och EU-medlemskapet är inskrivet i grundlagen, så det är lite att jobba med.

Till att börja med måste våra politiker ta tag i vår energiförsörjning, skrota energiöverenskommelsen och lagen om max 10 reaktorer. Stoppa priskopplingen till Tyskland. Förklara för EU att vi blir utnyttjade. Förra året hade EU razzia mot skogsbolag och förbjöd oss att fälla skog.

Biden says the Nord Stream 2 pipeline won’t move ahead if Russia invades Ukraine

—-

npr.org

—-

Snapcount: 81124453

Hænder “grejer” i Norge :

– Det er viktig for oss å ha full kontroll over forsyningssikkerheten til en hver tid. Vi jobber nå konkret med tiltak der eksporten kan begrenses når magasinfyllingsgraden er under et visst nivå.

e24.no

Sedan har ju strømstødet givits till privatpersoner, nu ser man på møjligheten att æven føretag får det. Det mycket “surr” just nu i norsk press. Detta tas på allvar, just nu :

Vurderer å avslutte Stortingets sommerferie

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) sier til NRK at Presidentskapet skal behandle anmodningen om å avbryte sommerferien på mandag

nrk.no

En “slutpacke” infør vintern førvæntas næsta vecka.

—-

wwr: 81128113

Stänger tyskarna helt i vinter så kommer de väl att fortsätta ta kärnkrafts-el från oss, vad jag förstår. Samtidigt får de våra och många europeiska länders priser att rusa. Det hetsas mot tyskarna och de Gröna för att skapa splittring. De Gröna är också bara en syndabock, liksom sossarna. De borgerliga har inte kommit med tydliga förslag om förbättring. Om de vinner valet blir det precis som med invandringen och allt annat – precis samma politik ändå.

I botten är det inte tyskarnas fel. De jobbar på order av EU. Inget land vågar gå mot EU och de krafter som styr EU. EU använder energisvält för att försöka kontrollera de europeiska länderna och förstärka amerikansk hegemoni.

EU kommer att hålla Europa på svältgränsen så länge det går. Värst drabbas vi i Norden som tidigare var duktiga och måste slås ned för att inte hota centralstyret i Paris/Bryssel. Det har visst kommit ett nytt tåg Stockholm-London. Det tar 24 timmar! Marseille-London är något kortare, tror jag, men tar 6 timmar. Vi i Norden sågas gradvis av hela tiden.

Samtidigt kommer överdriven propaganda om elavbrott i dagar. Sannolikt blir det nog kortare och då antas vi vara glada när elpriserna i själva verket fyrdubblats eller tiodubblats beroende på hur man nu räknar.

Sverige har gott om energi och kunde ha samma priser som förra året om vi gjorde som Norge överväger – att stoppa elexporten. Men ingen högre politiker vågar säga det. Då plockas de bort med tiden. Olika politiska kommittéer flyttar bara ned deras namn på listorna som vi lägger i kuvert vart fjärde år. Folket har inte en chans. EU skickar Europa tillbaka till stenåldern på amerikansk order.

Sedan hetsar de mot Saudi och Kina och stoppar export därifrån och de europeiska företagen och kraftbolagen kan ta vilka priser de vill av oss. – Dvs det mystiska inflationsspöket som ingen kan förstå varifrån det kommer, har dykt upp igen.

—-

wwr: 81128589

fermion: 81128551

Tyska företag som kan ställer om från gas till olja som nu kostar ca 10 kr/kg eller 80 öre per kWh värme. Gasen har ju gått upp från 10-20 öre per kWh där den länge låg till nu uppåt 200 öre om man alls får tag i den. Myndigheterna stöder detta och ser till att handläggning av tillstånd går rekordfort.

bloomberg.com

I Sverige vore något sådant omöjligt. Allt skall elektrifieras och fossila bränsklen skall bort fortast i världen medan vi piskar oss offentligt och låter galna myndighetsaktivister göra oss utfattiga. Tysklands problem är *typen* av fossilt bränsla som skall hålla hjulen snurrande.

Under tiden hävdas ständigt av S, V, C, MP och miljörörelsen, Greta, DN, statlig media och opportunistiska “forskare” hur Energiewende lyckats och “kan tyskarna kan vi”. Sverige använder i princip bara fossila bränslen till fordon. Svenska folket och svensk industri är kedjade till elpriset. Vi är beroende av tillgänglig och billig baskraft för välstånd och konkurrenskraft.

Allt orkestreras av dem som vill ha bort kärnkraft till varje pris.

—-

30-40% av EU:s olja kommer väl från Ryssland?

Olja anses väl dessutom sämre för miljön?

—-

fermion: 81128836

Har hört siffran 25% men det är ju olika mellan länderna. Man har ju en stor pipeline från Ryssland som delar sig i tre: Tyskland och Polen via Vitryssland samt Ungern-Tjeckien och Balkan-Italien via Ukraina. Kanske inte så svårt för rika kustländer som Tyskland att hitta ny leverantör.

Olja ger mer CO2 per kWh än naturgas dock mindre än kol.

För en jämförelse av (fossilt) CO2 utsläpp vid elproduktion: group.vattenfall.com

I och för sig kan man ju fråga sig vad det är för skillnad på CO2-molekyler som har fossilt ursprung och de som inte har det – men det är ett långt resonemang som bör tas någon annanstans.

—-

EU hade 29% import av olja från Ryssland enligt egen uppgift, 2020.

ec.europa.eu).

43% rysk gas, 29% rysk olja

Nu byter EU ett ryskt bränsle mot ett annat. Hela EU:s politik är vansinnig. Sverige behöver ingen gas och kan ha normala elpriser. Våra politiker måste våga ta upp detta med EU.

wwr: 81141255

Den här får man bara inte missa ????????????

Skrattar tyskarna fortfarande åt Trump?

twitter.com

—-

wwr: 81143980

Onkel Kostia: 81143658

Här kan du läsa om Moderaternas förslag.

Citat från Moderaterna:

Historisk klimatsatsning: Moderaterna lägger fram en plan för framtidens kärnkraft

Moderaterna presenterar idag en plan för att återupprätta ett fungerande elsystem genom att bygga framtidens kärnkraft. Vi gör det för att hantera klimathotet, våra framtida elbehov och den utbredda ångesten över skenande elräkningar på en och samma gång. Varken klimatet, industrin eller svenska hushåll kan vänta.

Moderaterna vill återupprätta ett fungerande elsystem

Moderaterna vill återupprätta ett fungerande elsystem, som ger stabila och låga elpriser, är klimatsmart och stabilt. Vi ger därför politiska, legala och ekonomiska förutsättningar för ny kärnkraft. Om Sverige ska bli koldioxidneutralt till år 2045, kunna dubbla elanvändningen och behålla vår välfärd, finns bara en beprövad och fungerande lösning: kärnkraft.

Hur vill Moderaterna skapa förutsättningar för en stabil, kostnadseffektiv och klimatsmart energiproduktion?

    [*]Moderaterna vill säkra en stabil, kostnadseffektiv och klimatsmart energiproduktion, genom att ge nya politiska, legala och ekonomiska förutsättningar för kärnkraften.

    [*]Politiska förutsättningar: Politiken har länge missgynnat och skapat osäkerhet för kärnkraften i Sverige. Det vill vi ändra på genom att ändra det energipolitiska målet till 100 procent fossilfri elproduktion. Och om det största hindret för ny kärnkraft är politisk risk, då ska vi se till att minska den politiska risken. Staten ska ta det fulla kostnadsansvaret för oförutsedda kostnadsökningar som orsakas av nya politiska krav – och vara skyldig att betala skadestånd om staten skulle tvinga fram en nedläggning.

    [*]Legala förutsättningar: Vi vill ta bort de legala hindren för ny kärnkraft. Genom ändringar i lagar och regelverk vill vi göra det möjligt att bygga nya reaktorer på fler platser än där det finns kärnkraftverk idag, och ha fler än tio reaktorer i drift samtidigt. Vi vill möjliggöra för fler aktörer än de nuvarande att investera i ny kärnkraft och ta fram fungerande regelverk för små, modulära reaktorer.

    [*]Ekonomiska förutsättningar: Kärnkraften har länge missgynnats ekonomiskt genom straffskatt och subventioner av andra kraftslag. Det vill vi ändra på, genom att ge kärnkraften bättre ekonomiska förutsättningar. Vi vill underlätta finansieringen av ny kärnkraft, genom att utvidga de gröna kreditgarantierna till ny kärnkraft så att staten garanterar stora delar av lånen. Vi vill att elproducenter inom vatten- och kärnkraft ska få ersättning för den stabilitet de tillför vårt elsystem. Och så vill vi att Svenska kraftnät ska upphandla planerbar kraftproduktion i framför allt södra Sverige, för att stärka elsystemets stabilitet. När elproduktionen är stabil minskar behovet av att bygga ut elnäten.

—-

Jag tror att Moderaternas förslag kommer att vara långt mycket bättre för klimatet än vänstersidans förslag till klimatåtgärder.

—-

Tyvärr är jag rädd att alla dessa ord inte kommer att få någon effekt alls. Detta handlar bara om att försöka vilseleda väljarna. Detta kommer att sopas under mattan och politikerna ser alltid till att det parti som mumlar lite mot de övriga hamnar i minoritet.

Skall man tro på detta måste moderatledaren gå ut i ett stort utspel och konfrontera de övriga partierna och den rådande EU-agendan som svälter de europeiska länderna på energi.

Det har inte moderaterna gjort. Detta är bara avsett att plockas fram ibland när någon klagar. Detta är inte menat att ändra landets politik. Detta handlar om att försöka vilseleda väljarna. (Ungefär som att vi påstods ha ett “högerblock” i förra valet.)

Det parti som vill ändra på energikaoset måste gå ut kraftfullt med det och skapa stor uppmärksamhet i media. Det kan varje riksdagsparti, i synnerhet de större. Men de gör inte det, de lyder EU:s order om energisvält.

—-

wwr: 81148216

Snapcount: 81147876

Energiministeren: Nytt regelverk for å begrense krafteksporten klart i neste uke

NOTODDEN: – Vi må knuse noen egg i løpet av høsten. Det sier olje- og energiminister Terje Aasland. Han og LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHOs Stein Lier-Hansen leter intenst etter løsninger på strømkrisen.

aftenposten.no

Få se vad detta blir, och hu kommer Berlin att gilla detta ?

(Intressant egentligen, varit så mycket prat om att “det går inte”, och så går det iallafall ???. Likaså, det finns ju diverse “force majure” klausuler i allt. Så nog bør det finnas æven i dessa kontrakt.)

—-

Norge gör helt rätt.

De svenska politikerna kan inte bygga kärnkraft, “det tar 20 år” etc. De kan inte koppla loss oss från de europeiska priserna. Men de försöker inte ens förhandla med EU om hur vi utnyttjas.

Kul att se att LO är med i Norge. EU styrs av storföretagen och fackförbunden går allt mer i företagens ledband inom EU. Det behövs en balans mellan regering, företag och fack. Det byggde bra samhällen i Norden.

Sverige måste också avsluta priskopplingen till Tyskland. Många privatpersoner har inte råd att betala samma priser som tysk industri.

—-

wwr: 81151671

klinkerhofen: 81151563

“Den gröna omställningen sker bak-och-fram: elefterfrågan stimuleras tidigare och mer än utbudet – speciellt det planerbara.”

“Skattesubventionerade serverhallar skjuter idag upp som svampar ur marken (hallar som kan förbruka lika mycket el som ”en mellanstor svensk stad” – bara Microsoft har tillstånd att bygga 15 stycken i Gävletrakten). Elektrifieringen av fordonsflottan och av industrin accelererar. Bara LKAB:s teknikskifte kan kräva en tredjedel av all el som produceras i Sverige. ”

“Istället för att förstärka överföringskapaciteten mellan norra och södra Sverige har man alltså byggt kablar för att koppla samman Sverige med kontinenten, exempelvis Baltic Cable med Tyskland.

Tack vare politiska beslut har södra Sverige kommit att integreras med Danmark och Tyskland, snarare än med resten av Sverige.”

affarsvarlden.se

det borde vara straffbart att sälja ut ett lands tillgångar så att befolkningen får lida?

—-

Det är helt riktiga kommentarer. Och 11 batterifabriker är planerade i Norden, men Sverige har beslutat att lägga ned all kärnkraft inom 18 år!

Det uttrycker EU:s plan att knäcka Europa, i synnerhet perifert belägna länder som Sverige. Det handlar om att garantera amerikansk hegemoni och centralstyre av Europa från Paris/Bryssel.

—-

wwr: 81158301

Onkel Kostia: 81158169

Risken finns ju att något litet parti lyckas ställa krav i förhandlingarna efter valet. Förhoppningsvis försvinner Miljöpartiet efter valet, men Miljöpartiet är inte det enda bekymret. Även Centerpartiet har en tendens att skapa bekymmer.

Idag skriver sverigedemokraten Jessica Stegrud i Samtiden:

JESSICA STEGRUD: SÅ KALLADE GRÖNA PARTIER ÄR EN FARA FÖR SVERIGE

Under de senaste åtta åren har Miljöpartiet fått ställa till mycket elände. Men vi får inte glömma att under alliansåren tilläts Centerpartiet också skapa stor oreda i energipolitiken. Det skriver Jessica Stegrud i debattartikel.

Gigantiska skandaler

Både de så kallade elcertifikaten och effektskatten (en särskild skatt på kärnkraft) levde vidare och höjdes under Alliansen, vilket kraftigt snedvred marknaden till vindkraftens favör. Det skedde helt öppet. Den ansvariga ministern Anna-Karin Hatt (C) uttryckte rättframt att så kallade förnybara kraftslag skulle gynnas på bekostnad av kärnkraften och därmed krattades manegen för den rödgröna regeringens stängningar av reaktorer några år senare.

C fick förödande inflytande under alliansåren

Att Stefan Löfven gav Miljöpartiet ett orimligt inflytande över energipolitiken är uppenbart för de flesta och Miljöpartiet påverkar fortfarande vänsterregeringens politik på en lång rad områden. Att Reinfeldt på liknande sätt lät Centern styra skeppet ska inte sopas under mattan. Dessutom ingick Moderaterna 2016 en gemensam energiöverenskommelse med Centerpartiet och den rödgröna regeringen, som bland annat tog sikte på helt ”förnybar” elförsörjning till 2040.

Att Moderaterna på riksnivå har tänkt om, även vad gäller energipolitiken, råder ingen tvekan om och Ulf Kristersson har ganska tydligt markerat mot Centerpartiet. Det är bra.

Men notera att vi riskerar att vakna upp efter valet i september med C som någon sorts vågmästare. Annie Lööfs önskan att vara med och bestämma råder i alla fall ingen tvekan om.

Jessica Stegrud (SD)

EU-parlamentariker som kandiderar till riksdagen

—-

Det skulle ju vara fint ifall även Centerpartiet skulle halka bort från Riksdagen. Men det är kanske att hoppas på för mycket?

Jessica Stegrud pekade på att energiförsörjningen är av avgörande betydelse för näringslivet, och det är ju helt riktigt. Men det som Jessica Stegrud även borde ha påpekat, är att energiförsörjningen är helt avgörande för utsläppen av koldioxid. Utan energiförsörjning så kommer alla klimatåtgärder att misslyckas. Energisvält är inte lösningen på klimatproblemen.

—-

Centern har ju svikit Alliansen redan så det är inget att hoppas på. Alla partierna samarbetar enligt EU-direktiv och ingen tar tag i det uppenbara problemet.

Säg bara till EU: Vi blir utnyttjade, vi måste sköta vår energi själva. Vi använder miljövänlig vattenkraft och klimatvänlig kärnkraft. Den måste vårt folk ha till rimliga priser. Vi får en del över och den kan tyska industrier och andra bjuda på bäst de vill.

Spoiler:
och folkmordet på ålarna kan ni stoppa upp där solen inte skiner

Sedan kommer vi att snarast bygga kärnkraft för att klara framtida behov. Senast byggde Asea reaktorer på i genomsnitt 4 år och 4 månader. men nu är det kris så vi räknar med runt tre år. Vi startar direkt.

Men inget parti vågar säga det eftersom de högsta politikerna står på EU:s lönelista genom framtida styrelseuppdrag etc (Och de lägre politikerna vill bli högre så de jamar också med.) På det sättet kan EU:s svältagenda mot Europa fortsätta och Europa halkar allt mer efter USA.

—-

Onkel Kostia: 81159054

Artikeln ligger bakom en betalvägg, så jag behöver fråga dig istället för att läsa artikeln. Hur är det tänkt att exportstoppet ska genomföras? Jag tänker mig att det är ganska enkelt att stänga av likströmskablarna som går under havet. Men med växelströmsledningarna blir det svårare. Norska elnätet är ju synkroniserat med Sverige, Finland och halva Danmark. Hur ser överföringskapaciteten ut från norra till södra Norge? Är den överföringen beroende av svenska kraftledningar?

Det är ändå vettigt att Norge agerar. Det är inte rättvist att Norge ska använda sina vattenmagasin för att förse andra länder med ström. Då kommer ju Norge att stå med tomma magasin under vintern.

I en annan artikel läser jag:

Energien vår strømmer ut

Acer-avtalen fungerer dårlig for vannkraftnasjonen Norge.

Norge produserer omkring 140 terawattimer med vannkraft. I et år med normalnedbør har vi omkring 10 prosent kraftoverskudd, det vil si omtrent 14 terawattimer.

Vannmagasinene i Norge har en naturlig syklus. På våren før snøsmeltingen er de nærmest tomme. Gjennom sommeren fylles de opp slik at de kan gi strøm gjennom vinteren.

Acer-avtalen tar ikke hensyn til denne syklusen. I stedet blir alt vann vi har i magasinene sett på som tilgjengelig kraft for Europa.

Avtalen tar ikke hensyn til at magasinene må fylles før vinteren eller hva Norge har som kraftoverskudd.

De siste to årene har vi eksportert 40 terawattimer, vesentlig mer enn kraftoverskuddet.

Selvfølgelig skal Norge bidra med strøm til Europa. Men mengden strøm vi kan eksportere er bestemt av kraftoverskuddet vårt. Med nye kabler har det jevnt og trutt gått mer strøm ut av Norge enn vi har som kraftoverskudd.

Resultatet er stadig lavere fyllingsgrad i vannmagasinene. Før eller senere må tappingen av magasinene stanse.

I verste fall har vi ikke vann nok i magasinene til å klare oss gjennom vinteren. Skjer det har ikke utenlandskablene nok kapasitet til å forsyne oss med strøm og det ender med strømrasjonering.

Norge vil aldri får et kraftoverskudd tilsvarende overføringskapasiteten på 35 terawattimer som er det som må til for at markedet i Sør-Norge og ikke markedet i Europa skal bestemme strømprisen.

Kraftflyten ut av Norge må reguleres i forhold til fyllingsgraden i vannmagasinene. Er fyllingsgraden lavere enn normalen, har vi heller ikke strøm å selge.

Vanskeligere er det ikke.

—-

Norska vattenmagasin håller på att sugas ut, på grund av energibrist som andra länder har valt att försätta sig i.

Den avslutande delen är intressant:

Vi kan fremdeles være med på å oppfylle intensjonen med Acer-avtalen, det vil si hjelpe til med å jevne ut variasjoner i vindkraft.

Blåser det mye i England eller EU kan vi ta imot overskudds-vindkraft og samtidig redusere egen kraftproduksjonen. Når det blåser lite kan vi gi tilbake samme mengde strøm.

Det hele blir et nullspill med strømutveksling som holdes utenom det norske strømmarkedet med tilbud og etterspørsel.

Norges kraftoverskudd og netto eksport over tid blir omtrent det samme uten Acer, og Statnett får fremdeles inntekter av salg til utlandet.

De nye utenlands-kablene brukes da til strømutveksling og salg av overskuddsstrøm uten å gi oss europeisk prisnivåer. Akkurat som Statnett lovet oss før kablene ble satt i drift.

—-

Det är bättre att använda Norge som ett batteri som kan laddas upp, istället för en energikälla som ska sugas ut.

—-

wwr: 81168723

Onkel Kostia: 81168093

Jag håller med dig om att vi behöver begränsa exporten av energi. Jag är egentligen anhängare av att sälja energi, men då behöver man först ha någonting att sälja. Det skulle inte vara så lyckat att tvinga fram nerläggning av gruvan i Kiruna, och sedan komma på idén att Sverige ska exportera järnmalm. På samma sätt är det dumt att först lägga ner kraftverk, och sedan propagera för att Sverige ska sälja energi. (Miljöpartistiskt tokeri)

Beträffande ålarna, så vill jag gärna rädda dessa, även ifall det skulle innebära en viss minskning av vattenkraften. Men för att rädda ålarna, så behöver man kunna föreslå en annan energikälla som kan ersätta den förlorade vattenkraften. Vi behöver inleda storskalig utbyggnad av atomkraften. När vi ändå bygger ut atomkraften, så kan vi gärna bygga en extra reaktor, eller två, för att kunna skona ålarna.

—-

Ålarna nämnde jag bara för att visa hur EU arbetar. EU fäster stor uppmärksamhet vid ålar eftersom frågan kan användas för att försvåra energiproduktion. Men för ett par år sedan, när EU betonade att vi hade klimatkris, så samlade EU ändå in 7500 miljarder kronor som användes för att dra igång produktionen efter Corona. Pengarna orsakade en kraftig stegring av koldioxid trots att EU anser att vi har kris. Dessutom bidrog pengarna till att orsaka den energikris vi har nu genom att ökad energiåtgång och inflation.

(FB) Spotpriset på elen nära 2kr/kwh idag, alltså nästa 4kr/kwh. Hur är det ens möjligt?

Självklart skall och kan man skydda ålarna om seriösa biologiska forskare anser att de är hotade. Men mycket av de miljödata vi ser är manipulerade med politisk baktanke, t.ex klimatet. (Jag tror inte man är överens om siffrorna vad gäller ålarna.)

Så ålarna går säkert att skydda med bibehållen vattenkraft och förmodligen marginella kostnader om det behövs alls.

Men vi måste även snarast bygga ut kärnkraft i det kritiska läge som Europa befinner sig. Och allra först begränsa energiexporten, för det löser Sveriges problem över dagen, bara det administrativa klarats av. Vi skall samarbeta med de övriga europeiska länderna men vi skall inte sponsra tysk industri. Jag är övertygad om att Sverige och Tyskland kunde skriva bra avtal med varandra. men nu sorterar vi under luddiga EU-regler som skapar konflikt mellan länderna.

episkt:

e-rabbit.org

Spoiler:
Dom bara ålar sig förbi på något sätt. Sverige har alltid varit ett föregångsland inom miljö, innan vi kom med i EU …

Krafttag räddar ålen vid vattenkraftverken

Vi sätter totalt ut mer än 120 000 ålyngel varje år i våra vattendrag, utifrån våra vattendomar, säger Jakob Bergengren, miljöingenjör på Tekniska Verken.

De små ålarna simmar upp under en ränna i kraftverket och sedan hamnar de i en ålyngeluppsamlare. Därefter transporteras de med bil i frigolitlådor med andningshål till olika sjöar där de släpps ut och får växa till sig. Sedan är förhoppningen att de ska starta sin vandring till Sargassohavet, slutmålet för alla ålar.

Tekniska verken i Linköping köper in ålar från England som de sedan sätter ut bland annat i Motala ström.

—-

energi.se

—-

wwr: 81172172

deliciousdelux: 81171974

Det hela startade med att Ringhals 1 & 2 lades ner.

—-

Ja. Men jag tror mer och mer vi ska lyssna på Putin. Han måste vara ett geni. Han rullade in några tanks i två sk-tprovinser i Ukraina och släckte hela Europa. Man måste gå till roten med det hela. Nu blir allt bara värre. Och ryssarna tål kyla. Det ryska klimatet knäckte både Hitler och Napoleon. Risk för att EU (=vi, som vanligt) går samma väg.

Se här när ryska ambassaden trollar bort den brittiska regeringen totalt när den utvisat 23 ryska diplomater under Skripaldramat. Ryssarna bara garvar och säger att ett kallt krig på minus 23 grader passar dem fint! 😀

The temperature of ???????? ???????? relations drops to ➖2️⃣3️⃣, but we are not afraid of cold weather.

—-

twitter.com

Vi skall kämpa mot ryssarna i köldtålighet. Det bådar illa.

—-

wwr: 81175275

Ja. Vi utsätts för klassisk splittringstaktik. EU stryper elen genom blockad av rysk gas. Suddiga regler gäller för fördelningen av el mellan länderna. Tyskland fullgör inte avtalet om 70% cross-zonal capacity. Avtalet är dessutom svårt att tillämpa rättvist när vindkraft ställs mot vatten-/kärn-kraft, vad jag förstår. Tyskland har bara ett elområde, i strid med EU-regler, vilket överför belastning från industrier i södra Tyskland till södra Sverige.

Nu försöker politkerna slå isär södra och norra Sverige genom att diskutera om hela Sverige skall vara med och sponsra den tyska industrin. EU har rekommendationer om zonuppdelning. Enbart en zon höjer bara priserna i hela Sverige. Elbolagen tjänar hela tiden eftersom det högsta accepterade budet (!) vid el-auktioner betalas till alla producenterna.

Det är klassisk global splittringstaktik: Stryp resurserna. Ställ Sverige mot Tyskland, södra Sverige mot norra Sverige.

Politikerna sitter tysta och hoppas konflikter uppstår. Allt skulle lösas om Sverige minskade el-exporten. Vi skulle dessutom säkert ha bra relationer med Tyskland om vi fick skriva tydliga bilaterala avtal om energin. Men Sverige är förbjudet att träffa avtal med Tyskland, enligt EU-regler.

Feministerna mot männen, invandrarna mot de ursprungliga svenskarna, Internettrollen mot alla …

EU tillämpar klassisk söndra-och-härska-taktik.

—-

wwr: 81176064

infidel: 81175713

Priset i elområde 2 är nu detsamma som i elområde 3, 3.7 kronor per kwh. Vindkraften producerar för närvarande 379 megawatt, och priset på el i Finland och Baltikum är just nu 9:40 kr per kwh, om 1 euro = 11 kronor. Mer vind löser ingenting när brist på blås är problemet. Tänk er nu att det är januari, det är -25 i stockholmsområdet och det blåser ingenting.

JAAAAA nu rök det sista av miljöpartiets stöd i elområde 2! Mer vindstilla för utrotning i höst!

—-

Du har helt rätt i det du skriver.

Men eftersom de stora partierna inte heller gör någonting så utgör de gröna bara syndabock för att försöka lura väljarna att tro att något egentligen skulle ha förbättrats när MP sparkas ur riksdagen. Men ingen förbättring kommer att ske innan stora partier som S, M, SD agerar.

—-

wwr: 81176902

Gå inte på den här bluffen! Miljöpartiet är ett litet struntparti som inte kan påverka någonting.

Sverige har tillräckligt med el för att skaffa sig en bra situation, men de stora partierna tänker försöka ignorera denna fråga över valet.

Tvinga de stora partierna (S, M, SD …) att agera i elfrågan. De måste ta upp med EU hur vi utnyttjas, frikoppla våra priser från Tysklands samt omedelbart börja bygga kärnkraft.

—-

wwr: 81178150

Sverige producerar mer el än vi förbrukar och behöver inte drabbas av de europeiska el-kaoset.

Vi kan ha kablarna kvar och sälja överskottet.

Vår energi är reglerbar, miljövänlig och beror inte av rysk gas (som EU stängt av för de vill straffa det ryska folket).

—-

wwr: 81186704

Att Sverige exporterar el till kontinenten gör att priserna i södra Sverige hamnar på europeisk nivå. Den europeiska nivån är nu extremt hög bl.a. beroende på att EU blockerar rysk gas. Exporten av el skapar också brist i Sverige. Det auktionssystem som EU använder innebär även att vi betalar det högsta pris som leverantörerna bjuder för all el som produceras!

Sverige producerar mer el än vi förbrukar och kan ha normala elpriser om vi minskade exporten. Vi måste också bygga kärnkraft för att ha marginaler.

EU har kopplat samman hela Europas elnät med luddiga bestämmelser och Sverige utnyttjas. Men detta är en EU-fråga. Våra högre politiker vågar inte kritisera EU, inte ens när Sverige uppenbart utnyttjas.

—-

DeValera: 81186902

… om elen kommer från Vattenfall så hamnar ju vinsten hos staten. Hos andra bolag behöver det inte betyda att något av vinsten hamnar hos staten. Skattesystemet för storföretag är utformat att det går att lagligt planer bort skatten. Alltså tjänar då Sverige ingenting på att exportera el.

Exporten av vindkraft genererar dessvärre inga stora summor. Varför? Jo när det blåser i Sverige så blåser det oftast i våra grannländer vilket gör att elen får dumpas bort till lågt pris. Samtidigt som vindkraften inte producerar något eller inte tillräckligt när det är kallt och då måste vi importera till hutlösa priser.

Hade vi haft kvar de 6 nedlagda reaktorerna hade södra Sverige haft mycket billigare elpriser. Att vi har skyhöga elpriser idag beror på dels de nedlagda reaktorerna och dels EU:s regler om tvingande export till andra länder. Utan detta så hade vi betalat 30 öre kWh och inte 3 kronor idag

De skyhöga elpriserna slår hårt mot Sveriges ekonomi. Många företags lönsamhet drabbas och flera företag hotas att läggas ned. Då förlorar Sverige jobb och skatteintäkter.

De slår mot hushållens ekonomi vilket gör att vi kommer betala höga elräkningar istället för att konsumera, dvs färre restaurangbesök, renoveringar etc vilket påverkar sysselsättningen negativt.

Den offentliga sektorns pengar kommer att gå åt att betala elräkningar istället för att utföra operationer och betala lärarlöner etc.

Överkomliga elpriser är viktigt för samhällsekonomin på flera plan med andra ord.

—-

Äger

Ägande Elproduktionskapacitet Sverige %

Bland energiföretagens medlemmar

Staten 41

Fortum (Finska staten) 30

Kommuner 13

Statkraft (Norska staten) 6

Övriga 8

Privat, utländska ägare 2

Vem äger elproduktionen?

Publicerat av: Anna Lejestrand · 14 december 2021

Den dominerade ägaren av svensk elproduktion är staten via helägda Vattenfall. Näst största ägaren är Fortum, med finska staten som majoritetsägare. Den tredje största ägaren är Sveriges kommuner.

ef

Skenande elpriser tvingar industrijättar stoppa produktion

tn

wwr: 81194293

Enligt detta äger den svenska staten och kommunerna 54% av elproduktionen. Den norska och finska staten äger 36% tillsammans av den svenska produktionen. En del skatt kommer väl in. Men EU har hissat upp priserna och hälften kommer tillbaka till svenska staten som en extra skatt.

Utpressar vi våra broder-, jag menar syskonländer på samma blodspengar som de tar av oss?

Detta är vansinne. Sälj bara den el vi inte behöver och strunta i EU-kaoset.

energiforetagen.se

Jag citerar LL, han talar ibland om ägandet.

LaurentiusLucidor: 81111996

De producerar strömmen för 22-24 öre.

—-

—-

wwr: 81196356

Det här låter som politisk propaganda. Öka överföringen, bolagen går dåligt …

Statliga energijätten Vattenfall redovisar en rörelsevinst på 12,8 miljarder kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med 13,4 miljarder för samma period i fjol. Det underliggande resultatet föll ändå mer, minus 2,5 miljard kronor.

Vattenfallchefen Anna Borg stör sig på begränsningarna i det svenska elsystemet. Flaskhalsarna i elöverföringen från norr till söder gör att Vattenfall inte får särskilt bra betalt för vattenkraften i norr.

– För oss innebär det att vi får mer betalt för vindkraften nere i Europa, men vi får mindre betalt för all den vattenkraft vi producerar i norra Sverige, säger Anna Borg.

Prisskillnaderna mellan norra och södra Sverige har varit rekordhöga senaste halvåret.

– Vi har ju vår kärnkraft i södra Sverige, och den får betalt med de högre priserna, medan vattenkraften i norr får betalt med de här lägre priserna, säger Borg.

—-

svd.se

Vi kör väl inte på gas??

Men indirekt köper Vattenfall fortfarande rysk gas för sin kontinentala energiverksamhet. Bolaget köper ingen gas direkt från Ryssland, utan Vattenfall köper sin gas på en europeisk marknad där mixen innebär att det kommer rysk gas med på köpet, enligt Anna Borg.

—-

Vi har inget på kontinenten att göra. Stäng av exporten och kör på det vi har. Det är inte gas.

Vinsten har gått från 13.4 mdr till 12.8, men artikeln betonar att vinsten är pressad! Detta är politisk propaganda. Vattenfall tjänar mycket pengar.

Flaskhalsar pressar Vattenfalls vinst

—-

—-

Windfall profits in energy markets: acute symptoms of structural problems

Analysis

Energy prices in Europe have soared to new highs since the autumn of 2021, with the Russian invasion of Ukraine amplifying the trend and bringing energy supply to the forefront of conversations regarding the mitigation of impacts of the war on Europe. This study, based on data from Germany and Spain, shows that whilst electricity prices rose, so did the profits of energy companies. Windfall profit taxation can help to soften the blow of high energy prices, but we also need longer term restructuring of the market mechanisms.

boell

elpriser

wwr: 81200238

klinkerhofen: 81200114

“Andelen utländska ägare av svensk vindkraft har nära på fördubblats på bara några få år, och den enskilt största ägaren är idag ett statligt kinesiskt bolag, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi.”

sverigesradio.se

—-

Och Finland och Norge äger tillsammans 41% av all svensk elproduktion.

Sverige (=vi) är kört. Kan ingen byta ut EU-slavarna i regering och riksdag? Det borde gå nu när det är val, men alla våra politiker är köpta.

—-

wwr: 81210193

Jag uppfattar att det drivs propaganda (bl.a. av Vattenfalls chef) att försöka få Sverige att bygga ut vår elöverföring inom landet. Men det skulle bara medföra att EU kunde slussa ännu mer svensk el till kontinenten vilket bara höjer våra priser ännu mer. På Twitter skrivs det att skillnaderna är stora inom landet. Det hetsas för att norrlänningarna skall betala mer. EU försöker skapa splittring inom Sverige och även mellan Sverige och Tyskland. (Det är möjligt att denna ökade tömning av Sverige på el redan inletts genom olika “renoveringar av stamnätet”.)

Men att bygga ut överföringen är fel slutsats. Om staten istället begränsar elexporten och kopplar fri Sverige och vår klimatvänliga el från det el-kaos som EU har skapat på kontinenten genom gasbojott, luddiga regler för överföring mellan länder och auktionssystem som gynnar företagen så har vi normala priser, precis som förra året.

Våra politiker måste helt enkelt ta upp med EU hur vi utnyttjas. Men våra politiker står på EU:s lönelista (framtida styrelseuppdrag och liknande) och gör ingenting. De stora partierna, (S, M, SD …) bestämmer. Men de vågar inte gå mot EU och har ställt upp den i praktiken betydelselösa syndabocken Miljöpartiet för oss att ta ut vår ilska på när vi betalar elräkningen.

Pressen är också köpt och stöder alla EU-projekt, även de som missgynnar svenskar, så våra politker kan fortsätta att inget göra åt situationen.

—-

wwr: 81210254

Sverige har gott om el och kan ge svenskarna normala elpriser. Vi har ett överskott som vi däremot kan sälja och tjäna pengar på EU:s gas-el-kaos.

Just nu fungerar de svenska elpriserna som en extra skatt på svenskarna. Dessutom går en stor del till utlandet. Sveriges stat och kommuner äger vara 54% av svensk elproduktion.

Staten skall inte hissa upp priser för svenskarna och stoppa pengarna i fickan. Även vissa, ofta mindre, företag har svårt. En del har gått i konkurs pga de höga elpriserna, vilket beskrivits i massmedia.

—-

wwr: 81222244

NukeTheWhales: 81221931

Pris nu,

Elområde 4 (södra Sverige): €386

Elområde 2, 3: €25

Elområde 1: €3

Spoiler:

Enligt Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, finns det ett enkelt svar till den höga höjningen.

– Det är att det blir vindstilla i morgon. Elområde 4 är mycket utsatt när det inte blåser, säger han. (TT)

—-

aftonbladet.se

Men som vanligt är det lögn.

Som vanligt finns det en sanning också.

Ett precis lika enkelt svar.

Och som vanligt är sanningen att elen exporteras från Elområde 4 till Tyskland, Danmark, Litauen, o.s.v. där elen är dyr.

För det är från Elområde 4 som kablarna går till Tyskland, Danmark, Polen & Litauen.

1250 MW mot Danmark.

300 MW mot Tyskland.

550 MW mot Polen.

700 MW mot Litauen.

Från Elområde 4.

Men tydligen är det “vindstilla”. 😆 :rolleyes: :whoco5:

—-

Du har helt rätt i att problemet ligger i kablarna till Tyskland. Representanten från bolaget som bl.a. producerar vindkraft glömmer att säga att det är vindstilla i Tyskland. Och ännu mer stiltje blir det i vinter …

EU slutar köpa rysk gas och elpriserna rusar i Europa. EU säger att de gör detta för att “störta Putin”. Det går naturligtvis inte. Det ryska systemet är lika fastmurat som det västerländska. Men prisstegringarna i Ryssland och Europa gör att folken försvagas och blir lättare att kontrollera (inte tvärtom).

EU kontrolleras av multinationella företag/USA som tjänar storkovan genom att vi numera köper mer gas från USA än från Ryssland. Gasen är dyrare eftersom den kommer per båt.

De europeiska elbolagen vinner kraftigt på prisstegringarna. I Sverige fungerar prisstegringarna som en extra skatt. Den svenska staten/kommunerna får hälften av denna extraskatt och resten sprider vi till utlandet. Energiprisstegringarna sprids till hela marknaden och bidrar till inflation.

Våra politker styrs genom bl.a. styrelseposter (ibland efter politikerkarriären) i storföretagen och gör som storföretagen säger. Inga andra politker kan komma in i systemet eftersom politiska kommittéer/valberedningar skriver namn på godkända kandidater på listor vi lägger kuvert vart fjärde år. (Storbritannien röstar på personer vilket bidrog till att de kom ur EU.)

Pressen är köpt. Politikerna och pressen är förbjudna att kritisera EU och de multinationella älskar EU. De kan slå ut småföretag genom bl.a. nedbrutna gränser, corona lockdown och hissade elpriser. Konkurrensen försvinner och de representanter för storföretag vi träffar (banker, livsmedelskedjor etc) har inte minsta motivation att tjälpa konsumenten utan försöker istället skapa konflikter med kunderna för att bibehålla en konfliktnivå i samhället där folket inte kan enas och rösta fram vettigare politiker. Feminism, massinvandring och Internettroll är andra exempel på konfliktspridande. Alla frågor politiseras. Vilken sexuell läggning du har eller vad du äter (vegetariskt t.ex.) avgör vilken politisk grupp du tillhör. Nu senast har man startat en ny golf-tour av typen Trump-touren som alla tidningarna älskar att hata.

Tidningarna skyller allt på en enda person (Putin) och på det helt betydelselösa Miljöpartiet. Trots att allt skylls på Putin så kräver inte EU att han skall betala kriget utan EU skickar istället glatt 100 (av våra) miljarder till Ukraina för att köpa landets politiker och företag. För att försöka få det att se ut om Europa agerar mot Ryssland genomförs meningslösa pseudoåtgärder som att dra in McDonalds i Ryssland, inte spela rysk musik eller dra in yoghurten Kefir!

Fy f-n vilket sk-tsystem 😀

—-

Onkel Kostia: 81225389

3 miljöpartister uttrycker starkt missnöje med att Moderaterna har anklagat Miljöpartiet för att ligga bakom nerläggningen av atomkraftreaktorer.

Citat från Sydsvenska Dagbladet:

Aktuella frågor

”Moderaternas energipolitik är en krigsförklaring mot hushållens plånböcker.”

Moderaterna beskyller regeringen för nedläggningen av kärnkraft (Aktuella frågor 4/8).

Varken Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet eller Vänsterpartiet vill stänga ned ytterligare kärnkraft i närtid. Inte heller valde regeringen att stänga ned Ringhals 1 och 2, som Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och Carl-Oskar Bohlin låter påskina.

Ringhals 1 och 2 stängdes efter att EU-kommissionen bedömde att reaktorerna behövde stora investeringar för att möta internationella säkerhetskrav. Det var en kostnad som ägarna till kärnkraftverken inte var villiga att betala. Istället för att staten skulle gå fram med de omfattande subventioner som sådana investeringar innebar, valde S-MP-regeringen att satsa på det som har möjlighet att ge svenska hushåll Europas billigaste elräkningar – vindkraft.

Moderaternas energipolitik är en krigsförklaring mot hushållens plånböcker. Att driva kärnkraftverk är extremt dyrt och därför blir också elen betydligt dyrare än den som kommer från vindkraft. Utöver de höga elpriserna, kräver också kärnkraften statliga subventioner på flera hundra miljarder kronor av skattebetalarnas pengar.

I Moderaternas energipolitiska tunnelseende ryms bara en sak: kärnkraft.

SKRIBENTERNA

Lorentz Tovatt (MP), riksdagsledamot och energipolitisk talesperson.

Rasmus Ling (MP), riksdagsledamot.

Marcus Friberg (MP), kommunalråd och riksdagskandidat.

—-

En av skribenterna är Lorentz Tovatt. Han har tidigare skrytit över att Miljöpartiet lyckades driva igenom stängningen av reaktorerna. Nu är samma person missnöjd med att anklagas för att ligga bakom stängningen.

Debattinlägget bekräftar att Miljöpartiet inte är ett seriöst parti. Miljöpartiet är en bunt clowner som låtsas att vara miljövänner.

—-

wwr: 81227819

infidel: 81227294

Från och med den 10:e augusti så har EU också slutat köpa ryskt kol. Från och med den 5:e december ska EU sluta köpa rysk olja, och från och med den 5:e februari 2023 alla former av oljeprodukter (dvs raffineriprodukter som diesel och bensin). dw.com

—-

Nog står det helt klart att EU inte söker fred i Ukraina och att ställa Ryssland till svars för den attack landet utförde, anser jag. Nu skall Europa polariseras vilket gynnar EU som får en orsak att påverka medlemsländerna att sluta upp bakom EU:s beslut genom att hota med “ryssen” samt göra de europeiska länderna svaga och fogliga genom energiblockad. USA sköter det hela och är numera Europas största gasleverantör.

Och allt det där är Magdalena Andersson och 26 regeringschefer till helt överens om är rätt åtgärder.

Var skall vi sedan få tag på olja? Hetsen mot Saudi ökar allt mer.

Greta lyckades inte kasta Europa tillbaka till stenåldern, men nu hårdnar greppet.

—-

wwr: 81230223

David86: 81230045

Samtidigt exporterar Sverige 4000 MW av ca 17 000 MW producerade, varav 2700 MW lämnar landet från södraste elområdet där priserna försvaras med att det blåser lite och det är energibrist i SE4. Hade vi återstartat barsebäck hade det gjort liten skillnad, det hade ändå gått raka vägen till grannländerna och prisnivån hade varit oförändrad..

Nog för vänstern är tappade men deras förslag om olika priser för inhemska och utländska kunder är det som behövs.

Se ovan svar. Det är ingen brist på energi i södra Sverige, mer än hälften av de som kommer från SE3 exporteras ju till grannländerna. Vad hjälper det att producera mer i SE4 när grannländerna har energibrist, ska Skåne försörja alla med vindkraft när det är just när de slutar blåsa som våra grannar får stora problem? Just nu kommer 4100 MW in i SE4 från SE3 och 2700 lämnar SE4 ut till Danmark, Polen, Tyskland och Litauen..

—-

Det är precis så det är. Alla våra politiker samarbetar enligt order från EU. En del vettiga förslag läggs ut på vänstern för att vi inte skall tro på dem. Vänstern har visst också EU-utträde i programmet, men inget parti vågar agera för det. Då mister politikerna sina styrelseuppdrag och andra lönande extraknäck efter karriären.

—-

DeValera: 81234918

Oj oj oj. Här har du blandat ihop energikällorna. Det är kärnkraften som producerar el 90% av tiden i snitt, medans vindsnurrorna är ur drift runt 30 % av tiden. Antingen blåser det för lite, eller för mycket eller så måste de underhållas.

Problemet med vindkraften är att den inte producerar el när man behöver den. När det är kallt är det ofta så i hela landet och då spelar det ingen roll att snurrorna är utspridda. Vindkraft kan bara fungera i kombination med planerbara energikällor. Så för Sveriges del blir det att bygga gas, kol eller oljeeldade kraftverk om vi ska förlita oss till vindsnurrorna.

Sverige har haft kärnkraftverk sedan 70-talet, kan inte minnas att vi under denna tid har haft något större elavbrott. Nu när kärnkraften är till stora delar nedlagd har regeringen gått ut och varnat att det kan bli så att elen kommer att ransoneras i vinter och delar av nätet periodvis släcks ned.

Det finns aktörer som är villiga att satsa på kärnkraft, om det finns politisk majoritet för det. Alla fall enligt Jacob Wallenberg.

Det tar lika lång tid med vindsnurror. Det är samma byråkratiska processer som ska gås igenom.

Nej det kommunala vetot måste vara kvar. Det handlar om demokrati. Så länge som fastighetersägare inte får ersättning från vindsnurrebolagen för den olägenhet de skapar ska det kommunala vetot absolut vara kvar.

—-

wwr: 81237919

NukeTheWhales: 81221931

Pris nu,

Elområde 4 (södra Sverige): €386

Elområde 2, 3: €25

Elområde 1: €3

Enligt Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, finns det ett enkelt svar till den höga höjningen.

– Det är att det blir vindstilla i morgon. Elområde 4 är mycket utsatt när det inte blåser, säger han. (TT)

—-

aftonbladet.se

Men som vanligt är det lögn.

Som vanligt finns det en sanning också.

Ett precis lika enkelt svar.

Och som vanligt är sanningen att elen exporteras från Elområde 4 till Tyskland, Danmark, Litauen, o.s.v. där elen är dyr.

För det är från Elområde 4 som kablarna går till Tyskland, Danmark, Polen & Litauen.

1250 MW mot Danmark.

300 MW mot Tyskland.

550 MW mot Polen.

700 MW mot Litauen.

Från Elområde 4.

Men tydligen är det “vindstilla”. 😆 :rolleyes: :whoco5:

—-

1250 MW mot Danmark.

300 MW mot Tyskland.

550 MW mot Polen.

700 MW mot Litauen.

Från Elområde 4

—-

Exportera bara den el som Sverige inte behöver så löser vi problemet med de höga elpriserna över dagen.

Bygg även kärnkraft.

—-

Onkel Kostia: 81239193

Ifall du pratar med några repressentanter för politiska partier, så rapportera gärna vilka besked dessa parti-arbetare ger.

Låt mig gissa att några kommer att ge den här sortens budskap.

—-

wwr: 81239302

Den “gröna maskrosen” uppvisar speciellt få blad under januari och februari.

twitter.com

—-

wwr: 81245804

Snapcount: 81244817

Gaslagret ca 75 procent fullt

Trots minskade leveranser från Ryssland är tyska gaslagringsanläggningar mer än tre fjärdedelar fulla igen. Det första märket nåddes alltså mer än två veckor tidigare. En anledning är lägre förbrukning.

spiegel.de

Detta gäller då de tyska lagren. En stilla undran ifrån mig dock.., är det så smart att annonsera ut det, alleredan ? (Finns nog en och annan ryss i Kreml som behärskar det tyska språket !). Så får nu se, kommer Gazprom att “kutta” 5-10 % till utav de sista gasleveranserna nu då..?

Sedan, kommer detta att ge “luft under vingarna” att fortfarande stänga de tre sista ?

—-

Du har rätt. Nu har vi bra med gas igen. Ungefär som när sanktionerna inleddes. (Men elpriserna skenar alltid.)

Men på en punkt håller jag inte med. Det är inte Putin som “kutter” gasen. Det är EU som inte köper. Det var EU som inte öppnade Nordstream 2, långt före kriget (man lät Tyskland fatta beslutet men EU bestämmer i praktiken). Och nu vill EU att vi sänker gaskonsumtionen 15%. Att inte köpa gas är ett led i de sanktioner som EU infört.

The EU says it will cut gas imports from Russia by two-thirds within a year, but has stopped short of a total ban.

To help reach its goal, member states have agreed to cut gas usage by 15% over the next seven months.

—-

bbc.com

Inte ens Spaniens minister för “den gröna omställningen” håller med. Men inget land vågar lägga veto. Då är landet kört i EU i framtiden.

Opposition is growing against the European Commission’s proposed plan to voluntarily reduce gas consumption by 15% from now until next spring, with Southern countries leading the charge.

National ministers are set to meet tomorrow in Brussels to discuss the plan, which is certain to be subject to multiple amendments coming from different fronts.

“The Commission’s proposal is not necessarily the most effective nor the most efficient nor the most just,” said Teresa Ribera, the Spanish minister for the ecological transition.

“Spain is a pro-European country,” she added. “So it is therefore with the deepest regret that I say Spain doesn’t support this proposal.”

—-

euronews.com

Man hetsar svenskar mot tyskar. Norrlänningar mot de i södra Sverige. Länderna bråkar om hur/om gasen skall strypas. – Livet i EU. Men inga tidningar vågar framföra avvikande åsikter mot EU. Vi lever i en diktatur som långsamt stryper Europa.

—-

wwr: 81246176

EU ger Sverige tillstånd att genomföra översyn!

Så kan de nya elområdena se ut

EU:s elmyndighet Acer har gett Sverige klartecken för att göra en översyn som kan mynna ut i fyra alternativ, varav några av dem innebär att vi går från fyra till tre elområden.

I alla fyra förslag utvidgas de södra delarna av landet, i dag elområde SE4, och slås ihop med stora delar av övriga elområde SE3.

I två av fallen föreslås samtidigt Stockholmsregionen bli ett helt eget elområde – ett alternativ som skulle få ödesdigra konsekvenser och leda till en kostnadssmäll för företagare och hushåll.

—-

nyteknik.se

Det bara kommer dekret från EU. Vi har ingenting att säga till om. Vi skall fungera som “Europas batteri” och sugas ut på våra naturtillgångar. Vi måste ur EU som bara spelar länder och landsdelar mot varandra. Allt större delar av Sverige måste sponsra tysk industri. Priserna kommer att stiga ännu mer i större delar av landet. De höga priserna kommer gradvis att krypa norrut. Norrlänningarna åker förmodligen på en smäll nu men alla priser kommer att stiga.

Vi hade normala priser förra året innan EU startade gas-el-kaoset. Vi måste tillbaka dit. Försörja oss själva och ta rimligt betalt för exporten. Det är vad ett land skall göra med sina naturtillgångar. Landet kan inte sälja ut naturtillgångar på invånarnas bekostnad.

Stockholmsförslaget är bara en bluff och ett skenmål. Det handla om att utvidga område 4 så fler svenskar får betala till Tyskland.

ett Stockholmsområde baserat på ett förslag från Acer och inte myndighetens [Svenska Kraftnät] främsta alternativ

—-

Som sagt. Tysklands enda elområde kostar oss mycket. Men vi kan inte bråka med tyskarna under oklara EU-regler. Vi borde skriva tydliga bilaterala avtal. Då skulle både vi och Tyskland fungera bättre.

Enligt honom kommer den största effekten av översynen trots allt inte bero på det svenska valet, utan på vad som händer i Tyskland och Frankrike.

– Tyskland är i dag ett stort elområde. Delas landet in i mindre elområden är det sannolikt att ett nordligt elområde blir ett upptagningsområde som i större utsträckning kommer att exportera kraft till Sverige. Det är en faktor som kommer att påverka jättemycket.

—-

Frankrike skall ju nationalisera elbolaget och ta hand om sina tillgångar. Men de svenska politikerna är köpta och säljer ut Sverige.

Sverige nu Europas största exportör av el

Det beror mer på en nedgång av fransk export än en uppgång av svensk,

—-

expressen.se

—-

wwr: 81250247

Våra politiker verkar komma att fortsätta snacka över valet om nästan vad som helst för att glömma det som skapar problem för svenskarna, t.ex el- och bensin-priser.

Regeringen vill kriminalisera gängens rekrytering av barn

—-

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-kamerateknik-vid-gransek-ska-forebygga-vapensmuggling

De har lyckats att helt döda det politiska livet. De skriver bara in personer på listorna som har samma åsikter som alla riksdagspartierna och vips har vi “valt” oss till hissade bensin- och elpriser!

—-

wwr: 81261417

Sverige producerar mer el än vi förbrukar. Vi kan på ett enkelt sätt få tillbaka de priser vi hade förra året om vi bara exporterade den el vi kan avvara. Så bör varje land sköta sina naturtillgångar. Men våra politiker är köpta och lyder EU som försöker knäcka de europeiska länderna genom energikris för att kunna styra Europa med dekret från Bryssel. Våra politiker kommer att försöka mörklägga detta över valet. Hoppas någon kan väcka folk och tvinga politikerna ta hand om svenskarna.

—-

wwr: 81265782

Snapcount: 81265601

Scholtz är över hela spelplanen nu. Fyra dagar sedan. Sade jag också hela spelplanen ? :

11. august 2022 kl. 13:23

Olaf Scholz vil ha gassrøyr frå Portugal og Spania Den tyske rikskanslaren Olaf Scholz vil ha nye gassrøyr frå den iberiske halvøya til sentrale delar av Europa, ifølge Reuters.

– Det vil kraftig avlaste forsyningssituasjonen i Europa, seier han.

Scholz skal allereie ha vore innom emnet i møte med statsleiarane i Spania, Portugal og Frankrike, i tillegg til EU-kommisjonen.

nrk.no

Tror han att Portugal och Spanien (med sina egna energibekymmer) är intresserade att bygga dyra pipelines för tex 5 år ? 😀

—-

Der Scholzomat förstör bara sitt eget land på order av USA och EU, precis som våra politiker. Han lägger säkert fram olika orealistiska förslag bara för att det skall se ut som om han gör något. Britterna drog världens längsta undervattenskabel med klimatvänlig el från solfarmerna i Marocko bara för att slippa koppla in sig i EU-sörjan.

De egna politikerna sänker Sverige och Tyskland medan Frankrike bygger nya reaktorer. De egna politikerna sänker Sverige och Tyskland medan Frankrike bygger nya reaktorer. Tyskarna stänger och Frankrike bygger. Det är EU-planering.

Det går bara att styra hela Europa från en enda plats om den platsen är starkare än de övriga länderna som måste slås ut. Den stora planen går ut på att alla skall äta kaffe med Wienerbröd till frukost och grodlår till middag och dessutom tro att det är världens bästa mat. OS 24 blir en upprepning av 36.

—-

wwr: 81284692

Sverige skulle direkt få tillbaka förra årets priser om vi kopplade loss vår prissättning från kontinentens. Vi borde bara exportera den energi vi får över.

Men det verkar svårt att åstadkomma. I grunden är det ett demokratiproblem. Folk vill inte ha dessa energipriser. Men de enda partier som folk i allmänhet känner till och som får utrymme i media om de gör ett utspel, är de åtta riksdagspartierna.

Men alla riksdagspartierna lyder EU och gör ingenting. Haveriet på elmarknaden speglar hur demokratin kraschat. Politikerna konkurrerar inte längre om folkets röster utan samarbetar på order av EU.

Numera kvittar det vad vi röstar på. Vi får ändå EU:s kamikaze-självmordspolitik. USA kör ifrån oss hela tiden. De får Trumps vettiga America First-politik även när de röstar på Biden. (Och om Biden lägger några progressiva förslag nu så kanske de sätter in Trump igen 2024 som river upp dem.)

—-

wwr: 81295958

Vi får absolut inte låta EU hetsa olika delar av Sverige mot varandra. Det är EU:s taktik för att försöka försvaga Sverige.

EU har kopplat ihop hela Europas elnät med oklara regler och Sverige blöder ström. Sverige kan bara exportera den ström vi kan avvara. Om vi först försörjer Sverige så fungerar det svenska elnätet och vi har normala priser, som förra året. Sedan kan vi exportera överskottet. Så skall ett land behandla sina naturtillgångar.

—-

Madagascar: 81288722

Intressant att notera: Trots extrempriset i Litauen denna timma exporterar Litauen just nu till vitryssland.

statnett.no

—-

Madagascar: 81296293

Ja, troligen något långtidskontrakt som inte har något med Nordpool att göra. Kanske Vitryssland spiller lite gas till Litauen i utbyte…

—-

wwr: 81296359

Vi måste samarbeta. Bra om EU samarbetar med Lukachenko och Belarus, inte bara gnäller.

—-

wwr: 81307817

Madagascar: 81305686

Ja och i ett land med badar i statligt ägd superbillig vattenkraft.

Helt sjukt.

—-

Norge kanske inte formellt omfattas av 70%-regeln men de blir självklart indragna i EU:s gas-el-kaos. Norge är med i EU:s statistik! Detta kommer från Acer själva (EU). Man ser på staplarna till höger hur Sverige blir blåst. Men EU har lagt fatwa mot Norden och våra politiker böjer knä.

https://documents.acer.europa.eu/nl/Electricity/Market%20monitoring/Paginas/Cross-zonal-capacity-70-target.aspx

snipboard.io

Belgarna verkar inrikta sig på råvaror när de attackerar länder. De lade Kongo lade i ruiner för några hundra år sedan. Sydafrikas diamanter går till Diamantkwartier i Antwerpen. EU har förstört Europas jordbruk anser många. Nu attackeras energiproduktionen.

EU är som cancer, bara växer och förgör.

—-

wwr: 81313206

typhoon: 81312932

ACER kräver att 70% av den tillgängliga transmissionskapaciteten ska vara tillgänglig för marknaden, men de säger inget om hur mycket kapacitet som måste finnas.

EU säger å andra sidan att transmissionskapacitet till andra länder motsvarande 15% av produktionen måste finnas, men specificerar inte var och till vilka länder denna kapacitet ska finnas.

M.a.o. borde det vara fritt fram att skrota ledningarna till Danmark och Tyskland, då befintliga ledningar mot Norge och Finland borde vara tillräckligt för att nå 15%. Skulle det visa sig vara otillräckligt kan vi helt enkelt bygga mer till dessa två länder istället.

Om Norge samtidigt gör samma sak skulle vi få ett elnät i Norge/Sverige/Finland som är stabilt och med låga priser.

Tyskland och Danmark skulle få dyrare el, men det är väl deras problem, inte vårat.

—-

Det kanske är så Tyskland gör. De fullgör visst mot Österrike men vi blir blåsta.

De kanske “håller kapacitet tillgänglig” men den används inte.

Men det hela är vansinne, hur länderna försöker manipulera bort varandra under suddiga regler som dessutom höjer priserna. Våra politiker måste säga åt EU att vi inte accepterar detta. Vi vill ha bra avtal med både Norden och Tyskland.

Men det vågar inte våra politker göra. Den högre politker som går mot EU blir bortplockad med tiden.

Det kanske är bättre i Sydeuropa. De hotar ibland med att lämna euron och då måste vi skicka pengar.

EU är rent förtryck med köpta politiker. De bara snor vår ström.Det kanske är så Tyskland gör. De fullgör visst mot Österrike men vi blir blåsta.

De kanske “håller kapacitet tillgänglig” men den används inte.

Men det hela är vansinne, hur länderna försöker manipulera bort varandra under suddiga regler som dessutom höjer priserna. Våra politiker måste säga åt EU att vi inte accepterar detta. Vi vill ha bra avtal med både Norden och Tyskland.

Men det vågar inte våra politker göra. Den högre politker som går mot EU blir bortplockad med tiden.

Det kanske är bättre i Sydeuropa. De hotar ibland med att lämna euron och då måste vi skicka pengar.

EU är rent förtryck med köpta politiker. De bara snor vår ström.

—-

Snapcount: 81305171

börjar de höga strömpriserna skörda arbetsplatser i södra norge :

Ifølge Fædrelandsvennen vurderer nå eierne om produksjonen ved Rec Solar Norway skal stoppes midlertidig eller legges helt ned. Totalt er det 250 ansatte ved fabrikkene i Kristiansand og Porsgrunn. Ifølge avisen skal de ansatte torsdag kveld ha fått beskjed om at produksjonen stanses.

– De ansatte har fått beskjed om at bedriften ikke kan drifte videre med disse strømkostnadene.

nrk.no

—-

Onkel Kostia: 81317649

Det är illa.

Samtidigt flödar 1400 Megawatt under Nordsjön till Tyskland, och 1600 Megawatt under Skagerak till Danmark. Sverige tar också emot el från Norge, men i nuläget bara som transit-land, inte för eget behov. Vad anser norrmännen om ett utflöde på 4000 Megawatt, samtidigt som verksamheter går omkull i Norge på grund av elbrist som får priset att rusa uppåt?

—-

Snapcount: 81317683

Norsk msm fortsätter att gräva i el-djungeln, och finner märkliga saker…

Med strømpris over 6 kroner, sender Norge bistandspenger til Kina for å gi dem billigere strøm: – Dette er helt absurd

Totalt overfører Norge 18 millioner kroner til kinesiske myndigheter for å bidra til et bedre strømmarked i landet.

nettavisen.no

Summan är ju inte så stor, men va f-n ?

—-

wwr: 81326398

Bara prat från S och M för att försöka klara sig över ett val till.

Kärnkraften skall alltså stängas 2040 enligt Energiöverenskommelsen. Inga statliga lån får ges till kärnkraft vad jag vet. Kommunerna har väl veto?

Man skall givetvis bara exportera vårt överskott och omedelbart bygga nya reaktorer. Det tog Asea Atom i genomsnitt 4 år och 4 månader att bygga reaktor. Nu måste det gå ännu snabbare

En “generalplan”, en “färdplan”. Men EU har beordrat enegisvält. Inget sker.

S presenterar ”generalplan” för mer elproduktion

S vill kraftigt bygga ut den havsbaserade vindkraften. Partiet pekar på att Sverige förbrukar 140TWh el per år och på att det finns ansökningar om att få bygga havsbaserad vindkraft motsvarande 350 TWh.

S vill se över vilka åtgärder som behövs för att Sverige ska kunna utnyttja både befintlig och framtida kärnkraft.

– Kärnkraften är en viktig del av svensk elproduktion och den kommer att vara det lång tid framöver. Kärnkraften i Sverige ska värnas. Vi socialdemokrater är teknikoptimistiska, säger Mikael Damberg.

Inga konkreta förslag

Några konkreta förslag på att förbättra förutsättningar för ny eller för förlängd kärnkraft nämns inte.

Moderaterna har föreslagit en ”färdplan” för ny kärnkraft, där det bland annat föreslås att staten ska ge gröna kreditgarantier för ny kärnkraft och att planerbara energislag som kärnkraft oh vattenkraft ska få ersättning för att de bidrar med stabilitet i energisystemet.

—-

svt.se

—-

wwr: 81329332

Det är vårt eget fel, givetvis, att Sverige har mer energi än vi förbrukar men ändå kommer att utsättas för rullande energiavbrott (precis som i Kalifornien efter privatiseringen av elnäten där).

Vi svenskar förbrukar nästan 90% av den energi vi producerar och vill inte låta regeringen sälja så mycket den vill till EU i utbyte mot glassiga styrelseuppdrag. Maken till fräckhet!

Svenskar är sämre förberedda än många andra européer på en annalkande energikris i vinter, anser Martin Johansson som är chef på energistyrenheten på Energimyndigheten.

Han tycker personligen att det skulle kunna fungera om myndigheter och regeringen gjorde mer som under pandemin för att försöka få svenskarna att minska sin elanvändning i vinter.

”Om vi minskar elanvändningen minskar också risken för att elkonsumenter under perioder kommer behövas kopplas bort från elnätet i vinter”, säger han.

—-

sverigesradio.se

I Kalifornien lyckades de privata kraftbolagen krascha elnätet när det låg på bara 60% förbrukning. Kan våra politiker slå det rekordet?

—-

wwr: 81332247

Aftonbladet försöker med “sänkt skatt”! Men det lutar åt höjda priser. Förra gången fick inte Sverige tillstånd av EU att sänka skatten :whoco5:

S öppnar för sänkt skatt på drivmedel

Den 30 september försvinner skattesänkningen på drivmedel som Socialdemokraterna infört. Statsminister Magdalena Andersson öppnar nu för en ny sänkning under hösten – även under EU:s gränsnivå.

– Vi har också ansökt hos EU om att få sänka skatten ytterligare, säger Magdalena Andersson.

—-

aftonbladet.se

—-

wwr: 81335755

Nya kärnkraftverk kan bli aktuella

Unga tjejer tar selfie med Magdalena. (Även maximal könssegregation i politiska frågor.)

snipboard.io

Kan vallöften bli mer diffusa? Vi har kris. Åtgärder måste sättas in omedelbart.

Hej stenåldern, var är yllekoftan?

—-

Elräkningen, electricity bill

Tolka elräkningen

Räkna ut elräkningen

Beräkna elräkningen

Compute power bill

nordpool

vattenfall

doncroce: 81361297

elavtal24.com

Där finns bra info om elpris och hur man räknar ut det.

—-

wwr: 81365260

Madagascar: 81364857

Norge överväger att begränsa exporten:

e24.no, 3e augusti

Detta har kanske varit upp i tråden förut. Men det är lika aktuellt nu: Sverige borde göra samma sak!

Fuck Tyskland som har lagt ner sin kärnkraft och gjort sig beroende av rysk gas.

—-

“Fuck Tyskland som har lagt ner sin kärnkraft och gjort sig beroende av rysk gas” och svensk vatten- och kärnkraft

Jag hoppas ingen har missat den tyska FN-delegationens reaktion när Trump berättar sanningen:

e-rabbit.org

—-

Hur beräknar man sitt elpris?

Jag försökte bara beräkna elpriset utgående från de noteringar man hittar på Nordpool. Jag är ingen expert på det, hoppas andra följer upp med detaljer eller korrigeringar. Det här gick snabbt. Jag vill inte säga vilket företag jag utgått ifrån, det är bara ett exempel. Visa detaljer har jag inte hittat, en del frågor skulle elhandelsbolaget ringa tillbaka och svara på.

Detta gäller alltså den som har rörligt avtal.

Här står vad elen kommer att kosta en vecka framåt:

vattenfall.se

Låt oss säga att den kommer att kosta 800 öre/kWh klockan 7 i morgon kväll.

Till det kommer:

Elöverföring 28.75 öre

Energiskatt 45 öre

(Båda är inklusive moms 25%)

Man kryddar dessutom med en “Fast avgift” som räknas per kWh (inkl moms)

3.65 öre

Det finns dessutom andra fasta avgifter per månad:

säkringsavgiften

lägenhet 105 kronor

“Måttlig villa” 16A 225 kronor

Alla får dessutom en fast avgift till:

35 kronor

—-

Med genomsnittspris av 5 kronor/kWh skulle detta betyda för en lägenhet som förbrukar 200 kWh/månad:

200 * 500 öre + moms = 1250 kronor (elpriset)

200 * (28.75 + 45) = 147.50 (elöverföring och energiskatt)

200 * 3.65 = 7 kronor (fast avgift)

105 (säkringsklass)

35 (en fast avgift till)

======

Summa 1544.50 kronor per månad

Den som inte förbrukar något alls en månad betalar alltså ändå 140 kronor. Det ansågs ganska mycket förr innan den rörliga delen rusade utom kontroll.

Vad jag förstår så tar alltså elhandelsbolaget följande, vilket går till drift och underhåll av elnätet:

elöverföring, fast avgift per kWh, säkringsavgift, ytterligare en fast avgift

I tillägg till fast och rörligt elpris erbjuder elhandelsbolaget även “förvaltad elfond”. Då sitter deras experter och kollar kolpriser, vattennivåer, väderprognoser och spekulerar på Nasadq Commodities för att hjälpa kunderna. (sådant avtal har jag)

Även privatpersoner skulle kunna gå in på Nasdaq och spekulera på samma sätt i sitt elpris.

Huruvida det verkligen lönar sig att köra diskmaskinen på natten beror på vilken typ av mätare man har. Har man den gamla typen av mätare så får man ändå ett genomsnittspris för dygnet, även om man har rörligt avtal. Man måste ringa och begära timmätning.

—-

Elförsäljningen, Mälarenergi är delad i

1. nätbolag, monopolställning, underhåller ledningarna

2. elhandel

35 kronor är en administrativ serviceavgift “förtjänsten”

%%%%% Elräkningen

%%%%% electricity bill

%%%%% bill

energy crisis … cont’t from above

wwr: 81409692

Ryssland bygger kärnreaktorer inom EU! Ungerns nya reaktorer klara inom 8 år!

Man kör spaden i marken om ett par veckor.

Hungary approves construction of two Russian-built nuclear reactors

Hungary has announced that the €12.5bn (£10.6bn) construction of two nuclear reactors by Russia’s Rosatom will begin in the coming weeks after regulators approved the project.

“We can now move from planning stage to construction. You’ll see that at the Paks site in the coming weeks,” said Szijjártó.

He added it was “realistic” the reactors could enter service by 2030.

Finland, an EU member, cancelled a similar Russian nuclear power plant project in May over Russia’s invasion of Ukraine.

—-

theguardian.com

Vart tog sanktionerna vägen?

Våra politiker står helt under inflytande av EU och gör ingenting utan pratar strunt om att Madalena har konfronterat Ebba på toaletten eller vilken diffus smörja som helst som inte leder till konkreta åtgärder.

Även Frankrike planerar nya rektorer. Det är vi i Sverige (och delvis Norden) som blir blåsta hela tiden. Vi ligger i Europas utkant och EU går ut på att styra Europa från Frankrike (och Belgien). Därför måste länder som Sverige, som ligger längre från Paris och Bryssel, svältas på energi för att försvagas.

Ungern har också gått mot EU och tar emot extra leveranser av rysk gas. Orbán och deras andra politiker är inte perfekta men ligger närmare folket än många andra. De svenska politikerna är sämst och lyder bara EU.

Hungary has bucked EU efforts to isolate and sanction Russia. Whereas its EU partners are trying to quickly wean themselves off Russian oil and gas, Hungary has obtained exceptions and has negotiated extra deliveries of natural gas.

—-

—-

Snapcount: 81410187

Hmm.., men står kärnkraft och tex inköp av uran på sanktionslistan ?

(inte så säker på det)

—-

wwr: 81410262

Men EU påstår att Ryssland begår allvarliga krigsbrott och EU har lagt en mängd sanktioner mot Ryssland som innebär att Europa svälts. Vi i Norden drabbas värst. Då tillåts Ryssland bygga nya kärnreaktorer inom EU!

Länder som protesterar får göra som de vill. Ungern har fått dispens för att ta emot rysk gas. Om de sedan har fått dispens från någon sanktion om kärnkraft eller om EU medvetet har lagt en lucka i sanktionerna där har ingen betydelse. Men Rysland bygger kärnkraftverk inom EU.

Storbritannien gick ur EU men har fortfarande i princip samma handelsavtal som tidigare med Europa. EU:s regler är så luddiga att de kan göra hur som helst med varje land och vi i Norden skall svältas mest eftersom vi var bland de mest välorganiserade innan EU. Tyskland var också starkt och attackeras hårt. Nordstream2 har inte ens öppnats.

—-

Melange5738: 81406673

Sånt jävla snack, det är fånigt:

i.redd.it

Kina tummar med precis allting dessutom.

—-

fermion: 81410764

Och…? Förstår du grafer och tabeller?

Den där för övrigt utmärkta bilden/statistiken säger ju bland annat om den är sann att genomsnittstiden i världen för att bygga en fissionsreaktor är ( 5,5 + 2*effekten i GWe ) år.

Alltså 8,5 år för en reaktor på 1500 MWe

—-

wwr: 81430111

Sverige och Tyskland var för välorganiserade. Vi måste pressas in i genomsnittet för de 27 länderna inom EU. Att tvinga oss att försörja vår industri från propellrar är bara början.

Asea-Atom byggde reaktorer på i genomsnitt 4 år och 4 månader. Tänk om den effektiviteten fick rädda oss och Europa. (Finns säkert jämförbara företag.) (När vi byggde den första reaktorn, för att lära oss hur man bygger, hade vi bara penna, papper och räknesticka. Det tog 7 år att bygga Ågesta.)

Det är en global tendens. Amerikanerna verkar inte kunna åka till månen längre, heller. Neil och Buzz navigerade med Omegaklockor och sextant.

—-

Ilimitado: 81432965

Synd att Sverige inte kan dela med sig av sin vinterkyla också så att det blir utjämnat och rättvist.

—-

wwr: 81440069

Onkel Kostia: 81439887

Finansminister Christian Lindner, som tillhör Freie Demokratische Partei, riktar kritik mot dom vinster som görs på grund av krisen.

Citat från Welt:

Lindner mahnt dringend Reform des Strommarkts an

Bundesfinanzminister Christian Lindner hat Tempo bei der Reform des Strommarkts angemahnt. „Die Bundesregierung muss sich mit größter Dringlichkeit den Strompreisen widmen“, sagte der FDP-Vorsitzende der „Bild am Sonntag“. Sonst werde „die Inflation immer stärker durch eine Stromkrise angetrieben“.

Lindner kritisierte die stark gestiegenen Gewinne der Betreiber von Windrädern, Solaranlagen und Kohlekraftwerken: „Am Strommarkt hat die Politik einen Profit-Autopiloten eingerichtet.“ Aufgrund der geltenden Regeln würden die Produzenten von Solar-, Wind- oder Kohlestrom automatisch so bezahlt, als hätten sie teures Gas gekauft. „Die Gewinne steigen zulasten der Verbraucher Milliarde um Milliarde.“

—-

Christian Lindner kritiserar att ägare till vind-, sol-, och kol-kraftverk tjänar väldigt mycket pengar. Ägarna till dessa kraftverk får automatiskt betalt samma pris som för el som har producerats av dyr gas.

Jag tänker att dom som tjänar ännu mer pengar, är ägare till kraftverk som varken varierar med vädret eller behöver fossila bränslen. Dom stora vinnarna är alltså ägarna till atom- och vatten-kraftverk. Vissa av dessa finns i Skandinavien. Men dom skandinaviska elkunderna förlorar när strömmen flödar till Tyskland.

Även näringslivsminister Robert Habeck, som tillhör Die Grünen, vill fokusera på marknadens roll för dom höga elpriserna.

Citat från Welt:

Bundeswirtschaftsminister Robert Habeck (Grüne) will mit einer grundlegenden Reform des Strommarkts Preise für Verbraucher und Industrie dämpfen. Eine Ministeriumssprecherin hatte am Freitag gesagt, angestrebt werde, die Entwicklung der Endkundenpreise für Strom vom steigenden Gaspreis zu entkoppeln. Es handle sich um ein mittelfristiges Vorhaben.

Einem Bericht des „Handelsblatts“ zufolge soll die angestrebte Reform ein Grundprinzip des heutigen Strommarkts außer Kraft setzen: Bislang geben Gaskraftwerke am Strommarkt in der Regel den Preis vor, mit dem Gaspreis steigt daher automatisch der Strompreis.

—-

Robert Habeck vill inte att priset på gas ska styra priset på el. Politikerna vill alltå lägga uppmärksamheten på marknaden, och inte på att politikerna har ägnat sig åt att montera ner energiförsörjningen. Vi ser samma beteende bland politiker i Sverige. Politikerna vill lägga skulden på marknaden, trots att marknaden inte har gjort någonting annat än att anpassa sig efter dom förutsättningar som politikerna har skapat. Det går inte att förneka att vissa marknadsaktörer tjänar väldigt mycket pengar på dom omständigheter som politikerna har skapat. Men skulden ligger inte på marknadsaktörerna.

—-

Det stämmer. EU-politikerna styrs av storföretagen, t.ex. genom luckrativa styrelseposter. Därför skapar de, som du beskriver, en marknad där vi konsumenter måste betala det högsta pris som producenterna erbjuder.

Det finns större möjligheter att kontrollera situationen om de svenska poitikerna fick stå till svars inför det svenska folket. Ingen ställer politikerna i Bryssel till svars, de styrs av storföretagen.

—-

wwr: 81459102

TonyBergman: 81457058

Kan Sverige som medlem i EU vägra exportera till Tyskland?

Om det går så tycker jag det är ett bra förslag.

Tyskland sätter Europa i ett jävligt läge.

—-

Det är ett problem med EU. Gummiparagraferna och undantagen. Tyskland fullgör inte mot oss men kanske klarar sig genom att dela med Österrike (som kanske inte kräver så mycket?). Orbán lade exportstopp på energi men Magdalena bara niger och säger att vi inte får sänka dieselskatten. (Ulf bockar istället. ) Italien hotade att lämna euron och vips blev vi övriga européer tvungna att skicka dem 1700 miljarder. Ungern fick väl också undantag från gassanktioner. Storbritannien slutade helt betala avgifter och lämnade EU men har i princip samma handelsavtal kvar, vilket EU från början hävdade var omöjligt. En regel säger tydligt att EU inte får ge bort lånade pengar. Men kommissionen skrev bara att man bröt mot den eftersom Corona var en svår kris. Cypern fortsätter att sälja EU-pass trots flera “uppmaningar” att sluta. (I alla fall förra året.) EU lägger plastskatt utan att ha beskattningsrätt, överväger också “gränspassageavgift” för CO2, CBAM.

Det blir kort sagt hur som helst. Det enda som är säkert är att de nordiska länderna, främst Sverige, kraschas värst.

Men självklart måste vi ta upp med EU hur vi utnyttjas. Speciellt nu när Tyskland kanske stänger i ett krisläge. (Vi borde gå ur EU, men det kanske inte alla har insett ännu.) Nu gör ju våra politiker ingenting eftersom de har stränga order att aldrig kritisera EU allvarligt.

—-

Snapcount: 81459896

Den andra vägen går det bra iallafall :

EU advarer Norge mot kutt i krafteksporten

EU-kommisjonen mener Norge ikke har rett til å begrense krafteksporten gjennom utenlandskablene som følge av EØS-avtalen. Energiministeren står på sitt.

abcnyheter.no

—-

wwr: 81459930

Norge behöver bara göra som EU-kommissionen när den bröt mot regeln att inte ge bort lånade pengar. Säg bara: “Nu är det kris”.

—-

wwr: 81463018

Det finns inget parti som gått ut med ett tydligt budskap om förändring i energifrågan. Det blir ingen förändring vilket parti vi än röstar på. Och ett parti räcker inte heller.

Ulf vägrar samarbeta med Jimmie och då kan vi helt glömma “högern” också.

Allt blir som förut efter valet.

—-

wwr: 81463133

Elektricitet är inte som falukorv. Många privatpersoner i södra Sverige klarar inte av att bjuda om samma ström mot BMW och Mercedes. Dessutom med högre skattepåslag.

Staten måste gå in och reglera energin. Enronskandalen visade hur en oreglerad eller nästan oreglerad marknad kraschade elnätet.

Wallenberg och Mercedes får inte ha möjlighet att köpa upp all ström och släcka Sverige.

Jämför med t.ex. skola, sjukvård, polis. Vissa saker måste samhället reglera.

(Dessutom lägger sig ju samhället i energiförsörjningen enormt mycket med sin mani på vindsnurror och försvårande av kärnkraft.)

—-

wwr: 81466789

Det är möjligt att Putin kan ha planerat hela krisen. Praktiskt taget alla medger att EU:s sanktioner misslyckats och prisstegringarna gör att Putin är rikare än någonsin och rubeln är urstark. T.o.m. Aftonbladet medger det.

Att angripa försörjningskedjorna är elementärt i krigföring. Putin har tjänat enorma belopp och destabiliserat det europeiska elnätet.

Nu kan Putin bara köpa upp all el i nästa land och mörklägga det när han angriper. Dom (vi?) kommer inte ens att se när tanksen rullar in. Våra regeringar lyder redan EU och vår militär marscherar under regnbågsflaggan.

– Men nu blir Sverige svart, säger vi.

– Det är marknadsekonomi. EU:s grundval, svarar Putin bara.

Kineserna säger “Vi väntar bara på ostlig vind innan attacken”. Men Putin kommer en vindstilla dag.

万事俱备,只欠东风

—-

High speed trains

wwr: 81468778

Nu kommer tidningarna, med DN i spetsen, att pumpa ut desinformation för att försöka få folk att tro att någonting görs. Så här skriver DN just nu.

Tunga profiler satsar miljoner på mini-reaktorer

—-

Men inget görs och allt bara försvinner i diffusa frågor.

Ska energikrisen lösas med kärnkraft i miniformat?

Det tror svenska bolaget Blykalla som nu backas upp av ett gäng näringslivsprofiler.

Om vi kan bygga det på ett serieproducerat sätt som kommer ned i kostnad kommer det här vara väldigt konkurrenskraftigt, säger Erik Engellau-Nilsson, vd på stiftelsen Norrsken.

—-

dn.se

Vi måste helt enkelt bara börja bygga vanliga reaktorer nu. Men vi får inte för EU.

Norden skall stängas ned så att vår tidigare effektivitet inte hotar EU.

Vi håller just nu på att få mjölkpallståg installerade så vi skärs av från EU:s centrum. Fransmännen åker TGV genom nästan hela Frankrike på några timmar.

Gardinen idag:

Train bragging’: Swedish service joins glorious resurgence of sleeper travel

The service, run by Sweden’s national rail operator SJ, will “get you from London to Stockholm in pretty much 24 hours”, according to Smith, who set up the much consulted Seat61.com website. It will be the “missing link” for travellers from the UK to Sweden, perhaps persuading many to take the train, rather than fly. It starts with the Eurostar from St Pancras to Brussels and then transfers to a high-speed line to Hamburg, after which the speed will drop but comfort will rise.

—-

theguardian.com

Många kommer väl ihåg när x2000 bara fick köra 30 km i timmen för det var fel på hjulen.

—-

wwr: 81469875

Man skall självklart inte acceptera att marknadskrafter styr elmarknaden okontrollerat. Det ser vi resultatet av nu.

Många har inte råd att betala de höga priser som manipulerats fram genom gasblockad, auktionsregler som gynnar producenterna samt att industrin och privatpersoner bjuder på samma el. Industrin fick t.ex. Coronapengar och privatpersoner har högre skatt.

Faster Agda och många av oss andra klarar inte att bjuda mot BMW om samma ström.

El är en grundläggande samhällsfunktion man kan jämställa med rent vatten, skola, polis, sjukvård, brandkår etc. Den skall inte industrin kunna strypa för privatpersoner genom att köpa upp den.

Men våra politiker och tidningar är köpta av EU som styrs av storföretagen. Det enda som hjälper är att staten tar hand om elmarknaden och ger privatpersoner ett rimligt pris för en rimlig förbrukning. Sedan kan industrin slåss om resten.

—-

wwr: 81470112

De höga elpriserna slår hårt mot Norden som alltid varit EU:s måltavla nummer ett eftersom ett starkt och enat Norden inte skulle låta sig styras från Bryssel.

* kallt klimat

* pappersbruk

* stålproduktion, i Norge tvingades aluminiumverk stänga

—-

PedoJoeBiden: 81875360

di.se

Vad tycker ni, är det rätt att inte fokusera på höghastighetståg när de vanliga tågen fungerar under all kritik?

Kan dessa pengar spenderas på ett bättre sätt?

Kommer vänstern gå till attack nu när Greta inte kommer kunna glida mellan Stockholm och Göteborg på två timmar?

—-

Det är naturligtvis vansinne att inte utveckla snabbtåg. Snabbtåg kommer att knyta samman Europa vare sig man är klimataktivist, affärsman eller turist Man åker genom hela Frankrike på några timmar med TGV. Efter en liten stund till är man i London. Stockholm – London tar 24 timmar!

Lite längre ned i detta inlägg står det om hur vi i Norden isoleras genom långsamma tåg. EU:s kamp för att knäcka Norden fortsätter. Vi var starka och ligger i EU:s periferi. Vi måste knäckas. EU:s centralmakter måste göras starkare än vi i periferin, annars kan de inte styra oss.

(FB) Spotpriset på elen nära 2kr/kwh idag, alltså nästa 4kr/kwh. Hur är det ens möjligt?

wwr: 81880863

Dummaste trådtiteln på länge. Man är inte vänster bara för att man vill åka tåg effektivt.

Man åker tåg genom hela Frankrike på några timmar. Vi borde ha minst lika bra.

Kärnkraft och tåg gynnar alla, inte bara klimataktivister.

Betala soppa till bilen istället, lycka till. Eller åk till Arlanda och se om ni kommer igenom deras säkerhetskontroll innan planet lyft.

I Warawa går tågen bara in under staden. Smidigt.

Snabbtåg är Europas framtid. Men duktiga länder som de nordiska måste stängas utanför med tröga mjölkpallståg.

—-

wwr: 81881133

Givetvis måste Sverige ha höghastighetståg för att hänga med i Europa.

Google: Marseille – Paris

Tåg: 3:39

Bil 7:38

snipboard.io

Ni är slut av att köra istället för att halvsova på tåget och använda Internet, ruinerade av bensinen. Kärnkraften sänker tågkostnaden ännu mer.

Sedan skall ni leta och betala parkering i centrala Paris istället för att bara stå där utvilade.

Nu blåser högern oss och unnar oss inte bra tåg. Vi som bor i kanten av Europa och behöver det.

Se bara hur trollen öser för att sänka Sverige ännu mer. “tåg är vänster” är bara struntprat

—-

wwr: 81881731

Argumenteringen för att inte bygga snabbtåg är felaktig. Det handlar inte om att offra lokaltågen. Både snabbtåg och andra tåg måste byggas ut om vi inte skall komma efter ännu mer, när Europa utvecklas.

Man måste kunna lämna och komma in i stadskärnor utvilad, efter att ha jobbat på internet eller vilat och inte drabbas av trafikstockningar och leta dyr parkering. Kärnkraften kommer att göra detta ännu billigare.

Att inte satsa på all tågtrafik är bara en följd av EU:s order att sänka duktiga, perifert belägna länder i Europa, som i Norden.

Frankrike har bra snabbtåg. Vi betalade väl spanjorernas snabbtåg genom EU.

OS 2024 i Paris blir en upprepning av Berlin 36. Ni kommer att gråta blod när ni ser hur Frankrike utvecklas, inte bara genom snabbtåg och nya kärnreaktorer. Vår konkurrenskraft skrämmer dem och vi skall skickas tillbaka till Neandertalarna.

—-

%%%%% high

%%%%% speed

%%%%% trains

wwr: 81471824

Höger och vänster har smält samman och förlorat sin mening. Miljardärerna har blivit woke. Kapitalism har horat med socialism och fött bastarden EU. En trotskistisk horunge med socialistisk kontroll manipulerad av multinationella bakom kulisserna som givetvis beordrat Sverige till socialistiskt förfall och kaos under en företagsvänlig högerbudget. Kapitalism utan konkurrens. Företagsstyre där företagsledarna gömmer sig bakom köpta politiker. Socialistisk kontroll i en nattväktarstat. Det sämsta av båda världarna. Sovjet var säkert likadant fast vi inte förstod det. Stalin hade lika lite kontroll som von der Leyen. Kontrollen låg hos plutokraterna, då liksom nu.

Det bästa sättet att sänka elräkningen är att minska kontrollen på den styrande enheten så att politikerna blir ansvariga inför folket och inte bara står på EU:s lönelista. Det handlar inte om höger eller vänster. Det handlar om höger, vänster, politiker, tidningar, storfinans, banker och multinationella som gemensamt attackerar folket.

—-

wwr: 81478096

Professorer: Det är de rödgröna som skapat dagens elkris

Om dessa professorer kan man bara säga som Nixon: “The professors are the enemy.”

Självklart försämrar de opålitliga vindsnurrorna energiförsörjningen. Men systemet fungerade förra året innan EU satte in gasblockad mot Ryssland.

Det är inte heller bara de rödgröna som ligger bakom utan samtliga svenska partier agerar tillsammans på EU-order. Inte heller “det borgerliga blocket” kommer med något tydligt utspel om att t.ex. bygga kärnkraft.

—-

wwr: 81491675

“kommer att verka för” betyder ingenting. Alla politikerna lyder EU som försöker svälta Europa på energi.

Tidningarna betonar att MP och S skapat problemen. Det kan delvis stämma. Men systemet fungerade förra året, innan EU satte in sin misslyckade gasblockad mot Ryssland som bara gjort den ryska ekonomin starkare och Europa svagare.

Just nu lyder alla våra politiker EU. “De borgerliga” har inget program för att sänka energipriserna. Och skulle de vinna valet har de bestämt att Ulf inte talar med Jimmie hur många röster SD än får. Så det blir troligen samma kaos som efter förra valet när Sverige åter skämde ut sig i världen. Våra politiker har order från EU att bete sig som idioter så EU kan ta över mer. De katastrofala följderna av detta ser vi redan.

—-

wwr: 81491732

Frankrike skall i alla fall bygga 14 reaktorer

France to build up to 14 new nuclear reactors by 2050, says Macron

—-

theguardian.com

Det är det sjuka. EU har beslutat att Europa skall styras från Paris och Bryssel. Därför måste de kontrollera energin och vi skall svältas.

Sverige har beslutat att lägga ned alla reaktorer till 2040.

—-

wwr: 81491951

Madagascar: 81491878

Kombinationen dyr gas, Ringhals 4 nere och Forsmark 1 nere.

Nu kanske tjatet om tjockare kablar från Norrland minskar. Det verkar som om tjockare kablar mest skulle höja priset i Norrland….

—-

Javisst. Det är EU:s plan. Försöka hetsa landsdelarna i Sverige mot varandra och kräva “rättvisa”, dvs att även norrlänningarna skall betala EU:s chockpriser.

—-

Madagascar: 81495398

Imorgon blir det ungefär lika dyrt i hela landet. Är skåningarna glada för det?

540 öre spotpris i Norrland i morgon kväll. På en söndag. Galet. De måste vara chockade där uppe.

Undrar vilka knasigheter det blir på måndag?

—-

wwr: 81495554

Tidigare har politiker i Skåne krävt att “skillnaderna i landet utjämnas”. Det låter “rättvist” men innebär bara, som jag tror även du sagt, att det blir dyrare i våra norra delar och bolagen cashar in ännu mer. Mer överföringskapacitet och Sverige töms fortare på el. Politikerna styrs av bolagen och försöker flytta ännu mer av folks pengar till bolagens fickor. Skåningarna blir som sagt inte gladare. Men politkerna gör sig populära hos EU om den allmänna prisnivån stiger.

EU försöker hetsa olika delar av Sverige mot varandra. Ju mer splitttrat Sverige blir, ju enklare kan vi styras utifrån.

Hur kommer det sig att vansinnespriserna har kunnat tränga igenom flera elområden ända norrut? EU:s 70%-regel mot Tyskland gäller ju främst vårt sydligaste område. Har bolagen manipulerat auktionerna?

70%-regeln gäller mellan länder, men inte mellan elområden, vad jag vet.

—-

wwr: 81495822

Tack för länken. Jag har börjat titta, men du är mer van vid de tabellerna. Allt har ju fungerat tills EU satte in sin gasblockad så vad som utgör grundproblemet är klart.

Norrlänningarna borde ju vara förskonade från detta. (Tur för dem med de kalla vintrarna.) Att något nytt tekniskt problem inträffat verkar osannolikt anser jag. EU:s auktioner är ju enkla att manipulera eftersom det högsta budet blir normerande. Hur bolagen manipulerar en avreglerad marknad visades ju av Enronskandalen.

Jag gissar på manipulerade auktioner eller andra avsiktliga myndighetsmanipulationer. Mest beroende på att jag tycker det vore märkligt om det nu desutom skulle inträffa något haveri i Norrland just efter det att politikerna talat om att även klämma åt norrlänningarna. Och om det inträffat något haveri i Sverige så skulle tidningarna skrika ut det direkt. Jag gissar på smyghöjning utan att veta säkert. Bra att du håller ögonen på priserna.

Om något tekniskt pajade norrut och fick de stora konsekvenserna så borde väl hela Sverige drabbas av höjningar? Inte kan vi väl plötsligt “nivellera” hela vårt elnät? Det låter mer som EU-politik än kraftverkshaveri. Administrativa manipulationer?

EU:s “avreglerade”, “fria” marknad:

Alla i Sverige har samma höga pris fast vi inte ens använder gas! ????????????

—-

wwr: 81496685

Det här är vad EU sagt åt oss. Vi har för stora skillnader i pris mellan elområdena. Vi bör minska antalet elområden.

EU har “gett Sverige klartecken för att göra en översyn“, vilken tur.

—-

Så kan de nya elområdena se ut

I dag är prisskillnaderna stora mellan södra och norra Sverige.

EU:s elmyndighet Acer har gett Sverige klartecken för att göra en översyn som kan mynna ut i fyra alternativ, varav några av dem innebär att vi går från fyra till tre elområden.

I alla fyra förslag utvidgas de södra delarna av landet, i dag elområde SE4, och slås ihop med stora delar av övriga elområde SE3.

—-

nyteknik.se

Av en händelse råkar priserna en liten tid senare bli lika i hela Sverige trots att man säger att vi har för dålig överföringskapacitet. Dessutom har skånska politiker nyligen klagat på de stora skillnaderna i pris mellan områdena. Ett tekniskt haveri i norr borde avspegla sig i hela landet, inte bara en höjning i norr. El-auktionerna är dessutom lätta att manipulera eftersom det högsta budet normerar alla priser! Att den avreglerade marknaden är lätt att manipulera bevisades vid Enron-skandalen.

Som genom ett trollslag har EU löst våra överföringsproblem! Nu har Sverige plötsligt fått samma höga priser även i norr. Nog förefaller det bero på administrativa manipulationer beordrade av EU.

Borde dessutom inte skillnaderna vara ännu större nu. Har inte de manipulativa bolagen tagit några reaktorer ur bruk för “service”?

—-

COV-NL63: 81502590

Lyssna på detta från s presskonferens när en påläst journalist ställer en fråga.

Förslagen som regeringen presenterade är alltså EU-kommissionens förslag sedan tidigare. Bluffen synas av pressen. Pinsamt. ????

twitter.com

—-

wwr: 81511421

Madagascar: 81511036

Spoiler:
Jaså, det har värre för utsocknes att nå Flashback..

Man blir ju fartblind men 25 till 40 öre dyrare känns relativt beskedligt när det kostar flera kronor… Vem har gjort den analysen?

För övrigt, har du noterat att det idag i södra Norge är dyrare än alla länder de har kablar till. Jag har svårt att förstå vad det beror på… Har de stängt av vattenkraften (slut?) i södra Norge?

—-

Du ställer bra frågor. Och plötsligt blev hela Sveriges elnät “nivellerat” och norrlänningarna fick samma (j-vla) priser som i Tyskland.

För min del får norrlänningarna gärna ha lite lägre priser. Det är svårare att leva där uppe och vintern är kall. Norrlänningar måste ofta vara tusenkonstnärer för att överleva. Norrlänningar är inte som tidigare näringsminister Björn Rosengren uttalade:

En fjärdedel var sjukskrivna, en fjärdedel var förtidspensionerade, en fjärdedel var arbetslösa och en fjärdedel begrep aldrig vad jag talade om.

—-

Jag vill minnas han även sagt att norrlänningar bara borde starta eget, men det kan jag inte belägga nu.

Sedan avgick han som politiker till toppjobb inom näringslivet! han verkar ha förekommit i någon artikel om “Sveriges rikaste sosse”. Våra toppolitker är genomkorrumperade.

Svaret på din fråga torde vara att auktionerna är manipulerade. Storföretagen styr EU och skapar ett system som gynnar dem själva. Det högsta budet blir normerande.

Så här såg det ut när bolagen manipulerade marknaden i Kalifornien vilket gav upphov till Enron-skandalen.

report concluded, market manipulation was only possible as a result of the complex market design produced by the process of partial deregulation. Manipulation strategies were known to energy traders under names such as “Fat Boy”, “Death Star”, “Forney Perpetual Loop”, “Wheel Out”, “Ricochet”, “Ping Pong”, “Black Widow”, “Big Foot”, “Red Congo”, “Cong Catcher” and “Get Shorty”.[10] Some of these have been extensively investigated and described in reports.[citation needed]

Megawatt laundering

—-

en.wikipedia.org

Vilka “oförklarliga” situationer som helst kan uppstå på en manipulerad marknad. Man drar väl bara igång någon dyr gasturbin några timmar så hissar man upp alla priser, t.ex.? Men det finns som citatet visar, många metoder när budgivarna är i maskopi och vill höja priserna. Fungerar ungefär som när hantverkarna handlar åt andra på Bauhaus eller Byggmax.

en.wikipedia.org

Här är mer

The Alberta electricity and natural gas markets are the least regulated in Canada.

—-

energyrates.ca

Economic withholding in the Alberta electricity market

The economic use of offer restatements in the restructured Alberta electricity market can be seen as an exercise of market power. By using this mechanism to alter their energy offer, a supplier can withhold supply from the market leading to a significant price effect. This thesis examines this behaviour in the first half of 2006. Evidence is provided that the locking restatement in particular is used to economically withhold capacity from the market. It is shown that in some instances the impact on pool price from this withholding of capacity is more than $300/MWh and the associated transfer of wealth from load to supply, more than 3 million dollars in a single hour. It is also shown that this exercise of market power is carried out repeatedly during the six month period examined and a large fraction of the instances can be attributed to a single participant.

—-

prism.ucalgary.ca

—-

wwr: 81514247

Bolagen tjänar rövarsummor när de själva får sätta reglerna genom EU och EU lägger gasblockad mot oss själva. Men tidningarna skriver “Putin mördare” och ingen som inte har tid att börja surfa fram information själv (typ sköter sitt jobb och familj) kan se orsakerna. Otroligt vad det går att göra när man kontrollerar massmedia. Alla bara betalar och det man hör i snabbköpet är hur folk klagar på Putin (som bara blir rikare på EU:s politik).

“Valinformationen” visar lite bilder på Maggan, Uffe, Jimmie och Ebba … Mordhot mot Annie

Vi är rökta!

—-

wwr: 81518363

Den snabba lösningen är att vår regering sätter press på EU och säger att folk lider och sanktionerna har misslyckats. Putin har blivit rikare. Vi klarar bara att exportera vårt energiöverskott.

Vi nationaliserar elen och undviker att låta stat och utland sko sig på folks bekostnad.

Sedan bygger vi reaktorer. Det går fort eftersom Asea-Atom byggde på i genomsnitt 4 år och 4 månader utan att vara pressade av någon kris. Kanske tre år nu.

Sedan kan vi sälja till tyskarna. Det planerar nog fransmännen göra. De bygger reaktorer och nationaliserar elen.

Den som har energi kontrollerar Europa i dagens läge. Därmed inte sagt att vi skall utnyttja andra. Men vi måste hjälpa till och visa vägen. Sälja till rimliga priser och skapa samarbete, inte EU-hat mellan länder och grupper.

Liknar inte EU:s energipolitik TV-programmet Robinson? Jag kollade inte på det. De svalt väl folk tills de blev skitsura på varandra? Få människor kan se så griniga ut som EU:s poster girl Greta Thunberg gjorde under sin storhetstid.

Kol, olja, gas, all rysk energi, all kärnkraft – all energi förbjuds. Snart ryker nog importen från Saudi. Länder måste ha energi. Och det militära oberoendet försvinner helt. Putin behöver bara anfalla en vindstilla dag när våra samhällen redan skurit ihop.

—-

wwr: 81525404

Först uttalade skånska politiker att resten av landet också borde ha högre priser. Sedan kom en order från EU att vi skulle minska antalet elområden (ett s.k. “tillstånd” från EU där vi beviljades möjligheten att göra översyn av vårt eget elnät och reducera antalet elområden).

En kort tid senare hade vansinnespriserna hux flux spridit sig tre elområden vidare, till Norrland.

Finns det någon troligare förklaring till detta än att auktionerna är manipulerade?

—-

wwr: 81525843

Zurfarn08: 81525706

Nu känns det som att vi är ett land! :yes:

Skämt åsido – om vi gemensamt får bära konsekvenserna av vänsterns inkompetens så är chansen större att få en annan regering och därmed en annan energipolitik.

—-

Jag tror inte man skall önska sig ytterligare försämringar i hopp om förbättringar.

Det har heller ingen betydelse om det blir en annan regering

1. De övriga partierna har inte givit några tydliga vallöften gällande elpriserna. (Truss kan ha vunnit valet till premiärminister på ett löfte om frysta elräkningarna. Hon vann med 57% av rösterna från 175.000 röstberättigade Tories. Men vi har ju Maggan som vann posten med 350 röster av 350 röstberättigade ombud.)

2. “Ulf talar inte med Jimmie” och en annan regering ter sig dessutom osannolik.

—-

Liz Truss, successor to Boris Johnson, wins election with 81326 votes to 60399 votes for her rival Rishi Sunak – Anadolu Agency.

https://english.alarabiya.net/News/middle-east/2019/07/19/Iranian-Foreign-Minister-Zarif-No-information-about-losing-drone

wwr: 81526352

Onkel Kostia: 81526278

När dåtidens konstruktörer byggde atomkraftverk på kort tid, så hade dom redan haft Ågestaverket som övningsobjekt för hur man bygger atomkraft. Idag är den kompetensen borta, efter motståndarnas envisa kamp att rädda kol- och olje-kraften från avveckling. Vi behöver återuppbygga förmågan att bygga atomkraft, och det kan ta viss tid.

Vi kan börja med att åka till Finland och rekrytera teknikerna som byggde Olkiluoto 3. Vi kan ge dom uppdraget att bygga 2 kopior vid Ringhals. Olkiluoto 3 tog lång tid och blev dyrt, men det hänger ju ihop med att det har byggts väldigt lite atomkraft i Västeuropa dom senaste åren. Nu när Finland har tagit initiativet att bygga atomkraft, kan det då bli så att det blir enklare och billigare att bygga nästa reaktor? Kan det vara en fördel att välja samma modell som Finland, för att dra fördel av deras erfarenheter? Kan det vara en fördel även beträffande utbildning, drift och underhåll att ha samma modell som Finland? Kommer vi att kunna ha nytta av att kunna samarbeta med Finland?

—-

Ja det är mycket som behöver återuppbyggas i världen.

Ritningarna till Ågesta kanske finns på samma plats som ritningarna till Apollo på 60-talet. De har kommit bort, vilket man säger kan bidra till problemen med en ny månfärd. I helgen skulle amerkanerna åka till månen med samma system som rymdfärjan startat 135 gånger med. Men de hade glömt hur man gör när man tankar och måste fundera i en månad till.

De byggde Ågesta på 7 år för att lära sig hur man bygger kärnkraftverk. De använde papper och räknesticka. Nu talar man om 20 år för att bygga kärnkraftverk. Det är bluff.

Detta är absolut inget tramsinlägg utan talar om hur världen avsiktligt går bakåt just nu. Europa och Sverige som värst och det avspeglas i den europeiska energikrisen.

Make Sweden Great Again.

—-

Trump Germany dependence on Russian gas

Youtube

snowleopard

wwr: 81545096

Hushållen har tydligen orsakat problem för Sverige, men Avanza ser ändå ljust på tillvaron:

Svensk ekonomi är av allt att döma på väg att svalna av ordentligt. Främst på grund av att hushållen nu ser sig tvingade att strama åt. Det hastar därmed med åtgärder för att begränsa effekterna av de höga elpriserna och statens kassa är dessbättre välfylld.

Alla som använder el vet hur staten fyller sin kassa.

avanza.se

—-

wwr: 81545837

Här annonserar Liz Truss ut ett paket motsvarande 1600 miljarder kronor för att hjälpa folk och företag under energikrisen.

theguardian.com

https://www.theguardian.com/business/2022/sep/07/liz-truss-set-to-announce-130bn-energy-bill-bailout

I bakgrunden av bilden lyssnar finansministern och utrikesministern. Men bedra er inte av hudfärgen. Kwarteng och Cleverly är kompetent folk. De är bara tillsatta för att lura oss européer att ta emot fler flottpaddlare och gängkriminella för att låta USA och Storbritannien köra ifrån oss ännu mer.

Liz Truss set to announce £130bn energy bill bailout

New PM expected to promise ‘immediate action to help people and businesses’ and end to fracking ban

—-

—-

wwr: 81545879

Storbritannien avsätter 1600 miljarder kronor för att hjälpa folk och företag under energikrisen.

Liz Truss set to announce £130bn energy bill bailout

New PM expected to promise ‘immediate action to help people and businesses’ and end to fracking ban

—-

(FB) Liz Truss blir ny premiärminister i Storbritannien (2022-09-05)

—-

wwr: 81545837

Här annonserar Liz Truss ut ett paket motsvarande 1600 miljarder kronor för att hjälpa folk och företag under energikrisen.

theguardian.com

I bakgrunden av bilden lyssnar finansministern och utrikesministern. Men bedra er inte av hudfärgen. Kwarteng och Cleverly är kompetent folk. De är bara tillsatta för att lura oss européer att ta emot fler flottpaddlare och gängkriminella för att låta USA och Storbritannien köra ifrån oss ännu mer.

Liz Truss set to announce £130bn energy bill bailout

New PM expected to promise ‘immediate action to help people and businesses’ and end to fracking ban

—-

wwr: 81545879

Storbritannien avsätter motsvarande 1600 miljarder kronor för att hjälpa folk och företag under energikrisen.

(FB) Liz Truss blir ny premiärminister i Storbritannien (2022-09-05)

—-

Onkel Kostia: 81555671

Det är mycket pengar. En del av dom pengarna kan tänkas segla över Nordsjön, och in i dom norska elbolagens plånböcker.

—-

wwr: 81558500

Ja, det är mycket pengar. Att överföra offentliga resurser till storföretagen sker i allt högre utsträckning. Norge och Storbritannien är heller inte fria från storföretagens maktövertagande som dock är absolut starkast inom EU. När klimatkatastrofen inträffade planerade EU ta in 1 biljon (trillion) euro men kom av sig när smittan bredde ut sig och EU tog in 750 miljarder och gav till företagen utan att redovisa till oss givare. Terrorn föreföll till en början, ekonomiskt sett, billigare, men sedan invaderade flyktingarna. Kriget hotar att ge svält, båtarna med spannmål har passerat minfälten men visst inte gått till den tredje världen utan till Turkiet. Nu kommer fattigdomen. 1.3 miljoner i Storbritannien kan bli fattiga i vinter säger en undersökning. Det är något episkt eller nästan bibliskt över EU:s politik 😉

Man borde naturligtvis inrikta sig på att sänka elpriserna och titta närmare på EU:s auktioner och prissättning. Men som oftast utnyttjas situationen till att överföra stora penningbelopp, oftast till storföretagen.

—-

wwr: 81572296

Det mesta i krisen verkar handla om hur storföretagen tar åt sig statliga och privata medel. De höga el-priserna anses bero på EU:s gasblockad men har nu på något märkligt sätt spridit sig ända till Norrland som, liksom Sverige i övrigt, inte använder gas. (Och den som skulle drabbas av gasblockaden, Putin, han tjänar mest.)

Ingen tittar på prissättningen som gör att kraftbolagen kan göra jättevinster på en kris. Istället skyfflas eventuellt mer statliga medel till kraftbolagen medan tidningar och politiker kallar det “stöd till folket”, som lider under höga priser!

Samma kapitalöverföring till bolagen skedde vid Coronapandemin. EU tog in 7500 miljarder kronor och spred till bolagen utan att redovisa till oss givare. Den enda målsättningen var att “sätta fart på Europa efter Corona” Det har bidragit till dagens energikris eftersom industrin fick så mycket pengar att den nu kan köpa upp ström till priser som många privatpersoner har svårt att klara av. Europa hade dessutom tomma gaslager när industrin ökade tempot.

Coronafonderna gick dessutom rakt mot EU:s (dåvarande ?) politik med klimatkris, eftersom koldioxiden steg när industrin satte fart. Dessutom har Coronafonderna bidragit till inflationen och börsoron! Och det som skulle lösa klimatkrisen, kärnkraft, kommer Sverige och Tyskland att stänga av.

Politikerna genomför detta gemensamt men skyller allt på det obetydliga Miljöpartiet.

Total härdsmälta i EU. Man borde titta på hur de höga priserna uppstår (pay-as-clear, ETS, cross-border capacity, alla former av marknads-manipulationer som beskrevs i samband med Enron-skandalen i Kalifornien, t.ex. economic withholding …), inte bara skyffla mer pengar till bolagen. Vi betalar i vilket fall, antingen via elräkningen eller via skattsedeln.

—-

Samma sak har skett med Musks företag. SpaceX fick statliga anslag för att utveckla bl.a. Falcon/Dragon och skattebetalarna betalade till ryssarna medan bemannade amerikanska rymdfärder låg nere. Nu tjänar Musk pengar på att använda detta system för att skjuta upp sina miljardärskompisar men tidningarna skriver bara att den summa staten betalar till SpaceX för transport till rymdstationen är låg. Teslas vinst de första åren utgjordes enbart av s.k. regulatory credits som bensinbilsköpare betalade via myndighetsregleringar.

Ringhals reaktorer 1 och 2 renoverades för 15 miljarder och hela kärnkraftverket gjorde vinster på flera hundra miljoner kronor varje år.

Trots det lades båda reaktorerna ner och bidrar nu till skenande elpriser i södra Sverige.

Statliga energibolaget Vattenfall gjorde bedömningen att ekonomin inte gick ihop.

Men enligt konsulten Anders Blennermark som på uppdrag av Vattenfall besiktade den nyrenoverade reaktorn Ringhals 1 hade den kunnat användas i ytterligare 20 år med låga investeringskostnader.

– Anläggningen var väldigt bra, säger han i dag.

Här är spelet bakom när Sverige tappade nästan en femtedel av sin kärnkraftskapacitet inom loppet av ett år.

expressen

vinland: 81638321

Ellevio och Lokalkraft Sverige har idag gått ut på DN-debatt att dom måste höja de fasta elnätsavgifterna, på grund av energiförlusterna i högspänningsnäten, då allt större efterfrågan då medför större energiförluster i matningsnäten = högre svinn i matningsnäten = högre förluster för energibolagen per kWh. Finns redan annan tråd där just EON höjde avgifterna redan innan sommaren i år för sina svenska konsumenter

Men bara för några dagar sen kom det fram att Sveriges elnätsbolag säljer mycket högre andel elkraft till andra EU-länder via högspänningsnäten nu detta år än förra året, och eftersom denna elmatning till andra länder då rent fysiskt har längsta ledningssträcka = högsta ledningsmotstånd = största förlusterna per kWh, vältrar man alltså nu över de högre förlustkostnaderna för elexporten som ökats dramatiskt till svenska konsumenter istället med nya elnätsavgifter.

Kund i Sverige har elnätsområde 1-2-3-4 med kända energiförluster per kwh per elnätsområde

Kund/Land i EU har kända energiförluster per kwh per ledningssträcka till landet x inom EU

Varken jag eller någon av mina grannar har höjd energiförbrukning detta år jämfört med förra, där de flesta av oss istället sänkt förbrukningen, samtidigt som exporten av svensk el ökat dramatiskt till andra EU-länder, pekar detta på att elnätsbolagen helt enkelt vältrat över förlusterna på svenska konsumenter istället för att baka in förlusterna i sina exportpriser per kWh till landet x inom EU.

Eftersom elpriserna per kwh nu tokhöjts pga Putins härjningar med Ukraina, höjs då även förlustkostnaderna i högspänningsnäten pga värmeutvecklingen, men nu kommer vi alltså att subventionera elbolagens elmatningsförluster till utländska kunder vid större efterfrågan…..

Jag kan iaf inte finna något vettigt argument i höjda elnätsavgifter, då förlustökningarna för elbolagen helt beror på utökad export av energi, med dramatiskt höjda kwh priser pga kriget i Ukraina. Ellevio och Lokalkraft Sverige utspel om att 11,2 miljarder kronor behövs för att täcka nätförluster och att detta medför svåra likviditetsproblem och att dom vill slippa stamnätsavgiften tillfälligt, “för att mildra prisutvecklingen'”, pekar allt mer på att dom vill få bidrag av staten och samtidigt ändå höja elnätsavgifterna.

Källa Svt då DN är betal-artikel: svt.se

Tråd om EON: (FB) Trots vinst på nästan 40 miljarder – EON höjer nätavgifterna (2022-04-13)

—-

wwr: 81674359

Breaking: Frankrikes reaktorer har plötsligt rostat och grannländerna blir utan el! :no:

Rostiga reaktorer förvärrar energikris i Europa

Europas i särklass största kärnkraftsproducent Frankrike har problem med slitna och rostiga reaktorer.

Över hälften är tagna ur bruk

I första hand drabbas grannländer som Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland, som normalt sett importerar fransk energi. Men i förlängningen påverkas även Sverige.

– Alla europeiska länder drabbas, även Sverige. Frankrike är normalt sett en stor energiexportör och står för en betydande andel av Europas totala eltillförsel, så en minskning där påverkar priset även på andra marknader,

—-

svd.se

Man kör Europa mot stenåldern under EU:s och Frankrikes ledning.

—-

Zurfarn08: 81564049

Statliga myndigheter varvar nu upp inför elbristen i vinter. Hittills har man ju mest pratat om att det blir dyrt, men nu börjar man även förbereda folket på att regeringens förda energipolitik kommer medföra blackouter.

Citat:

Vanligtvis kan Sverige luta sig mot att importera el under de dagar den inhemska elproduktionen inte räcker till. Men i ett läge där Europa inte längre kan förlita sig på rysk gas minskar den möjligheten – något som kan leda till att det måste hållas igen på el under årets kallaste dagar.

”Hur mycket man behöver bortkoppla beror på hur stort underskottet är”, säger Erik Ek, driftchef på Svenska kraftnät.

—-

Bostäder är det som först kopplas bort från nätet men hav tröst – räddningen är nära!

Citat:

Under ett planerat elavbrott gäller samma rekommendationer som vid ett vanligt strömavbrott vintertid.

Det handlar om enkla saker, ha varma kläder på dig, om det blir långvarigt så samla familjen eller de du bor med i ett och samma rum och värm det, är man ensam kan man bygga en koja under ett bord med filtar över och sova där, isolera fönster och dörrar”, säger Anders Wallinder.

—-

[ Anders Wallinder – Head of Security of Supply · Greater Stockholm Metropolitan Area – LinkedIn ]

MSB har också tips:

Citat:

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar man även att aktualisera sitt kontaktnät.

”Ta reda på om du känner någon som bor i ett område där det inte bryts ström just då. Då kan man samordna att vara hos varandra om det är kallt och utnyttja varandra vid behov, säger Elin Bohman”, pressekreterare på myndigheten.

di.se

Regeringens havererade energipolitik där man lagt ner reaktorer i förtid innebär alltså att vi ska sitta under bord eller ringa runt till bekanta för att tigga värme i vinter. Är det här ett hån mot högbeskattade svenskar eller är det ett rimligt facit av att S släppt fram MP till makten? Alla nöjda?

—-

Germany nationalises biggest gas importer to avert supply crisis

Deal includes €8bn cash injection for Uniper, which had been controlled by Finnish energy group Fortum

Energy

wwr: 81729446

Frankrike nationaliserade. Nu gör Tyskland samma. Uniper som ägs av Forum köps av staten.

Germany nationalises biggest gas importer to avert supply crisis

Deal includes €8bn cash injection for Uniper, which had been controlled by Finnish energy group Fortum

—-

https://www.theguardian.com/business/2022/sep/21/germany-nationalises-biggest-gas-importer-avert-supply-crisis

Vi måste också låta staten gå in hårdare. Ägs inte delar av kärnkraftverk på samma sätt i Sverige. (Jag är på sta’n och hinner inte kolla?

—-

wwr: 81731956

Zurfarn08: 81730085

Nån är seriöst fel när man år 2022 är glad för att solen lyser för att huset då värms upp. Tack MP!

—-

Det är inga problem. Det handlar om enkla saker säger Anders Wallinder – Head of Security of Supply. Bygg bara en koja under bordet!

(Givetvis kraftig ironi. EU håller på att kasta Europa tillbaka till stenåldern. EU kan bara ta makten om länderna helt krisat sönder. De extrema elpriserna är en del av kriserna.)

Det handlar om enkla saker, ha varma kläder på dig, om det blir långvarigt så samla familjen eller de du bor med i ett och samma rum och värm det, är man ensam kan man bygga en koja under ett bord med filtar över och sova där, isolera fönster och dörrar”, säger Anders Wallinder.

—-

—-

[ Anders Wallinder – Head of Security of Supply · Greater Stockholm Metropolitan Area – LinkedIn ]

di.se

—-

GlennvonGoteborg: 81748999

Någon som kan förklara varför Portugal och Spanien har så höga energipriser när de får det mesta av sin gas från Algeriet?

ec.europa.eu

—-

wwr: 81754362

Samma orsak som att Norrland som tidigare haft lägre priser, nu har samma priser som Skåne, givetvis.

Allla är med i EU.

—-

Sabotage on gas pipe line nordstream

attack

wwr: 81807676

Oj. Magdalena Andersson säger att attentat inträffat och en polsk politiker beskyller USA.

EU:s ekonomiska krig mot ryssen blir bara värre och värre.

twitter.com

—-

wwr: 81807706

Tyskland och EU vägrade öppna NS2 så de lär vara mest intressersde att NS1 inte fungerar. Biden sade även till Tyskland att inte öppna NS2.

—-

wwr: 81811990

Metaverse: 81805645

Nu har det visat sig att CIA redan hade informerat Tyskland om detta i somras.

The U.S. Central Intelligence Agency (CIA) had weeks ago warned Germany about possible attacks on gas pipelines in the Baltic Sea, German magazine Spiegel said on Tuesday, after gas leaks in Russia pipelines to Germany were reported.

The German government received the CIA tip in summer, Spiegel reported, citing unnamed sources, adding that Berlin assumes a targeted attack on Nord Stream 1 and 2 pipelines.

https://www.reuters.com/world/cia-wa…el-2022-09-27/

Intressant!

—-

CIA är bäst på att förutsäga sin egna attacker. Terroristerna berättar inte för CIA var de ämnar attackera. Och skulle de göra de det, så slår CIA till.

Hela operationen verkar så avancerad att misstankarna direkt riktas mot CIA. CIA har ju koll på sjötrafik etc. Det är inte direkt Breivik, en puffra och gödsel som ligger bakom (vilket inte heller hade fungerat idag utan upptäckt).

Detta utgör det slutliga beviset att CIA genomfört attackerna.

—-

Kirev: 81812130

ja bade president biden och victoria nuland sa ju redan i januari/februari att dom skulle djavlas med nordstream – ”fuck EU ”som victoria sa….

—-

wwr: 81812158

CIA visste att ryssarna skulle slå till. CIA har total kontroll på sjötrafik och borde säkert ha intensifierat kontrollen runt Nordstream.

Men ändå råkade terroristerna både kunna slå till och försvinna obemärkta (tillbaka till närmaste NATO-bas).

Vem vinner på det?

USA som får sälja ännu mer gas till oss.

—-

wwr: 81812372

Nu skall vi se.

EU har rminskat gasimporten från Ryssland. Tyskland (och EU) vägrade öppna Nordstream 2 för ett år sedan.

Ryssland antas svälta eftersom EU inte importerar lika mycket av deras gas. (Men det fungerar inte EU har noll koll.) Ryssarna antas vilja sälja gas (och vill det).

USA kan nu sälja dyr gas via tankers till oss. EU tar numera mer gas från USA än från Ryssland.

Ryssland behöver bara stänga av kranen om de vill minska flödet till Europa. (Vilket de alltså inte vill.)

Ryssland får dåligt anseende när tidningarna givetvis skyller på dem.

Var faller skulden?

100% på USA och EU.

—-

wwr: 81812489

Det diskuteras fortfarande vem som är skyldig i “turbinaffären”.

EU har konsekvent drivit en (overksam) politik att svälta Ryssland genom minskad gasimport. Senast genom krav på 15% minskning. EU/Tyskland vägrade öppna NS2. Det var inledningen för ett år sedan.

Nu kommer importen från USA att öka ännu mer.

Bara USA/EU vinner på detta och ligger bakom.

Edit

stängde NS1 -> vägrade öppna NS2

—-

wwr: 81812671

Vem man “håller på” är en annan sak. Men jag berörde skuldfrågan.

Tyskland har monterat ned NS2-terminalen och använder delarna för att ta emot amerikanska gastankers. De har visst även förstatligat företaget.

EU krävde minskning av den ryska gasimporten med 15%. Flera länder vägrade. Då inträffar detta …

—-

Gabriel Knight: 81760218

Ursula von der Leyen varnar Italien att rösta fel. Vi har verktyg.. säger hon

Åter igen lägger sig EU och Ursula von der Leyen i saker hon inte har med att göra.

Tidigare denna månad svartlistades Ungern och kallas odemokratiskt land och nu lägger man sig i valet i Italien och varnar för att om de “röstar fel” kommer EU att vidta åtgärder.

Vi ser därmed att EU alltmer går mot att bli en federal stat där enskilda medlemsländers valresultat i princip inte kommer att godkännas utan köras över av Brysseladminstrationen.

Vad tänker ni kring allt detta?

Själv ser jag att EU allt oftare lägger sig i nationella ärenden som de inte har med att göra som nu med de olika valresultaten i Sverige, Italien och de andra länderna som i höst håller val i sina länder.

Detta gör att jag menar att EU alltmer håller på att utvecklas till att bli en auktoritär federation kallad Europas förenta stater och det är även vad man strävar efter. Tidigare, när Ursula valdes talades det om att man höll på att revidera EU:s roll och författning för framtiden.

En sak man skulle utreda var just detta med federation och att upplösa nationsgränserna helt och bilda delstater av medlemsländerna för att få ännu bättre kontroll på dem på olika sätt.

I vart fall ser jag den här varningen hon ger Italien nu som även en indirekt varning även till Sverige och i ljuset av detta förstår jag varför man vill hålla SD utanför regeringen.

Ursula har verktygen att stoppa sådana regeringar säger hon ju så jag tror hon har ringt Kristersson och berättat vilkoren för honom under de där dagarna han var “osynlig” enligt medierna. Det kommer att bli spännande att se hur valresultatet blir i Italien efter hoten från Ursula och om den nya regeringen i Italien fogar sig efter hennes vilja eller inte.

—-

BRUSSELS, Sept 23 (Reuters) – European Commission chief Ursula von der Leyen has warned Italy of consequences should it veer away from democratic principles, issuing a barely veiled threat ahead of Sunday’s election that a rightist bloc led by Giorgia Meloni is expected to win.

The comments highlighted concern in some European capitals over the forthcoming election and suggested that relations between Brussels and Rome could get turbulent if Meloni and her partners secure victory.

“My approach is that whatever democratic government is willing to work with us, we’re working together,” von der Leyen said at Princeton University in the United States on Thursday, responding to a question on whether there were any concerns with regard to the upcoming elections in Italy.

“If things go in a difficult direction, I’ve spoken about Hungary and Poland, we have tools,” she added.

Matteo Salvini, the head of the League and a part of Meloni’s conservative alliance, denounced her comments as “shameful arrogance”.

“What is this, a threat?” he wrote on Twitter. “Respect the free, democratic and sovereign vote of the Italian people!”

—-

reuters.com

—-

wwr: 81815129

“Ni måste minska den ryska gasimporten med 15%” sade EU. Men flera medlemsländer protesterade och sade att de inte klarade det. Då sprängde EU, jag menar någon, både Nordstream 1 och 2.

Man börjar ana vilka verktyg EU talar om.

—-

Biden says he will shut down Nordstream 2 if Russia invades Ukraine

%%%%% attack

%%%%% nordstream

%%%%% pipeline

wwr: 81852598

Äntligen: EU går in och tar tag i energikrisen

EU-paket som ska sänka elpriser klart

EU har enats om ett paket av nödåtgärder för att hantera energikrisen i vinter. Elförbrukningen ska sänkas med 5 procent i alla länder under de mest kritiska timmarna på dygnet. Till det kommer olika typer av beskattning på energibolag som ska dra in 140 miljarder euro.

svt.se

Tänk vad EU kan. ????

—-

Förbered er på ett fattig-Sverige ni inte trodde fanns

Aftonbladet

home-sapiens: 81883913

Natten onsdag-torsdag kommer elpriset vara negativt! Alltså, men får betalt för att förbuka el!

—-

klinkerhofen: 81885004

på kalle anka-börsen är allt möjligt!

ser också att vi numera har samma pris i hela landet sedan någon sprängde gasledningen?

hur hänger det ihop? har överförningen ökat som på något sätt?

eller har södra sverige betalat för mycket tidigare?

man skulle ju gapskratta åt det hela om det inte kostade pengar

—-

wwr: 81892199

Exakt.

Auktionssytemet där vi betalar det högsta priset producenterna erbjuder, verkar ge utrymme för vilka manipulationer som helst.

EU har bestämt att alla skall ha det lika dyrt. Så då blev det plötsligt bara så. Sveriges “dåliga överföringskapacitet” (att försörja Tyskland) försvann som i ett trollslag.

—-

Barents: 81881904

7 miljarder i bruttovinst på vår elexport bara i augusti. Det är ett ofattbart belopp och el har rusat iväg och troligen blivit Sveriges största exportprodukt. På årsbasis, med samma elpris-kaos 84 miljarder kronor i vinst. Och elkaoset kan inte lösas i Europa på många år så detta blir bestående. Notera att Sverige har marginella extra-kostnad för denna vinst (vilka?), det är ren vinst tack vare elpris-höjningar, och vår BNP kommer troligen att stiga 100 miljarder under 2022 utan att vi anställer en enda person till.

Vinsten är betydligt högre än kostnaden för att framställa all el i Sverige, inklusive den vi själva använder, och vi i Sverige (och Norge) har alltså gratis el.

Jag är stolt över Sverige.

—-

Under augusti månad sålde Sverige el för 8,1 miljarder kronor. Samtidigt köpte vi ganska lite el – det ”kostade” Sverige cirka 800 miljoner kronor. Nettot av denna handel blev alltså plus 7,3 miljarder kronor, ett nytt rekord.

—-

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/exportrekord-i-augusti-sverige-salde-el-for-8-1-miljarder

—-

wwr: 82044047

Före valet skyllde alla energikrisen på Miljöpartiet och många krävde utbyggnad av kärnkraft. Nu vanns valet av ett block som lovar utbyggd kärnkraft.

Men partierna i regeringen kommer att diskutera vilken typ av kärnkraftverk man bör bygga. Man skall utreda om nya SMR kanske är bra. Inget kommer att ske.

Sverige producerar mer el än vi förbrukar. Om vi bara ändrade prissättning och exportregler skulle vi direkt kunna få tillbaka samma låga priser som tidigare och sälja vårt överskott av el. Men EU-regler för el-auktioner och gränssamarbete gör att vi utnyttjas grovt. Inga höga politiker eller större media får kritisera EU så vi sitter i fällan.

Det är alldeles givet att de höga elpriserna är konstruerade av EU och storföretagen för att hålla de europeiska länderna svaga och möjliga att styra från Bryssel.

Allt blir som förut och denna tidigare livaktiga tråd verkar ha dött ut när man inte längre kan skylla på Miljöpartiet.

—-

Snapcount: 82060129

Det sker nog ! 🙂

Regeringskrisen kommer närmare i Tyskland. De gröna är bergfasta på sitt, medans FDP är lika bergfasta på att vilja köra vidare kärnkraften till minst 2024. Kompromisser är det inte heller snack om !

En lösning i AKW trafikljuskonflikten väntar fortfarande länge. Mötet i söndags gav inget genombrott. De gröna betonar: ”Vi har erbjudit något.” Men FDP flyttar inte heller från sin position.

Det finns heller inga offentliga tecken på en kompromiss. Tiden rinner ut. Eftersom kärnkraftsavvecklingen vid årsskiftet är lagfäst kräver varje förlängning av löptiden en lagändring. För att detta fortfarande ska kunna genomföras måste det beslutas av förbundsdagen i veckan som börjar denna måndag. En överenskommelse mellan koalitionsfraktionerna bör nås senast på onsdag.

welt.de

Nytt möte imorgon tisdag.

—-

wwr: 82060372

Intressant att läsa dina välinformerade inlägg och koll på den tyska situationen.

Den svenska regeringen har lovat bygga kärnkraft. Det förefaller innebära en förstudie (som föregår den verkliga studien som föregår planeringen som föregår …)

Man skall studera SMR. Det måste studeras noggrant eftersom bara en enda experimentanläggning finns i bruk i hela världen, på en rysk pråm i norra ishavet … (så var det i alla fall för ett år sedan).

—-

The vessel Akademik Lomonosov—named after an 18th-century Russian scientist, and anchored off Russia’s Arctic coast—is a surprising place to find the future of nuclear energy. Yet for now, the barge is home to the world’s only operating small modular reactor (SMR), a nuclear plant that produces enough electricity to power a city of about 100,000 people.

—-

08 June 2021

whitecase.com

Finländska energibolaget Fortum genomför en förstudie rörande ny kärnkraft i både Sverige och Finland. Studien rör såväl små modulära reaktorer (SMR) men omfattar även konventionella reaktorer. Arbetet är planerat att pågå i högst två år.

di.se

Samma partier i regeringen som under Reinfeldt … samma sega politik, skulle jag tro.

Finländarna äger ju redan en stor del av svensk elproduktion. Skall vi sälja ut detta också och förlora ännu mer pengar?

—-

Ägande Elproduktionskapacitet Sverige %, bland energiföretagens medlemmar [äger]

Staten 41

Fortum (Finska staten) 30

Kommuner 13

Statkraft (Norska staten) 6

ef

wwr: 82070165

Elpriserna skenar fast Sverige fortfarande producerar mer el än vi förbrukar. Det beror på att EU bedriver ekonomiskt krig mot Ryssland och bojkottar rysk gas och EU har kopplat samman vår prissättning med Europas.

Att bara sänka elpriserna i Sverige skule räcka för att åtgärda problemet. Men på sikt måste man skaffa sig marginaler och byggga ut kärnkraft. T.o.m. Greta Thunberg har blivit kärnkraftsförespråkare. Nu har Miljöpartiet som alla skyllde energikrisen på, försvunnit ur regeringen och vi har ny regering som påstår sig vilja bygga ut kärnkraft. Men regeringen verkar mest vilja utreda om vi kan bygga SMR-reaktorer. Det är en oprövad teknik där bara en experimentanläggning på en rysk pråm i norra ishavet existerar! Det kommer bara att leda till utredningar och förmodligen tjafs om vilken typ av kärnkraftverk som skall byggas.

EU monterar ned stater och länder och lägger makten hos storföretagen. Privatiseringen av elproduktionen göra att storföretagen kan sätta vilka priser de vill. EU vill att vi skall minska antalet elområden. Plötsligt får då även Norrland höga priser, trots att de utgör ett eget elområde som tidigare påstods ha överkapacitet. Privatiseringen av elnäten i Kalifornien ledde till en liknande energikris för 20 år sedan där företagen manipulerade marknaden tills elavbrott uppstod fast man bara låg på 60% av förbrukningen.

Finland bygger nytt kärnkraftverk. Men staten är redan så medmonterad att industrin måste bygga, och som tack får befokningen driva kraftverket med låga priser till industrin och överpriser till folket.

Det enda parti som sagt sig vilja försvara Sverige, SD, blev största parti i det vinnande blocket i valet. Men SD stoppade man undan genom att skriva ett diffust avtal utan några reella förpliktelser. SD får inte ens vara med i regeringen. Vi får en borgerlig regering med i stort samma partier som 2006-14 och grundorsaken till problemen, privatiseringen, kommer att tillta ytterligare.

För att centralstyra Europa fordras en hierarki. Centrum måste vara starkt och vi i periferin svaga. I Frankrike och Tyskland är president och kansler starka. Macron säger bara “Rösta på mig så byggger vi 15 nya kärnreaktorer”. Men vi i periferin, som skall slås ut för att kunna kontrolleras, har totalt kaos i våra politiska system där mittpartierna inte bestämmer sig för vilket block de tillhör förrän efter valet och diffusa avtal skrivs där det största partiet i blocket ställs utanför regeringen. Frankrike nationaliserade nyligen sitt elbolag. Tyskland nationaliserade det bolag som var kopplat till NordStream. Vi säljer ut.

Frankrike och Tyskland styrs av Macron och Merkel/Scholz. Vi styrs av Miljöpartiet och Folkpartiet med vardera runt 4% väljare … om de får stödröster, dvs.

EU säljer ut länderna till storföretagen. Politikerna får styresleposter och andra uppdrag. Alla politiker och media stöder EU. Vi sitter där vi sitter, i klorna på storföretagen.

… Får väl avsluta som Trump gjorde ibland … För övrigt är allt bra 😀

—-

wwr: 82087828

De rekordhöga elpriserna tvingar nätföretagen till ytterligare höjningar.

De rekordhöga elpriserna tvingar nätföretagen till kraftiga höjningar av nätavgifterna. Särskilt i södra Sverige. ”De kommer att slå igenom löpande”, uppger en hög chef på energiföretaget E.ON till TN.

/nasta-elprischock-snart-har-hojning-pa-30-procent-eller-mer/

—-

tn.se

Givetvis bara bluff och EU-manipulationer för att försvaga medlemsländerna och stödja storföretagen.

—-

wwr: 82092467

Men betyder de enorma prisstegringarna att avsevärt mer el gått genom systemet? Hur stor del av prisstegringarna beror på rena ekonomiska manipulationer och hur mycket beror på brist?

Vi har ju fortfarande el. Då råder väl ingen brist?

Frankrike nationaliserar elbolaget och Macron lovar 15 nya reaktorer. Nu är det slutsnackat i parlamentet säger Macron och trycker igenom budgeten genom dekret.

French government to use constitutional powers to force through budget

President accused of authoritarianism as PM puts end to days of heated parliamentary debate

“Macronism is becoming a form of authoritarianism.”

—-

theguardian.com

Det kommer nog att bli en del memes där Paris-OS 2024 med Macron och EU-flaggor kommer att bytas mot Berlin 1936 med Hitler och naziflaggor. Men då man gått hela varvet runt och hyllar inte den ariska utan istället den icke-vita rasen. Hitler begick fruktansvärda övergrepp. Men Frankrike och Tyskland tillhör EU:s kärna och tillåts utvecklas mer än vi. Därför har de länderna starkare ledare som Merkel, Scholz och Macron som kan lova väljarna något, inte bara bli oense som våra politiker.

e-rabbit.org

(kartan säger allt, han har också tydligen planer på Norge)

—-

wwr: 82123342

Det låter som en mardröm men energikrisen gör att EU kan komma att förbjuda de bästa TV-apparater som existerar eftersom de drar för mycket ström, om inte reglerna ändras

The EU is about to ban all the best TVs you can buy

As of the time of publication of this article, a revised ban on TV power consumption is in force in the 27 European countries that make up the European Union on March 1, 2023. If nothing changes between now and then, there won’t be a single 8K TV that can be sold in the EU. This rule will also affect some 4K OLED TVs, 65-inch QD-OLED TVs, and at least one high-performance 4K QLED TV.

—-

crast.net

—-

oil producers are “axis of evil”

wwr: 82169755

Ryssland, slöjuppror i Iran, Kina, Venezuela, Bolsonaro-Brasilien, Kashoggi-Saudi.

Snart blir det nog krig i Azerbaijan/Artsakh och sedan Irak igen. Kurderna är centralt placerade för att kunna sprida oroligheter i 4 länder.

Är alla oljeproducerande länder taskiga så vi måste ha dåliga relationer med dem?

Vi gick i krig för kurderna och den irakiske försvarsministern fick socialbidrag från Sverige. Någon borde kunna hjälpa oss.

Finns det inget schysst land som vi bara kan samarbeta med och köpa olja och gas av, utan problem? (utom USA då givetvis, USA begår ju aldrig några fel som motiverar sanktioner)

25 öre litern för soppan i Iran, sägs det.

—-

—-

Sänk priset på diesel med 10 kronor litern

SD: Vårt nya förslag gör omedelbar skillnad i människors vardag

Sammantaget innebär ovanstående förslag en prisskillnad vid pump på 10 kronor per liter diesel och 6,50 kronor per liter bensin.

—-

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/G3b61J/sd-sank-dieselpriset-med-10-kronor-per-liter

wwr: 82225821

Äntligen. En ny regering som tar tag i bensinpriserna. Vi kommer att få en rejäl sänkning med hela … … 14 öre per liter.

—-

14 öre mindre för en liter bensin och 41 öre för dieseln.

—-

svd.se

Åkesson ser gladast ut på dagens “gänget marscherar-bild”. Han har förmodligen “fått igenom hela SD:s politik” i denna fråga.

—-

Är det sant?

Elprisstödet ges ej till norra Sverige trots att företagen manipulerat upp priset även där? Norra Sverige har ju alltid ansetts ha överflöd av el “eftersom transportkapaciteten söderut brustit” men nu har de också drabbats.

Det elprisstöd som Svenska Kraftnät tagit fram är ett retroaktivt stöd som är räknat från oktober förra året till september i år. Det totala stödet är 55 miljarder kronor och ges till konsumenter och företag i elområde 3 och 4.

—-

svt.se

wwr: 82309889

OliverCromwell: 82309510

Och ändå kör man på elpristak i andra länder för att skydda sina medborgare.

Frågan är om målet ska vara att via social ingenjörskonst försöka hålla nere konsumtionen eller att genomföra vallöften.

Jag anser det först och främst vara en tydlig förlust för regeringen att de genomför motståndarens politik. En förlust också för demokratin, då det framgår tydligt att det är elbolagen som kommer med och dikterar förslagen och lösningarna, inte lagstiftarna som folket röstade på.

Det här förslaget som nu genomförs förlorade i valet. Ändå fick vi det. Om inte du ser problematiken med det, så vet jag inte riktigt vad jag ska säga. Det kanske finns inget som jag kan säga.

—-

Ja. Nu betalar väl folket bara till sig själva och företagen fortsätter att göra storvinster.

EU innebär att storföretagen styr. Sverige var ett av de mest utvecklade och bäst organiserade länderna före EU-inträdet, men nu skall hela Europa nivelleras och Sverige kraschas.

Norrlänningarna, som numera har samma vansinnespriser trots att det borde vara omöjligt, får betala till oss “nollåttor”. Det känns inte bra.

Spoiler:
EU:s taktik är att skapa motsättningar inom landet. Invandrare mot ursprungsbefolkning, kvinnor mot män, unga mot gamla. Greta brukar ju uppvigla samer. Nu verkar EU/regeringen satsa på att ställa norra Sverige mot södra. Om bara ett elmoråde införs även fomellt drabbas ju norra Sverige svårt.

—-

Psykonaut-|82309959 wrote:
Staten får väl plocka ut vinsten i bolaget och dela ut till sina ägare, dvs konsumenterna.

[INDENT]Fortum och Vattenfall är två av de stora elproducenterna på den svenska elmarknaden.

– Elen som de båda bolagen gör är väldigt billig i förhållande till priserna som finns på marknaden just nu, säger Torbjörn Isacson, fristående finansanalytiker på Dagens industri.

Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning, bekräftar att bolaget tjänar på produktionssidan.

Att vinsterna skulle kunna användas till att sänka priserna för kunderna, är det något ni kan tänka er?

– Vår prissättning baseras på priserna på elbörsen Nordpool och där sätts priserna utifrån utbud och efterfrågan, säger Jonas Stenbeck till Ekonomibyrån.

Han påpekar att detta inte går att förändra utan någon form av reglering av marknaden.

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/norge-och-elbolag-bland-energikrisens-vinnare-elpriser-oljepriser-olja[/INDENT]

wwr: 82309996

Staten måste givetvis ta tag i detta och reglera marknaden, men de får inte för EU. Just nu äger stat och kommuner dessutom bara hälften av vår elproduktion. Så halva vinsten har redan försvunnit utomlands.

—-

Fizzback: 82311322

Det är så kallade “flaskhalsintäkter”, när priset på el är lägre i området där den tillverkas än där den sen brukas.

svk.se

—-

wwr: 82311442

Tack för länken.

Det verkar alltså som om det svenska “kraftnätet” kommer att tjäna 97.4 miljarder i enbart “kapacitetsavgifter” i år. 3.7 miljarder räcker till vad som avgifterna är avsedda att finansiera (investeringar, mothandel, underhåll och reparationer). Då återstår 93.7 miljarder. Därav använder man 5.4 mdr till att ge en bonus till nätkunderna (stora elproduktionsanläggningar och regionnät som är kopplade till transmissionsnätet). Återstår 88.3 miljarder övervinst. Av desssa kommer 55 miljarder att ges till elkonsumenter i södra Sverige och åt norrlänningarna räcker man lång näsa.

Det är vad jag kan få ut av det.

—-

wwr: 82311478

svk.se

Vem deltar i utdelningen av de 55 miljarderna?

Är svenska kraftnät en sammanslutning av alla elproducenter i Sverige? Dvs kommer även de utländska elproducenterna (49% av elproducenterna) i Sverige att delta i finansieringen av bidraget?

—-

wwr: 82311556

Svenska Kraftnät är en myndighet som finansieras av producenter och näbolag. Betyder det att elproducenterna fortfarande inte deltar i att kompensera konsumenterna?

Verksamheten finansieras till största del genom avgifter som regionnätsföretag, stora elproducenter och balansansvariga betalar till Svenska kraftnät.

svk.se.

Det är en statlig myndighets pengar som går tillbaka till konsumenterna. pengarna kommer inte från elbolagens vinster. Stämmer det?

—-

kimdah2002: 82312199

Ja det är överfinansiering som elkonsumenterna gjort som betalas tillbaka. Pengarna tas inte från skattebetalarna utan finns redan på skn konto och kan betalas ut omgående utan statsbudgeten påverkas.

Dina slutsatser i dina inlägg är helt korrekta.

—-

wwr: 82312531

Nu handlar det om definitioner av ord.

Det är statliga medel som kunde komma skattebetalarna till nytta på olika sätt enligt regeringens beslut. Nu betalas medlen tillbaka som elprisstöd. Jag kallar det för att vi betalar till oss själva (förutom till norrlänningar som snarast borde flytta söderut och övervakas i smart cities). Bolagen betalar inget från sina stora vinster.

Finns det några enkla siffror som visar

Hur mycket har staten fått in i vinst totalt? Är det mer än dessa 94 miljarder?

Hur stor är Vattenfalls vinst? Vad kommer staten att göra med de pengarna?

Hur mycket har de svenska resp utländska elbolagen tjänat i Sverige i år?

—-

kimdah2002: 82312922

Ja de inbetalade medlen hade kunnat komma till bättre nytta inför framtiden om SKN använt dom till det det var tänkt. Utbyggnad av kraftnäten, öka överföringskapaciteten från norr till söder, satsning på SMR m.m. det hade varit en permanent lösning för att få ner elpriset. Nu har inte det skett så därför betalas de tillbaka till elkunderna. (Lite som att pissa på sig det blir varmt en stund för att sedan bli kallare igen)

Staten får in ofantligt mycket pengar från elräkningen om du har kollat på den någon gång så ser du att stora poster är, moms och skatt och moms på skatten som går in i statskassan…

Vattenfalls vinst går in i statskassan och används till polis, sjukvård, migration och andra hål som behöver täppas till.

Vad elproducenterna går med i vinst är väl ganska ointressant dom betalar in skatt på vinsten och betalar ut resten till aktieägarna som vilket AB som helst?

—-

wwr: 82313026

Halva elproduktionen i Sverige sker av utländska bolag. Svenskarna har skickat ofantliga belopp utomlands via elräkningarna. De borde ha stannat i Sverige och kommit Sverige till direkt nytta, anser jag. Staten måste ta över detta. Men det får bli en annan tråd.

—-

kimdah2002: 82313227

Ja det kan jag delvis hålla med om särskilt som det är de utländska elbolagen som är orsak till de höga elpriserna (eldar dyr gas för att producera el)

—-

maallgan: 82313590

Regeringens elstöd ger miljarder till företag som har fasta låga elkostnader

svt.se

—-

wwr: 82317006

klinkerhofen: 82316471

och sedan det här

“Finansministern säger att finanspolitiken ska parera för elprisstödet på 55 miljarder för att inte elda på inflationen. Men frågan är hur stora åtstramningar som krävs i tisdagens statsbudget för att kompensera även för nästa års utbetalningar från Svenska kraftnät.”

svd.se

dessa så kallade åtstramningar på grund av elprisbidragen

vad innebär detta för boende i norra sverige?

att vi kan glömma någon skattesänkning på bränslet?

—-

EU gav 7500 miljarder till företagen utan att blinka. Folk har svårt att klara bensin- och el-räkning. Elpriserna rusar. Barnfamiljerna har svårt med matkostnaderna. Nu kommer i runda slängar 5 tusenlappar per svensk plötsligt tillbaka efter det att företagen höjt priserna maximalt under ett år. Men inget till norrlänningarna. Det största partiet i den vinnande koalitionen utlovade diesel/bensinprissänkning på 10/6.50 kronor. Det blev 41/14 öre.

Skall vi strama åt nu? Skall bensinskatten höjas?

Bananrepubliken är ett faktum.

Nollräntor, 7500 miljarder till företagen i Europa, men nu kör FED hård åtstramning i USA med effekter här. En del får 5000 kronor, priserna skenar och åtstramning blir det. FED och EU har snart fått in ekonomin i någon slags Chernobyl-liknande självsvängningar.

Vi kanske kan få IMF-lån. Det brukar få fart på folket i alla fall. IMF-paketen brukar inkludera tårgas och batonger. Men invandring och feminism har slagit sönder all sammanhållning i samhället.

—-

el

beken

ändra prissättningen

wwr: 82328305

OliverCromwell: 82327834

Det där är också en bra poäng. Man nyttjar den här krisen för att göra det omöjligt att leva i vissa delar av landet: läs landsbygden.

Tragiskt med tanke på att idén om att hela landet (och i synnerhet landsbygden ska vara levande) vann det här valet. Men de får ändå samma bedrägliga Sossepolitik oavsett.

—-

Ja den globala filosofin innbeär ju makt- och folk-koncentration. Europa skall styras från Frankrike. Frankrike bygger nya reaktorer. Vi i periferin måste försvagas och göras beroende av centrum så vi levererar energi till kontinenten. Det går inte att likforma människor om de lever som norrlänningarna gör lite grand med vissa kulturella särdrag. Samma gäller Norden som ju har en egen kultur. Många attacker mot Norden har skett: Skogsbruket (!) attackerades med klimatregleringar, längdskidsporten (medicintrassel), Greta Thunbergs attacker mot Norge, Sveriges öppnare Coronaregler användes för att splittra Norden …

Det blir samma skräppolitik i ny förpackning. De skall utreda SMR-kärnreaktorer som bara existerar i en experimentanläggning på en rysk pråm i norra ishavet. Det största partiet i regeringskoalitionen ville sänka diesel/bensin-priserna med 10/6.50 kronor. Det blev 41/14 öre. Elprisstödet är ett S-förslag. Invandringen skulle minskas. Det verkar bli från c:a 90.000/år till 88-89.000/år etc.

Det sker inga förändringar hur vi än röstar.

Här är en höjdare som säger precis som det är: Det finns ingen elkris. Vi behöver bara sänka priserna. Men han har just avgått …

Rekordhöga elpriser – så tjänar staten och elbolagen pengar

Larmen om de skyhöga elräkningarna fortsätter regna över svenska folket. Men vilka tjänar egentligen mest på stigande elpriser?

Bengt Ekenstierna, som fram till i somras var styrelsemedlem i Norska Statkraft och tidigare vice vd för Eon Nät, vd för Baltic Cable och Eos Gas, har tänkt mycket på det.

Jag har uppskattat att det är runt 200 miljarder kronor som svenska elkunder har betalat för mycket och som har hamnat hos elproducenterna, Svenska kraftnät och Finansdepartementet. 200 miljarder!

– Vi måste se till så att den elexport som sker inte blir prissättande på den svenska marknaden, säger han.

– Jag är rädd att svenska politiker och tjänstemän sitter på läktaren och äter popcorn istället för att agera, säger Bengt Ekenstierna.

—-

tidningenelektrikern.se

—-

wwr: 82333116

“Kostnaden för att äga och köra en klimatbonusbil börjar bli jämförbar med kostnaden för att äga och köra en bensin- eller dieselbil. Därför avskaffas klimatbonusen”,

—-

OK, stödet har alltså inte funnits för att vi skall köpa miljövänliga bilar utan för att kompensera för att miljövänliga bilar har varit dyra att äga! Nu påstår regeringen att det har blivit billigare att äga bilar som tankar ström ???????????? så nu lägger man ned stödet.

Bonus” är ett konstigt namn. Det förknippas med att det skulle vara en fördel man erhåller för att köra miljövänligt. Men utbetalningen har varit ett stöd för att hålla de dyra elbilarna under armarna.

Företagen ökar kontrollen hela tiden, nu genom att kunna erbjuda laddning. Sker det genom svart ekonomi?

Bensin/diesel-prissänkningen som närmast uteblev, kärnkraftsutbyggnaden som skall “utredas”, invandringen som i praktiken blir oförändrad, ISK-sänkningen som uteblev. Nu tar man bort stödet till elbilar den första dagen på det stora klimatmötet, snacka om F/O till miljön. Den här regeringen har fått i uppgift att göra bort sig själva, ungefär som Liz Truss, för att mer vänsterpolitik skall köras över oss.

teslarati.com

—-

M.J.A: 82330595

Man laddar väl hemma?

Jag laddar för 1,13:- / kWh fram till juni 2026.

Med Skatteverkets fina avdrag för förmånsbil får jag mängder med pengar tillbaka, på att köra bil 🙂

9,50 :- per mil

Laddning med skatter och överföringsavgifter etc. ligger på ca 3,30:- per mil.

Hemskt trevligt faktiskt.

—-

tdlefnierregus: 82333299

Det räknas väl som en förmån både med parkering och laddning. Nu tror jag ytterst få rapporterar och det är relativt nytt ändå så skatteverket kommer komma ikapp och börjar fokusera mer på sånt är jag helt övertygad om.

—-

wwr: 82333315

Det här handlar om företagens kontroll över de anställda så jag tror inte skatteverket kommer att agera så raskt. (Borde redan ha skett.) Jag tror inte många betalar förmånsvärde för att parkera på jobbet. Men vad gäller fri laddning finns pengar att tjäna för statskassan, men numera styr företagen och staten läggs ned.

—-

M.J.A: 82334623

Beror naturligtvis på var du bor.

Jag i SE3 band mig i juni på 1,13 i fyra år.

Vi har fjärrvärme till huset så förbrukningen är inte så stor, men ökas rejält med elbil såklart.

Med 1,13:- / kWh blir det billiga mil när man får tillbaka 9,50:- per mil från Skatteverket 🙂

Om man deklarerar om man jobbar svart och kör elbil har jag ingen aning om. Vad tror du?

—-

wwr: 82334693

Och ännu mer tjänar de som svarttankar el på jobbet utan att betala förmånsavgift. Missbruket kostar de som skattar ärligt, en hel del. Vi andra betalar dem en hyfsad timpenning för att köra bil. 🙂

—-

wwr: 82317551

Skönt att någon postare i alla fall försöker förstå Kalle Anka-börsen. Helt obegripligt hur de hissade Norrlandspriserna. Strömmen hade ju fastnat däruppe på sin väg mot Europa, sades det. Har vi fått ett elområde i hela landet nu, eller kanske i hela Norden?

—-

swburton: 82344330

Vi har maxad export ut från SE4 till andra länder, då börjar priserna i SE4 sjunka. Tyskland kan bara efterfråga 600 MW från Sverige (än så länge), så om vi mättar det + vårt eget behov så börjar prisutjämningen att avta. Så har väl varit fallet det senaste 28 åren, vi har mättat den utan problem. Och Tyskland har också haft mer egen produktion, dvs borde haft lägre efterfrågan på de 600 MW de kan få från Sverige, eller iallafall inte varit villiga att betala lika mycket för den elen, då blir prisutjämingen mindre.

Beror väl också på utbud och efterfrågan på båda sidor om exportkablar, vilket i sin tur beror på temperatur, tidpunkt, hur mycket det blåser osv. Danmark exporterar t ex just nu. Sverige exporterar typ 4000 MW nästan jämt. Finland verkar importera ca 1500 MW nästan jämt? Lite förvånad att de inte har mer produktion ändå, trodde de hade en del vattenkraft.

Alla tre baltiska länder både producerar och konsumerar jättelite el. Om vi bara haft kvar fler kärnkraftverk så kunde Sverige med lätthet försörjt hela Baltikum med deras nuvarande efterfrågan. Hade ju varit jättebra för miljön och för deras oberoende av Ryssland.

—-

Snapcount: 82357050

Rumänien går även för kärnkraft :

Romania bygger atomkraftverk med amerikansk hjelp

Romania skal bygge to atomkraftverk med amerikansk hjelp i den østlige delen av landet. Byggearbeidene skal etter planen starte i 2023, opplyser regjeringen

nettavisen.no

—-

wwr: 82358574

Snapcount: 82357050

Rumänien går även för kärnkraft :

Romania bygger atomkraftverk med amerikansk hjelp

Romania skal bygge to atomkraftverk med amerikansk hjelp i den østlige delen av landet. Byggearbeidene skal etter planen starte i 2023, opplyser regjeringen

nettavisen.no

—-

Intressant.

Tyska Uniper (delägare i alla våra kärnkraftverk) kommer i alla fall inte att bygga kärnkraft i Sverige.

Det kommer inte att byggas någon ny kärnkraft i Sverige av det tyska energiföretaget Uniper

—-

En VD på Barsebäck har tydligen försökt blåsa oss och påstått att byggnation kunde bli aktuell, men det är fel.

George Oppermann har tagit del av rapporteringen i Sverige och menar att det hela bygger på ett missförstånd.

—-

svt.se

Den tyska staten tar över Uniper och Scholz drar väl ur kontakten på Europa för gott.

—-

sno: 82356925

Själv undrar jag om Märta Louise använder droger.. eller om hon “endast” är helblåst i huvudet?

Först en gift man. Sen Ari Behn som både använde droger och led av psykisk ohälsa. Och nu en “shaman” som uppenbarligen är en fullblodsskojare och bög. Vilken nykter människa skulle orka vara ihop med den här sortens män? Lägg därtill hennes änglaskola och tron på mystiska väsen. Och oförmågan att ta hand om sin ekonomi..

Märta Louise tycks ha fastnat i en evig tonårsrevolt gentemot sina föräldrar och de krav som rimligtvis måste kunnas ställas på henne.

Stackars norrmän. Det norska kungahuset gungar ordentligt. Allt hopp läggs på den stackars lilla flickan Ingrid Alexandra, vars mamma Mette Marit har erkänt användning av droger “i sin ungdom” och som nu är för sjuk för att representera på heltid.

Ingrid Alexandra borde skaffa barn så fort som möjligt för att försäkra det norska kungahusets existens i framtiden.

Läste i tidningen att även 30 soldater från den norska högvakten sparkades ut från försvaret efter att de använt droger. Fem värnpliktiga från Hans Majestet Kongens Garde erkände omständighetern.

Jag anser själv att drogerna är en styggelse, eftersom folk tappar omdömet och fattar konstiga beslut.

Prins Harrys mentala problem och Hitler-hälsning är säkert ett resultat av droganvändningen.

Jag anser att Hakon och Sonja fattade ett rätt beslut. Det känns skönt att de efter en lång och tålmodig väntan äntligen har tagit bladet från munnen och sagt vad de tycker om den här blivande svärsonen: “Han trodde att han kunde göra precis vad han ville”.. 😀

—-

Merwinna: 82358298

Ja, M-M har en utomäktenskaplig son, som blev till vid ett one night stand med en fängelsekund… Det kan liksom inte bli värre än så. Traditionellt har ju inte ens frånskilda kvinnor (som varit gifta med barnafadern när deras barn avlades), fått gifta sig in i kungahusen.

Meghan är för övrigt också frånskild, men där blev det inga barn. Hon är en rabiat förespråkare av aborter, vilket kanske kan ge en vägledning… 🙁

Ja, ML och schamanen ska gifta sig. I kungliga kretsar låtsasförlovar man sig inte.

ML verkar inte bry sig om sina stackars barn alls. Hon har – om man får tro tidningarna – tillbringat mer tid på andra sidan Atlanten med schamanen än hemma i Norge med barnen. Och detta även efter att barnens far tog livet av sig. (Vilket kanske inte var så konstigt?)

Hoppas att man slipper se ML så mycket i tidningarna nu hädanefter…

—-

wwr: 82367993

Sam.Boyd: 82367235

Många tar vattekraften för given o naivt tror att den är miljövänlig bara för att den är förnyelsebar o fosilfri.

Faktum är att den är en katastrof för insektslivet, fiskarna, musslorna o i förlängningen fåglar.

Det har redan kommit påtryckningar från EU om att få vattenkraften utfasad. Bakom ligger miljörörelser o gasproducenter.

Den storskaliga Vattenkraften är idag billig då kostnaderna för inköp av mark byggandet av vattenmagasin är avskrivna. Frågan är vad det skulle kostat idag att dämma upp någon av de större älvarna o dra ledningarna?

—-

Du glömde ålarna. EU:s ålförordning förklarar:

Ålen i Europa har varit akut hotad och rödlistad hos Artdatabanken sedan 2005. Orsaken är bland annat miljögifter och att den blivit av med uppväxtområden i sötvatten. Ett annat problem är att ålarna inte tar sig igenom vatten*kraftverk. För att vända den negativa utvecklingen förordar EU:s ålförordning åtgärder som minskat fiske, minskad dödlighet i kraftverk och utsättning av importerade ålyngel.

—-

energi.se

Sotern: 82367976

Jaha. Vi ska således inte ha kärnkraft, oljekraftverk, kolkraftverk och vattenkraft. Ska vi tillbaks till stenåldern, eller.

Det går knappast att ha en industri igång bara när det blåser och solen skiner.

—-

EU klarar inte av att kontrollera blomstrande, livskraftiga länder. Det hela handlar givetvis om att släcka Europa. Länderna måste försvagas för att kunna kontrolleras från Bryssel. Den Europeiska Unionen kommer att utarmas precis som den Sovjetiska Unionen gjorde.

Spoiler:
Det har gjorts en hel del forskning på ålar på senaste tid. Man har upptäckt att de migrerar till Sargassohavet, vilket man i.o.f.s. har vetat sedan ett sekel tillbaka men då var inte ålarna utrustade med GPS.

Almost 100 years ago, it was assumed that their destination was the Sargasso Sea, in the western Atlantic near the Bahamas, but until now final proof had been lacking.

—-

bbc.com

—-

Dr.Jekyll: 82368574

Inte bra att bli av med Uniper. Problemet nu är att Vattenkraft står kvar som kanske ensamt ansvariga, tillsammans med Finnarna. Vattenfall leds av den riktigt usla och mycket obehagliga Anna Borg. Det finns ingen kompetens för att snabbt bygga bra kärnkraft!

Låt mig förklara:

Vattenkraft leds ju av Anna Borg som tillsattes för att lägga ner kärnkraften. Detta därför att tidigare VD Magnus Hall vägrade lägga ner Ringhals, vilket fick miljöpartiet att gå in och hota Vattenfall med konsekvenser. Det slutade med att Anna Borg fick kliva upp när gamle VD:n avgick.

Det var hon som planerade och stod bakom nedläggningen av Ringhals 1 och 2. Det var helt rätt beslut enligt henne!

di.se

Samma Anna Borg har också avvisat Wallenbergarna när de kontaktade i slutet av 2019 och ville finansiera en ny reaktor för ett knappt år sedan. Då behövdes det inte någon reaktor enligt henne. Hon har verkligen varit tydlig med sitt motstånd mot all kärnkraft. Tills konsekvenserna av att ha väderberoende kraft i Södra sverige blev uppenbara.

di.se

Men plötsligt i Januari 2022 valdes Anna Borg plötsligt in i styrelsen för Wallenbergarnas ägarbolag FAM. Nu sitter hon alltså i styrelsen och tjänar pengar med de Wallenbergare som nu vill bygga kärnkraft: fam.se

Detta har lett till den självklara anklagelsen om jäv. Eftersom hon både sitter i statliga Vattenfalls styrelse samt i styrelsen för det Wallenberg som är intesserade av att hitta finansiering och bygga ett stort kärnkraftverk. Det är dessutom märkligt att hon gått från att först vilja lägga ner kärnkraften till att direkt känna att den måste byggas upp igen!

Centerpartiet har krävt svar men det tystas ner som vanligt, och hon får alltså sitta kvar!

svd.se

Anna Borg började redan i somras utreda om Vattenfall ska bygga kärnkraft. Den lösning som lades fram lagom till valet säger att Vattenfall ska bygga små modulära reaktorer. Några sådana finns ännu inte på marknaden, så det är experimentellt och kommer bli försenat såklart! Dessutom är de dyrare per MW och ger lägre effekt.

aftonbladet.se

Varför skulle en experimentell typ av kraftverk som är helt nytt vara det bästa i denna kris? Det kan bli klart frammåt 2030 tror hon. Men samtidigt är tekniken inte utvecklad än. Både Polen och Rumänien har valt att snabbt bygga kärnkraft det sista. Självklart har de valt stora, stabila och etablerade kraftverk!

Samma VD säger också att det är omöjligt att starta om Ringhals 1 och 2. Som om det vore omöjligt att köpa in delar eller se över en uppstart? De har inte ens börjat ge sig på inre delar av reaktorn:.

di.se

Varför kommer Wallenbergarna fram till att ett stort och stabilt kärnkraftverk skulle vara bättre? Varför ser hon olika behov beroende på vilken styrelse hon sitter i? Hur kan så många andra länder komma fram till att stora och etablerade kärnkraftverk är bättre än att satsa på än oetablerad och dyrare teknik?

Polen har precis köpt in 6 stora 1000-1500 MW bjässar från USA. Samt ytterliggare 2 från Syd Koreanska tillverkare. Hur kan vi inte känna ett behov av att få till denna typ av kraftverk? Sydkorea och Kineserna liksom många andra bygger nu flera stora kärnkraftverk som ger bra effekt och står länge.

Jag antar Anna Borg har lärt sig allt om hur nödvändigt det är att bygga “framtidens teknologi” när hon suttit i panelsamtal med John Kerry och Bill Gates på WEF mötet i Davos. Där har hon fått in Vattenfall på deras klimatlinje och pratat om hur dom ska uppfinna en bättre värld:

weforum.org

Bill Gates är det ju väl känt att han har satsat stort på just SMR teknologi. Alltså precis den teknologi som Vattenfall kom fram till behövs!

forbes.com

Samma Anna Borg har förövrigt höjt sin egen lön till över en miljon kronor i månaden som VD i Vattenfall. Jag antar man måste ha bäst betalt av alla statliga VD:ar om man leker med hundratals miljarder och Sveriges elsäkerhet.

– Jag förstår inte hur hon kan ha förtroende?

– Jag förstår inte att det är henne vi ska lita på för att bygga upp den kärnkraft hon trädde fram och stod bakom att lägga ner?!

– Hur kan inte regeringen begära att hon avgår och kräva att någon som inte är ekonom utan kan något tekniskt ska ersätta henne?!

—-

wwr: 82368632

Enormt upplysande inlägg!

Men vad vill Wallenberg? De vågar väl inte genomföra en byggnation av kärnkraft själva, även om det skulle löna sig? De måste väl följa EU:s agenda om energisvält av bl.a de nordiska länderna. Inte ens storkapitalister som Wallenbergarna vågar väl gå mot den globala agendan?

Wallenbergarna vågar väl inte bygga något själva, hur lönsamt det än är, om de får alla EU-byråkraterna på sig?

—-

Dr.Jekyll: 82368778

Wallenbergerna har såklart viljat ha kärnkraft sedan 2019. Dom förstod ju att vi skulle drabbas av det som bara U-länder drabbas av om vi hade väderberoende kraft.

Alltså, att vi inte kan bygga någon industri i södra Sverige p.ga elbrist: di.se

Pågen kan inte bygga en ny fabrik och Lindab har satsat hundratals miljoner på att etablera sig utomlands då man inte kan ha industri där det inte finns någon energi. Det är ren terrorism i mina ögon, när vi har förstört vårat elsystem så allvarligt att våra företag nu flyttar utomlands. Det hotar hela vårt välstånd och grunden för vår samhällsekonomi!

Jag får faktiskt panik när jag tänker på hur den här frågan fungerar. Vi har inte elektricitet när det inte blåser och ändå tror folk det går stt bygga bort med mer vindkraft! Det är helt sinnessjukt.

Men vattenfall skiter väl i Sveriges industri. Företaget har en inriktning där klimataktivism är viktigare än att leverera el.

Anna Borg kan däremot stå på WEF i videon nedan och berätta att klimatet är allt! Självklart säger hon att de ska göra sig av med precis allt som är fossilt även om Europa har energikris och ett krig här!

Desustom nöjer dom sig inte med att leverera el utan dom försöker också påverka alla andra de jobbar med för klimat-innovation.

Kolla in hennes anförande på WEF här:

youtu.be

Det nya vi får består i att vi har 13% arbetslöshet i Malmö, inte kan bygga en bagerifrabrik och vår industri flyttar utomlands.

För mig är frågan om kärnkraften, den svenska elen och den totala oförmågan att rätta till det med djupt politiserade och usla ledare ett hot mot Sverige. Hur ska ett land kunna klara sig när något såhär trivialt och som kan beräknas av ingenjörer blir politik och vi sedan har korrupta och politiskt tillsatta VD:ar som gör det omöjligt att rätta till skadan?

—-

wwr: 82368839

Intressant att läsa dina inlägg. Du är väl insatt. Men jag undrar om någon vågar gå mot EU och WEF. Borg sitter alltså även i styrelsen för ett centralt placerat Wallenbergföretag. Jag undrar om hon inte används för att försena byggnation av kärnkraft både i Vattenfall och via Wallenberg. De kommer att finna att man måste vänta 10 år till innan man kan utvärdera SMR etc etc

Det enda som finns på plussidan är att få ens talar om det pågående klimatmötet Cop27 (Greta har lagt ned och är tillbaka i plugget). Rumänien, Polen, Frankrike, Belgien bygger reaktorer. Men Norden skall brytas ned. Jag tror inte Wallenberg vågar göra mer än tala om byggnation, de vågar inte gå till handling. Borg är inhyrd som bromskloss, skulle jag tro. Men jag är inte helt förtrogen med situationen.

—-

wwr: 82368901

CenturyVoltaire: 82368882

Varför kan vi inte vad gäller finansiering göra som Finland? Då behöver vi inte bry oss om vad tyskar eller Wallenbergare vill. Finland tillämpar den s k mankalaprincipen som i korthet går ut på att stora användare av el (läs: företag i behov av stora mängder el) finansierar bygge av kärnkraft för att sedan få köpa billig el till självkostnadspris från de verk de finansierat. På så vis blir deras verksamhet driftsäker, kostnadskontrollerad och de kan ha anställda som vet att det finns långvarighet i produktionen. Då de stora elslukande företagen, tillika viktiga arbetsgivare (ja, för att folk ska kunna ha arbete och samhället därmed få in skattepengar behövs företag), “lyfts bort” från den ordinarie mixmarknaden av vind-, vattenkraft osv frigör det el för hushållen till rimliga priser. En riktig win-win. Borde inte detta utredas asap?

Länkar till Finlands modell:

energinyheter.se

second-opinion.se

bohuslaningen.se

—-

Vi har redan givit företagen för mycket i EU-paket och via elräkningar. Se vart det har lett. Vanligt folk skall absolut inte driva kraftverken åt företagen så att företagen kan köpa billig ström på vanligt folks bekostnad. Staten måste sköta detta. Men det kanske vi inte skall diskutera för mycket här. Då blir vi ju nästan politiska 😉

—-

Gabriel Knight: 82368918

Ja, tyska staten med WEF-Habeck och den gröna alliansen, dvs tyska MP.

I Bryssel styr också WEF via Ursula von der Crazy och den där krigsgalna muppen som är finansminister, jag har glömt karlns namn.

I vart fall, alla dessa filurer tillsammans med Macron, Traudeu och Sanna Marlin har gått WEF:s akademiska skola Young Global Leader mm. Det är WEF som vill förstöra ekonomin, energin och avindustralisera Europa genom att tvinga tunga industrier att stänga ner med hjälp av höga elpriser, materialbrist och stängda kraftverk över hela Europa.

Allt som händer nu i “Post-Covid-Eran” står att läsa om i Klaus Schwabs böcker från 2017 och till 2021. Allt han har skrivit om i sina böcker har börjat att ske i detta nu. Go figure who´s in charge!!!

—-

NurseRatched: 82368926

Nja det har blåst tidigare utan att det påverkat priset lika mycket, viktigare är nog att gaslagren i Europa är fulla. Kom ihåg att det var gasbristen som gav oss de höga priserna tidigare.

—-

ApansPappa: 82368953

Dom är fulla. Men det lagras till vintern. Man släpper visserligen ut en del i spot.

Anledningen är vind i Tyskland och varmare än normalt.

Va?

Kom ihåg att elpriserna sköt i höjden innan vi fick gasbrist…

Mycket viktigare att se på. Trenden är tydlig. När kärnkraften lades ned så ser man en explosion i differens bland de olika prisområdena. De som korrelerar med Tyskland drog till himmelen.

—-

NurseRatched: 82368967

Nej det var gasbristen som satte fart på prishöjningen av el. Möjligen steg det något i den allmänna inflationen tidigare.

—-

ApansPappa: 82368986

Du har fel. Du kan titta på grafer från 2020-2021 och jämföra med 2010-2019.

Såhär går det när lekmän leker och lyssnar på korrupta politiker. Antar att du är MP/S och har svalt betet.

Du får söka någon som jobbar i kraftbranschen tror jag och få deras ärliga åsikt. Finns nog ingen som skulle ge dig rätt här.

Vi har lagt ner en konstant baslast som gjort oss beroende av gas i händelse av utebliven vindkraft från bla Tyskland. Den gasen används alltså när vi inte kan producera eget. Det kan vi nu, för stunden.

—-

Gabriel Knight: 82369005

ICKE!! Vi hade höga priser i vintras också. Några bekanta fick tillbaka pengar i sommar pga detta och KOM IHÅG: I VINTRAS VAR DET INTE KRIG MER ÄN I SYRIEN!!!

—-

wwr: 82369107

löl: 82369075

Lämna EU omedelbart och återställ Sverige!!

Därefter löser vi våra problem med “kraft” tag och skapar Europas stabilaste land =)

—-

Helt riktigt. Vi har ingen energibrist. Problemet är EU-priser. Här förklarar ett proffs, som givetvis har avgått …

– Vi måste se till så att den elexport som sker inte blir prissättande på den svenska marknaden, säger han.

—-

tidningenelektrikern.se

—-

wwr: 82369172

Och värre kommer det bara att bli när WEF ordnar krig mellan Saudi och Iran/Houti med start i Yemen och Putin får order att attackera Nagorno Karabach/Artsakh via Armenien och slå ut våra gasleveranser från Azerbaijan samt skicka på oss nya horder med muslimska flyktingar. Så även om vi nu har tillräckligt med energi så måste vi gardera oss med att bygga kärnkraft omgående.

—-

wwr: 82369422

Observerare: 82369354

Ett alternativ är att expandera EU så att även Ryssland ingår. 🙂

—-

Visst, men synd att det inte går. Allt fungerar enligt novellen 1984 av Orwell. Fred med Putin är det sista EU vill. Vi måste ha en ond diktator att hata, det är det enda som gör att allt Eurotrash i Bryssel kan hålla näsan över vattenytan.

Vi måste även hållas svaga och fogliga genom energibrist.

Trump says getting along with Russia is a ‘good thing not a bad thing’

—-

https://www.reuters.com/article/us-usa-russia-summit-trump-opening-idUSKBN1K61CE

—-

Sun Ruler: 82359222

Enligt Jacob Wallenberg är hindret mot ny kärnkraft inte finansieringen utan politiken:

twitter.com

En bra sammanfattning av honom i 30 minuter (programmet på SVT)

—-

Disques: 82370330

Att Uniper skall sluta bygga kärnkraft beror på att de är konkursfärdiga .

Tyska staten har köpt ut Uniper från Fortum

Dåliga gas affärer med Ryssland

Men det är bara att utse Vattenfall till byggherre

Köp ut Uniper från Forsmark o Oscarshamn

Strunta i Barsebäck för nordens araber , dvs danskarna kommer att säga NEJ

De har startat stora energiprojekt i Nordsjön och Östersjön med Tyskland , NL och UK

EPR kan byggas på ett fåtal platser men av vem ???

Frankrike är sura på Professor Blomgren som haft åsikt om det finska nybygget

Kina kan både bygga och leverera uran

Ryssland fick ju avslag på ett i Finland , så det gäller här också

SMR pratar många om , men det finns bara TVÅ igång .. I Kina

I USA finns ett forskningsprojekt som avger för mycket avfall och självstartar

Jag tror Sverige skall invänta Janne Wallenius blykylda SMR . klar 2030

Det finns nu mycker om Polen , Tjeckien , Bulgarien , Litauen , Rumänien och Slovenien

Det som sticker ut är att i flera länder driver företagen på om bggandet

Så det går framåt

Även om elpriset går ned , så är det ett stort behov av MÄNGDEN EL

—-

fuckedbyus: 82370342

Inte helt korrekt.

Det var EU och Danskarna ihop med C som ställde till det.

C(Maud) lanserade sverige som ett land med grön el för tyskarna, tyskarna vill vara duktiga och PK så dom dels klipper sin solcellsutveckling och låter kina ta över den, sedan klipper dom sin kärnkraft och sedan som vasallstat till USA så klipper dom NS som försett dom med gas.

Danskarna påskyndade processen som gjorde att priserna steg genom att indela sverige i elzoner med hänvisning till EU lag.

Och NS problemen har ingenting med Ukraina att göra, USA har motarbetat hela NS projektet i drygt 15 år och detta kulminerade när dom eller UK klippte NS1 och NS2 nu.

Ukrainas gasledningar har missköts av Ukraina sedan Sovjet föll, en EU betald undersökning av deras pipelines visade på enorma reparationsbehov och detta för kanske för 10 år sedan, men dom gör ingenting bara mjölkar ut pengar från gamla sovjet investeringar.

—-

wwr: 82372785

CHR1Ll50N: 82372625

Japp. Det är WEF:s agenda. Det ska vara knappt, det är så dom kommer kontrollera oss vanliga dödliga. Ett överflöd går inte att kontrollera. Så blir det med allt. Mat, vatten etc.

Såklart Bolund & vi jublar när dom ser detta.

—-

Macron lovade 14 reaktorer i valrörelsen. Frankrike måste vara starkare än vi, annars kan man inte kontrollera andra EU-länder från Paris/Bryssel. Därför svälts vi, typ holodomor i Ukraina.

—-

wwr: 82393369

Visst har du rätt. Vi måste bygga kärnkraftverk i södra Sverige.

Men vi har ju ungefär samma produktion och ungefär samma konsumtion nu som vi hade strax före krisen. Det är priserna som är fel. En period kanske vi måste begränsa exporten.

—-

LaurentiusLucidor: 82393389

Det kommer inte att ske så länge vi inte går ur Nordpool.

ACER har beslutat att inte ge Svenska kraftnät ett undantag från 70 %-regeln för 2022

https://www.svk.se/press-och-nyheter/nyheter/elmarknad-allmant/2022/acer-har-beslutat-att-inte-ge-svenska-kraftnat-ett-undantag-fran-70–regeln-for-2022/

—-

LaurentiusLucidor: 82395590

Nej, det är 70% av (i detta fall utlands)ledningarnas överföringskapacitet som gäller.

—-

wwr: 82395944

OK, men man tömmer Sverige ganska effektivt om 70% av våra kablar går i fel riktning.

Polen och Tyskland tar en del från oss, men vi tar en del från Danmark, som jag förstår diagrammet. Och värre blir det med tyskarnas inställning till kärnkraft.

snipboard.io

I vilket fall tror jag det centrala är att det är ett prisproblem. Vi producerar tillräckligt med el för att försörja landet. Om vi sedan samarbetar över gränserna måste vi få något tillbaka också.

Vi har EU-priser. Det är problemet.

Vi är nog överens. För att lösa detta måste vi lämna ACER, Nordpool eller motsvarande. Prissättning på marginalen kan ge dessa extremt höga priser. Vi behöver inte klippa några kablar, bara begära rimliga avtal med grannländerna och själva sätta rimliga priser.

Vi måste också bygga kärnkraft i södra Sverige med tanke på hur EU hanterar energifrågan. Och värre kan det bli i framtiden om det blir oroligt i Mellanöstern mellan t.ex. Saudi och Iran om Trump blir president eller i Armenien/Azerbaijan även om det ser ganska lugnt ut just nu.

—-

%%%%% supply chain crisis

%%%%% energy crisis

%%%%% oil crisis

%%%%% electricity prices

%%%%% crisis

Arlanda flygplats säkerhetskontroll airport security check

wwr: 82518369

Kraven på 100 ml-påsar med vätska som måste få plats i en 1-liters påse kommer kanske att avskaffas i Storbritannien från 2024. Ny teknik skall införas vid säkerhetskontrollen. Det sker redan vid några amerikanska flygplatser. Man talar även om att lätta på kraven för laptop-datorer. Sanolikt kan man komma att slippa röntga dem separat

Airport security rules on liquids and laptops could be lifted in UK in 2024 – reports

Security restrictions on liquids and laptops in airport hand luggage could be abolished in the UK in 2024 due to the deployment of hi-tech 3D scanners.

The technology has already been in use by US airports such as Hartsfield-Jackson in Atlanta, Georgia, and O’Hare in Chicago for a number of years.

—-

theguardian.com

—-

%%%%% Arlanda

%%%%% flygplats

%%%%% säkerhetskontroll

%%%%% airport

%%%%% security

%%%%% check

 

TRANSLATE THIS PAGE:
(can also use tab at screen bottom right)

Innehållsförteckning:
innehållsförteckning 
 

A few earlier posts:    (scroll down list)


2022 11 12 Earlier: Privatization means impoverished space research

2022 11 10 Earlier: Sami activists cropped out of Greta picture

2022 11 08 Earlier: Artemis 1 – time for SpaceX to deliver

2022 11 07 Earlier: Sunak stares at Lavrov

2022 11 05 Earlier: NASA smears itself

2022 11 04 Earlier: Sweden elections 2022 (2): New gov’t, same policies

2022 11 03 Earlier: Google admits Crimea is Russian

2022 11 02 Earlier: “Crisis” is really price increase; centralization

2022 10 31 Earlier: Big Mac index

2022 10 30 Earlier: False flag rightist government; Sweden elections 2022 (1)

2022 10 28 Earlier: Turkey

2022 10 27 Earlier: Twitter buy. Musk-Trump oligarch empire forming?

2022 10 26 Earlier: World Economic Forum, WEF, is a decoy (2)

2022 10 25 Earlier: Sunak appointment means divide and conquer

2022 10 24 Earlier: Oil producers are “axis of evil

2022 10 23 Earlier: The decline of the West

2022 10 22 Earlier: India, networks

2022 10 21 Earlier: Politicians main objective: stop votes from having effect

2022 10 20 Earlier: Politicians (Johnson) manipulate the system.

2022 10 19 Earlier: Globalization intensifies

2022 10 18 Earlier: EU lack ofdemocracy

2022 10 17 Earlier: acting loser

2022 10 16 Earlier: Leader vs MP:s

2022 10 15 Earlier: Secretive courts protect the oil industry – Energy Charter Treaty

2022 10 14 Earlier: Destructive investments

2022 10 13 Earlier: Macronism

2022 10 12 Earlier: Women vs men

2022 10 11 Earlier: Terrorists in Sweden?

2022 10 10 Earlier: Energy privatization

2022 10 09 Earlier: Divide and conquer, common enemy

2022 10 07 Earlier: Election fine print

2022 10 06 Earlier: Sweden 2022 elections undemocratic

2022 10 05 Earlier: iran: Hijab unrest; Swedish courts obey The People’s Mujahedin

2022 10 03 Earlier: Entrepreneurs counteracted

2022 10 01 Earlier: “stan”-countries run over, sports for globalization

2022 09 29 Earlier: Asssange actor

2022 09 28 Earlier: Forming government, Sweden 2022

2022 09 26 Earlier: Tricking the people into believeing SD won

2022 09 25 Earlier: EU isolates the Nordic countries by slow trains

2022 09 24 Earlier: Sweden elections – same s… new wrap

2022 09 23 Earlier: Ransomware – privacy laws

2022 09 22 Earlier: EU loser mentality

2022 09 20 Earlier: Unwashed, stench, filth, dirt – trend

2022 09 19 Earlier: Forming government in Sweden 2014-2022, all delays, on EU orders.

2022 09 18 Earlier: So called “extreme right

2022 09 17 Earlier: Iranian PR – #1

2022 09 16 Earlier: Media “extreme right” is just normal

2022 09 15 Earlier: Germany supports EU irreversible federalization

2022 09 14 Earlier: EU meddling in elctions

2022 09 13 Earlier: EU’s self destructive sanctions against Russia, over Ukraine

2022 09 12 Earlier: Europe heading for a new Stone Age

2022 09 11 Earlier: US attack on Europe.

2022 09 10 Earlier: FED creates chaos.

2022 09 09 Earlier: Nationalist SD does not demand influence, SD opposes itself

2022 09 08 Earlier: Liberals switch sides.

2022 09 07 Earlier: Inflation is an excuse for increasing prices due to lack of competition.

2022 08 27 Earlier: Sweden elections: Parties split up to promote EU

2022 08 26 Earlier: The political system is broken.

2022 08 25 Earlier: EU oil starvation

2022 08 24 Earlier: Artsakh/Nagorno-Karabakh – a new Ukraine?

2022 08 23 Earlier: Money transfer to corporations

2022 08 04 Earlier: NASA can not fill propellent

2022 08 03 Earlier: Privatization is only good when you benefit (LIV golf)

2022 08 02 Earlier: Left and right united against the people

2022 08 01 Earlier: The community must regulate energy

2022 07 28 Earlier: NASA racism

2022 07 31 Earlier: Northvolt update

2022 07 26 Earlier: EU orchestrated energy chaos

2022 07 25 Earlier: Energy divide and conquer stragtegy

2022 07 24 Earlier: Save POW:s, not drug smugglers

2022 07 23 Earlier: Northvolt, EU battery frenzy

2022 07 22 Earlier: Delay tactics

2022 07 21 Earlier: Superpowers use cold war to dominate.

2022 07 20 Earlier: Is LIV golf an object to hate for future sanctions against Saudi.

2022 07 19 Earlier: EU energy crisis like California (2)

2022 07 18 Earlier: LGBT – one piece in the fall of Rome

2022 07 17 Earlier: Energy crisis, like California (1)

2022 07 12 Earlier: Media focus on personal details when in fact SpaceX and Tesla are in trouble.

2022 07 11 Earlier: EU kamikaze crash (2)

2022 07 10 Earlier: EU Covid package

2022 07 04 Earlier: EU kamikaze crash (1)

2022 06 03 Earlier: Logging companies avoid being scrutinized.

2022 06 02 Earlier: Super powers vs people

2022 06 01 Earlier: Northvolt smearing Sweden.

2022 05 31 Earlier: Sweden going down

2022 05 30 Earlier: US renders president powerless

2022 05 29 Earlier: US doesn’t want to stop shootings

2022 05 28 Earlier: Cancel indians and other native/indigenous peoples

2022 05 27 Earlier: Russian deserters sue army

2022 05 26 Earlier: Nazi smearing

2022 05 25 Earlier: Why Greta is not in Swedish media.

2022 05 24 Earlier: Greta review

2022 05 23 Earlier: EU – Sovietcomparison

2022 05 22 Earlier: Ukraine, a new Korea (2)

2022 05 21 Earlier: War inflation attacks common people

2022 05 22 Earlier: False flag

2022 05 21 Earlier: Oil net import

2022 05 20 Earlier: Turkey in NATO supported IS. In NATO Sweden can end up in war with parctically any country.

2022 05 18 Earlier: US defends Taiwan, but not Ukraine. Joining NATO can mean war with China

2022 05 17 Earlier: 1. West employs cancel culture. 2. Jewish influence 3. Nordic systems were better.

2022 05 16 Earlier: A new Korea in Europe (1)

2022 05 15 Earlier: Why Europe is crashing (2)

2022 05 13 Earlier: Use blockade to blame foreign powers.

2022 05 11 Earlier: Burn quran is like burn kippah

2022 05 10 Earlier: Team USA-Russia vs Syria, Iraq, Kazakhstan …

2022 05 09 Earlier: Bombing independent countries

2022 05 08 Earlier: Why Europe is crashing (1)

2022 05 06 Earlier: Tesla – modern slavery

2022 05 02 Earlier: Join NATO in panic

2022 04 26 Earlier: Superpower take-over

2022 04 25 Earlier: Europe under attack

2022 04 23 Earlier: War destroys Europe

2022 04 21 Earlier: Musk SolarCity trial

2022 04 20 Earlier: Superppowers lose war.

2022 04 18 Earlier: Superpowers starve Europe of energy.

2022 04 15 Earlier: EU sanctions euro and blames Russia.

2022 04 14 Earlier: Ukraine war means energy depletion

2022 04 11 Earlier: It’s about war, not which side you’re on.

2022 04 09 Earlier: Ukraine war, global aspects

2022 04 10 Earlier: War will end when Europe is broken.

2022 04 08 Earlier: Ukraine war is not Putin’s war. It is EU:s war.

2022 04 06 Earlier: The war in Ukraine is orchestrated by globalists

2022 04 02 Earlier: No Russian bots (2)

2022 04 01 Earlier: Bitcoin and other cryptocurrencies self destruct.

2022 03 28 Earlier: Greta starvation, agenda controlled

2022 03 27 Earlier: There were no Russian bots (1)

2022 03 26 Earlier: Tesla sells conflicts, like in Texas

2022 03 25 Earlier: Zelensky chooses war

2022 03 24 Earlier: war and stock are globally directed

2022 03 22 Earlier: Reasons for war in Ukraine

2022 03 20 Earlier: EU decides fuel tax

2022 03 22 Earlier: must stop killing (2)

2022 03 21 Earlier: BlackRock’s Fink letter says gas and oil are good “transition fuels”

2022 03 20 Earlier: must stop killing in Ukraine (1)

2022 03 19 Earlier: International community must protect all

2022 03 18 Earlier: national socialism is very different from international socialism or nazism

2022 03 17 Earlier: Ukraine war is the superpowers attacking the European peoples.

2022 02 25 Earlier: Oligarch Kolomoisky runs Ukraine, president Zelensky, Azov batallion and Ukrainian air, allegedly shot down in Iran conflict.

2022 02 24 Earlier: finance crises, scandals; Europe is run from Brussels/EU like Congo was run from Brussels.

2022 02 19 Earlier: finance crises, scandals; finance timeline

2022 02 18 Earlier: EU rules send Swedish electricity to Germany

2022 02 17 Earlier: Ukraine war 2022

2022 02 16 Earlier: Racism is back

2022 02 06 Earlier: Kamila Valieva doping case rigged

2022 02 05 Earlier: Norwegian public service attacking Russia [Nordic sports /2]

2022 02 04 Earlier: Greta Thunberg discriminates (2)

2022 02 01 Earlier: indigenous peoples are only used for conflict. They will also be conformed.

2022 01 31 Earlier: nazi & other smearing of [Nordic sports /1]

2022 01 30 Earlier: Greta, criticism

2022 01 27 Earlier: Nobel prize to stop sexual violence, not wars.

2022 01 26 Earlier: Catalán Sharp murder media coverage cover up multi-nationals’ control. Belgium made a mess of Congo and now of Europe.

2022 01 25 Earlier: Catalán, Sharp, coltan, Congo, conflict; Assange, Manning, Bini, Kamphuis, Snowden, Kashoggi

2022 01 24 Earlier: Greta Thunberg’s backers, dangerously trying to recreate the Chinese cultural revolution

2022 01 23 Earlier: Northvolt global mess

2022 01 22 Earlier: Next crisis

2022 01 21 Earlier: Greta demonstrations rigged, express apartheid

2022 01 20 Earlier: Media covers up WEF 2022

2022 01 18 Earlier: Turkey

2022 01 17 Earlier: EU energy stavation agenda, cable refused

2022 01 16 Earlier: Energy crisis in Europe

2022 01 15 Earlier: Northvolt, EU – green socialism

2022 01 14 Earlier: Tesla, EU – socialism

2022 01 13 Earlier: Assange revealed US war crimes.

2022 01 12 Earlier: Going virtual

2022 01 11 Earlier: EU lets eastern European nuclear crisis grow

2022 01 07 Earlier: Ukraine Jewish president doesn’t fight nazis [-2-]

2022 01 05 Earlier: EU single candidate system

2022 01 04 Earlier: EU self destructive gas boycott

2022 01 03 Earlier: Hong Kong democracy clamp down

2022 01 02 Earlier: Silk Road, China is becoming part of the global agenda.

2021 12 31 Earlier: Global takeover

2021 12 27 Earlier: Biden acts senile not to have to fulfill his promises.

2021 12 26 Earlier: US and EU construct energy crisis in Europe. (press spoiler button at link target)

2021 12 23 Earlier: Christmas feeling

2021 12 22 Earlier: Privatization down sides, illustrated by Elon Musk

2021 12 21 Earlier: Kamala Harris – the fall guy?

2021 12 20 Earlier: nuclear delay

2021 12 19 Earlier: Northvolt – just a green delusion?

2021 12 17 Earlier: Reasons for the energy crisis

2021 12 14 Earlier: The crises are constructed

2021 12 08 Earlier: USA/EU democracy failure

2021 12 04 Earlier: EU uses psychological warfare against the European peoples.

2021 12 01 Earlier: Greta covers up four things

2021 11 30 Earlier: Greta is too white

2021 11 28 Earlier: Market economy, energy crisis

2021 11 27 Earlier: Musk and Tesla go for feodalism

2021 11 26 Earlier: EU exploits Ukraine

2021 11 10 Earlier: Climate refugees

2021 11 08 Earlier: Musk vs authorities

2021 11 04 Earlier: Refugees from EU

2021 11 03 Earlier: EU energy scam helps the EU

2021 10 28 Earlier: Putin helps the EU

2021 10 27 Earlier: EU constructs energy crisis

2021 10 28Earlier: shirking responsibility

2021 10 27 Earlier: Biden no climate action

2021 10 26 Earlier: origins of climate theory

2021 10 25 Earlier: Greta Thunberg builds generation gap

2021 10 24 Earlier: climate predictions

2021 10 23 Earlier: child shaming

2021 10 22 Earlier: Greta Thunberg discriminates (1 )

2021 10 21 Earlier: big oil not at COP26. Greta anonymous in Sweden.

2021 10 20 Earlier: European energy crisis

2021 10 17 Earlier: Weapons of mass migration

2021 10 16 Earlier: Streisand effect, muslims

2021 10 15 Earlier: information shifts

2021 10 08 Earlier: The cold war is back

2021 10 05 Earlier: The climate weapon

2021 09 25 Earlier: Banks, big corporations

2021 09 19 Earlier: Aukus

2021 09 09 Earlier: The Fall of Rome

2021 09 07 Earlier: Greta – the witch doctor.

2021 09 03 Earlier: Construct problems to split the population.

2021 08 30 Earlier: Energy consumption stops crypto.

2021 08 15 Earlier: Big corps

2021 08 10 Earlier: Argumentation against the person

2021 08 08 Earlier: Climate models exaggerated.

2021 08 06 Earlier: Olympic gold sprinter Jacobs’ nutritionist under police investigation for distribution of anabolic steroids. Attacking the messenger/person.

2021 07 23 Earlier: Controlled opposition

2021 07 20 Earlier: Globalization is dysfunctional.

2021 06 30 Earlier: EU demands elicit government crisis in Sweden.

2021 06 29 Earlier: EU climate tariffs

2021 06 25 Earlier: EU m.o. is crisis. Crisis timeline

2021 06 24 Earlier: Is Greta Thunberg bluffing about her education? [ -1-, -2- ]

2021 06 23 Earlier: Greta Thunberg uses parliament for dancing not debate.

2021 06 22 Earlier: The privatization of space activities is at the expense of research and development.

2021 06 21 Earlier: Greta accuses Nordic countries vaguely, without presenting evidence.

2021 06 20 Earlier: Fake government crisis

2021 06 19 Earlier: EU ramps up CO2. Media twists refugees from US warfare to be “climate refugees”.

2021 06 18 Earlier: US keeps up the oil price.

2021 06 16 Earlier: EU supports regime that encourages death squads.

2021 06 14 Earlier: EU creates cold war

2021 06 12 Earlier: US out of lockdown but not Europe

2021 05 27 Earlier: EU puppet regime, Belarus

2021 05 26 Earlier: EU fakes hi-jack to buy Belarus.”

2021 05 24 Earlier: climate “science

2021 05 22 Earlier: nwo m.o.

2021 04 24 Earlier: Cryptocurrencies hype yet another way to deprive country through reduced tax base. Bitcoin “mining” is really transfer fee. Ethereum hacker became lawful owner of loot.

2021 04 22 Earlier: Tesla crash used to hide lack of sales

2021 04 19 Earlier: climate attack on Nordic countries

2021 04 14 Earlier: US – taliban win-win

2021 04 13 Earlier: Resistance to EU/global control is connected to nazis, terrorists etc.

2021 04 10 Earlier: Media and politicians attack white men.

2021 04 03 Earlier: National states vaccinate more efficiently

2021 04 02 Earlier: Covid is used to form airline monopoly

2021 04 01 Earlier: Airlines don’t want you to travel!

2021 03 31 Earlier: Biden attacks Europe using the climate agenda.

2021 03 20 Earlier: EU-Covid

2021 03 18 Earlier: Georgia

2021 03 12 Earlier: Holodomór terror famine

2021 03 09 Earlier: Biden chosen by Dems meant manipulating democracy to promote Harris.

2021 02 21 Earlier: Archeology on Mars is psychological warfare.

2021 02 06 Earlier: Will agriculture and food supply be the next crises?

2021 02 02 Earlier: Tesla stock is inflated to support green take over by f.ex EU.

2021 01 31 Earlier: Bill Gates knew society would respond to Covid with disproportionate strength.

2021 01 30 Earlier: The World Economic Forum (WEF) is a decoy (1)

2021 01 29 Earlier: The true nature of The (not so) Great Reset

2021 01 12 Earlier: starvation

2021 01 08 Earlier: Trump-Assange agenda

2021 01 06 Earlier: Global lockdown

2020 12 26 Earlier: Maggie Thatcher on EU.

2020 12 26 Earlier: Brexit – a complete success for UK.

2020 12 12 Earlier: Covid mostly affects politicians media dislike.

2020 12 01 Earlier: European Union 7 year budget negotiations 2020.

2020 11 30 Earlier: Belarus 2020 – “revolution” is only newspaper feminist agenda and likely EU influencing

2020 11 26 Earlier: Greta – the modern Don Quixote

2020 11 25 Earlier: EU-satellite deals are better than EU membership.

2020 11 23 Earlier: Future of globalization

2020 11 22 Earlier: Climate doom

2020 11 22 Earlier: Dictatorship: Sweden ban meetings.

2020 11 10 Earlier: Internet communication has led to globalists going for broke.

2020 11 06 Earlier: Diet and body shape are abused to divide the population

2020 11 01 Earlier: Globalism will bring chaos until units of control are shrunk.

2020 10 16 Earlier: Authorities still havn’t published recommendations for those w/symtoms, positive test or anyone really.

2020 10 15 Earlier: Corona restrictions will demand rewriting the constitution.

2020 10 13 Earlier: Greta is not environmental, she is EU and Hong Kong activist.

2020 10 12 Earlier: Greta turns to Macron, not Swedish politicians.

2020 10 08 Earlier: The climate issue is political.

2020 10 02 Earlier: Is the Estonia ferry disaster fake?

2020 09 20 Earlier: Assange trial

2020 09 08 Earlier: Globalists incite subversion and rebellion against the national government

2020 09 05 Earlier: Soros, Nixon, FED

2020 08 31 Earlier: Activism creates tthe problems it claims to counteract.

2020 08 28 Earlier: European Union

2020 08 18 Earlier: EV-charging

2020 08 15 Earlier: Sweden pays Italian Olympics.

2020 08 14 Earlier: Media spread mental problems.

2020 08 11 Earlier: Soros is a decoy.

2020 08 09 Earlier: When Soros crashed Sweden.

2020 08 07 Earlier: Brexit will increase EU power.

2020 08 05 Earlier: Controlling Europe through debt

2020 08 03 Earlier: polarization

2020 08 02 Earlier: “Covid rescue” illegal in two ways

2020 07 26 Earlier: “Covid rescue” is really euro bailout

2020 07 25 Earlier: False idols look appealing

2020 07 23 Earlier: PM Löfven tricked out of EU rebate.

2020 07 20 Earlier: Macron & Merkel dictate the EU agenda

2020 07 12 Earlier: Immigrants ridiculed in headline for not recieving information

2020 07 10 Earlier: white males – slandered in media

2020 07 05 Earlier: US elections – a show for foreign countries

2020 07 03 Earlier: Cross-country skiing champion Marit Bjorgen – a product of the globalist agenda

2020 06 20 Earlier: Swedish PM splits Nordic unity for no reason. – He must be under globalist control.

2020 06 18 Earlier: Black Lives Matter/All Lives Matter [BLM]

2020 06 16 Earlier: The Brexit dilemma (1)

2020 06 12 Earlier: Why the media hate Latin America

2020 06 11 Earlier: Why the UK can not get a deal with the EU.

2020 06 10 Earlier: Why SpaceX recovers boosters.

2020 05 27 Earlier: Send Greta to the European Union to stop Corona recovery. We in Northern Europe are paying for it.

2020 05 22 Earlier: Blackmail the European Union

2020 05 02 Earlier: Norwegian police never tries to find the missing person

2020 05 06 Earlier: Fairy tales newspapers compose

2020 05 02 Earlier: Elon Musk plays the fool

2020 04 30 Earlier: Brexit, current status

2020 04 12 Earlier: fake rebels

2020 04 06 Earlier: The government/press/elite are less likely to use espionage against other states, but would rather use it against their own people.

2020 03 25 Earlier: Corona & climate – full panic but no real action taken.

2020 03 12 Earlier: US elections 2020 are rigged.

2020 03 08 Earlier: US liberal chaos is only for export.

2020 02 29 Earlier: Assange extradition trial

2020 01 27 Earlier: Is Mars rover “Curiosity” fake??

2020 01 25 Earlier: Climate gender conflicts

2020 01 22 Earlier: The scare factor

2020 01 20 Earlier: The European Union threatens w/ bank blockade to make United Kingdom to follow EU rules.

2019 12 19 Earlier: Neil Farage: Parties like SverigeDemokraterna (SD) become corrupt in the European Union.

2019 12 14 Earlier: Elon Musk is intentionally a poor role model, to destroy youth values.

2020 01 26 Earlier: Are Starlink spy satellites?

2019 12 08 Earlier: Obama tries to break US self confidence by cutting the space program.

2019 12 01 Earlier: Are the Iranian ayatollahs CIA-agents?

2019 11 26 Earlier: Arjen Kamphuis‘ disappearance

2019 10 10 Earlier: Greta Thunberg‘s true, dark motives

2019 08 10 Earlier: Edward Snowden – US operative

2019 04 14 Earlier: Wikileaks, Julian Assange and Ola Bini are likely American agents.

2019 04 12 Earlier: Ola Bini, Arjen Kamphuis connection

2019 02 01 Earlier: Elections 2018: Globalist parties pretended to have different opinions. Collaborate to favor large corporations at the expense of workers.

2019 02 01 Earlier: Bilderberg calling the shots: Center party is hi-jacked and Liberal party is ordered to self-exterminate.

2018 09 10 Earlier: News media gives birth to a political party – Ny Demokrati

2018 09 09 Earlier: All parties unite to refuse party SD posts as chairman according to election results.

2018 09 08 Earlier: The media monopoly sells outdated technology to the Swedish gov’t @ SEK 10 bn.

2018 09 07 Earlier: Feeding frenzy, the media monopoly disposes of politicians that do not follow the agenda

2018 09 06 Earlier: Quotes

2018 09 05 Earlier: Control of the Internet, Google, troll farms

2018 08 30 Earlier: Soros’ funds used to influence Swedish politics

2018 05 30 Earlier: Fake news

2018 05 22 Earlier: False flag awards

2018 05 10 Earlier: Who owns the news media

2018 05 01 Earlier: Journalist wounded by IS ?

2018 04 27 Earlier: The Cold War and other anti-Russian activities. The image of conflict; The useful enemy

2018 04 25 Earlier: Why only few air crash investigations are accurate. – Passengers lives are at an unnecessary risk.

2018 04 22 Earlier: The Iraq war 2003 was built on fake evidence. / So far, no accusations of chemical warfare have been proven true. / Also the war on IS was built on fake evidence.

2018 04 10 Earlier: Bjärred-case. Politically correct psychiatry exterminates a whole family?

2018 04 02 Earlier: UN obstructs murder investigation – UN supports an illegal regime. The true reason why Catalán and Sharp were killed.

2018 03 10 Earlier: The terrorists’ objectives

2018 03 01 Earlier: Tesla, Ubuntu/Linux – self destructive moles & Google, Facebook – political control mechanisms

2017 12 25 Earlier: Geopolitisk krigföring – Media/USA attackerar Europa med flyktingar. The enemy within. Weapons of Mass Migration

2017 12 18 Earlier: Destabilisering genom feminism och HBTQ

2017 12 15 Earlier: Destabilisering genom invandring

2017 12 12 Earlier: IOK saknar bevis – Internationella Olympiska Kommittén stänger av Ryssland utan bevis

2017 12 09 Earlier: Trump om Jerusalem – den verkliga orsaken till Trumps uttalande funnen


Table of Contents (in English)

Summary 04

Summary

[keywords:
Massmedia och demokratin
News media and the democracy]

Nästa:

03.1.002.018.00.0120 Energy crisis, electricity crisis, electricity prices; oil crisis 004; famine; inflation;

Innehållsförteckning:

20.04 (00000 links) Innehållsförteckning, ToC

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »